מכה ליואן: החברות הסיניות יחלקו 13 מיליארד דולר כדיבידנד ברבעון הראשון
מאמצי סין לעורר מחדש את שוק המניות הובילו לתוצאה בלתי צפויה - לחץ גובר על היואן. חברות סיניות הנסחרות בהונג קונג מחלקות מענקי דיבידנד בסכומים חסרי תקדים, שמחייבים המרה של מטבעות היואן למטבעות זרים. מגמה זו, בשילוב עם התחזקות הדולר האמריקאי והחרפת המתיחות בין ארה"ב לסין, מעמידה את קובעי המדיניות בסין בפני דילמה כיצד לשמור על יציבות שוק ההון מבלי לפגוע בכלכלה בטווח הארוך.
המענקים שמעמיקים את הלחץ על המטבע הסיני
חברות סיניות הנסחרות בהונג קונג צפויות לחלק דיבידנדים בגובה 12.9 מיליארד דולר בין ינואר למרץ 2025, שיא חדש לתקופה זו. זאת לאחר שבסוף 2024, המענקים לרבעון הרביעי כבר חצו את רף 16.2 מיליארד דולר – עלייה של 47% בהשוואה לאשתקד, כלומר כ-30 מיליארד דולר בחצי שנה. מגמת העלייה בתשלומים גורמת לדרישה מוגברת למטבעות זרים, מאחר שחברות רבות מרוויחות ביואן אך מחלקות דיבידנדים בדולר הונג קונגי.השלטונות בסין עודדו בשנים האחרונות חברות להגביר את חלוקת הדיבידנדים כחלק מתוכנית רפורמה כוללת לשוק ההון. מטרת התוכנית, שהושקה באפריל 2024, היא לשפר את הממשל התאגידי ולחזק את האטרקטיביות של החברות למשקיעים. בין החברות הבולטות שמובילות את המגמה נמצאות בנק סין לבניין (אחד מארבעת הבנקים הגדולים בסין), שחילק דיבידנד ביניים לראשונה מאז 2008, וחברת הטלקום China Mobile, שהעלתה את מענק הדיבידנד שלה ב-7% לעומת השנה הקודמת.
יואן סיני
חרב הפיפיות של שוק ההון הסיני
למרות היתרונות הכלכליים והמשקיעים הנלהבים, ההשפעה השלילית על היואן ברורה. מטבע זה, שכבר נחלש משמעותית השנה, סובל מלחצים גוברים בשל ההמרות ההמוניות למטבעות זרים למטרת חלוקת דיבידנדים. גורמי הממשל הסיני, שמצד אחד מעודדים את המדיניות החדשה, מוצאים עצמם נאלצים להתמודד עם התוצאות – כולל שחיקה נוספת בערך המטבע שמקשה על יציבות הכלכלה.ההתחזקות המחודשת של הדולר האמריקאי, לצד מתחים פוליטיים וכלכליים מול ארה"ב, מחמירים את המצב. למרות זאת, מומחים מעריכים כי המגמה להגדלת הדיבידנדים לא תיעצר, בשל החשיבות שייחסו הרשויות לחיזוק אמון המשקיעים בשוק הסיני. ייתכן כי צעדים כמו עידוד כניסת דולרים לכלכלה הסינית ישמשו כפתרון זמני, אך האתגר העמוק יותר של שמירה על איזון בין יציבות המטבע לבין שוק ההון נותר בעינו.
הגדלת הגירעון - 4% מהתמ"ג
הגברת הלחצים על היואן אינה מתקיימת בחלל ריק, אלא על רקע מהלכים כלכליים רחבי היקף שמובילה הממשלה הסינית. כחלק ממאמציה לתמוך בצמיחה הכלכלית, הודיעה לאחרונה סין על הגדלת הגירעון התקציבי לשיא של 4% מהתמ"ג בשנת 2025. תוספת תקציבית זו, בהיקף של כ-1.3 טריליון יואן, נועדה להתמודד עם האטה בצמיחה הכלכלית שנגרמת ממשבר הנדל"ן, חובות מקומיים כבדים וירידה בביקושים הפנימיים. לצד זאת, האיומים במכסים מוגדלים מצד ארצות הברית, המיועדים להיכנס לתוקף בעתיד, מאיימים להחריף את הקשיים על יצואנים סיניים ועל הכלכלה כולה.הצעד הפיסקלי הזה מדגיש את מאמצי הממשל להרחיב את ההשקעה בפרויקטים אסטרטגיים ולהגדיל את הביקושים המקומיים, אך גם מעלה חששות לגבי הגידול בחוב הלאומי והשפעתו על היציבות הכלכלית לטווח הארוך. ככל שהלחצים על היואן יימשכו, יידרשו פעולות נוספות, כמו עידוד כניסת דולרים, כדי להקל על ההמרות ההמוניות למטבעות זרים. סין מאותתת שהיא מוכנה להרחיב את ההוצאות ולהתמודד עם סיכונים מבניים כדי לשמר את יציבות הצמיחה, אך האתגרים לפניה נראים מורכבים מתמיד.