רעיונות לחיסכון במס לקראת סוף שנת המס 2004
מאת: דר' אברהם אלתר, עו"ד; ירון אלי, עו"ד (יועץ מס); משרד דר' אלתר ושות', עורכי דין
תכנון מס הינו דבר לגיטימי וחוקי זכותו של כל נישום לכלכל את צעדיו בקפידה כך שחיסכון המס יהיה מירבי. נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר, כבוד השופט מאיר שמגר, בפס"ד חזון, התקדם צעד נוסף וקבע כי חובתו של כל יועץ מס להדריך את הנישום באופן חוקי לחיסכון במס מקסימלי, וכלשונו בפס"ד חזון: "... זכותם ? ואף חובתם ? של מומחים בענייני מיסים לתכנן עיסקאות משפטיות כך שלא תהיינה עתירות מס".
להלן מס' הצעות לחיסכון במס לקראת סוף שנת המס 2004 :
דחיית השקעות בני"ע זרים לשנת המס 2005 : מאחר וישנה הצעת חוק (אשר התקבלה בקריאה ראשונה) להקדים את הפחתת שיעורי המס על ני"ע זרים לתחילת שנת 2005 (כיום ? תחילת שנת 2007), מומלץ להמתין להשלמת החקיקה.
השקעה בקרנות נאמנות זרות : השקעה באמצעות קרנות נאמנות זרות מאפשרת לדחות את המיסוי למועד עתידי ? מועד מכירת היחידה.
השקעה באג"ח סחירות בחו"ל עם מועד תשלום ריבית או פדיון לאחר 31.12.2006 : רווחים על אג"ח סחירות בחו"ל חייבים במס בשיעור של 35%. ריביות ודמי ניכיון לאחר 31.12.2006 יחוייבו בשיעור מס של 15% בלבד !
השקעה בחו"ל באמצעות חברות (כל עוד רווחים על ני"ע זרים ימוסו בשיעור של 35%): השקעות בני"ע זרים בחו"ל באמצעות חברות מפחיתה את שיעור המס ל - 25% במקום 35% בהשקעה ישירה. כמו כן, ניתן לקזז את כל ההפסדים כנגד כל ההכנסות ? ללא הגבלות קיזוז.
השקעה בקרנות נאמנות : מומלץ לשקול השקעות בקרנות נאמנות על סוגיהן : קרן פטורה, חייבת או מעורבת. השקעות כאמור, עשויות להפחית את שיעורי המס שהיו חלים בהשקעות ישירות. לדוגמא, חברות שאינן בחוק התיאומים נמליץ להשקיע בקרנות נאמנות מעורבות על מנת להפחית את שיעורי המס החלים על ריבית מ ? 35% ל ? 15% או 10% (לפי העניין).
כמו כן, לתושבים זרים הפטורים ממס על הכנסותיהם מהחזקת קרנות נאמנות מומלץ להשקיע בקרן נאמנות פטורה, וזאת ע"מ להימנע כלל ממיסוי בישראל.
השקעה בפיקדונות בנקאיים בחו"ל : ריבית ורווחים שמקורם בפיקדונות במוסד בנקאי בחו"ל מזכה בשיעור מס הזהה לשיעור המס החל בישראל ? 15%.
הטבות במס על ריביות מתוכניות חיסכון ומפיקדונות בנקאיים לנכים, משפחות דלות הכנסה ולגמלאים : גמלאים, משפחות דלות הכנסה (עד 50,160 ₪ לשנה) ונכים, זכאים לניכוי מהכנסותיהם מריבית על פיקדונות בנקאיים ותוכניות חיסכון.
השקעה בני"ע זרים באמצעות קרן נאמנות פטורה : ההשקעה בני"ע זר באמצעות קרן פטורה (ובלבד שלכל היותר 25% מנכסי הקרן הם ני"ע זרים) מפחיתה את שיעור המס ל ? 25% במקום השקעה ישירה בני"ע זרים החייבת בשיעור מס של 35% (עד 31.12.2006). ברם, לאחר הפחתת שיעור המס על ני"ע זרים, עדיף יהיה להשקיע בני"ע זרים באופן ישיר, או באמצעות קרן נאמנות חייבת או מעורבת.
הפקדות לקרן השתלמות : מומלץ לנצל את הטבות המס הגלומות בהפקדות לקרנות השתלמות עד סוף השנה מאחר ויש כוונה להפחית את התקרות, וזאת לפי הפירוט הבא :
1. תשלומי עצמאי לקרן השתלמות עד לגובה 7% מההכנסה החייבת (הכנסה מקסימלית של 211,000 ₪ לשנה). סכום ההפקדה המקסימלי לשנה זו הוא בסך 14,770 ש"ח והניכוי המרבי המוכר לצורכי מס הוא בסך 9,495 ש"ח (4.5% מסכום ההפקדה המקסימלי).
2. עבור שכירים ההפרשות הינן בשיעור 10% מתוך הכנסה שנתית בגובה 187,920 ש"ח (מקסימום 18,792 ש"ח) כאשר חלק העובד הוא 2.5% .
3. לגבי עובדי הוראה נקבע כי ניתן להפריש בשיעור 11.2% כאשר חלק העובד יהיה 2.8%.
יודגש כי הצעת החוק מבקשת שהתקרה לעצמאים ולשכירים תעמודנה על 84,000 ₪ בלבד.
רכישת פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה : תשלומים לביטוח אובדן כושר עבודה ("ביטוח מועדף") לעצמאי, מעביד המשלם לעובדו או עובד לעצמו, מותרים בניכוי עד ל- 2.5% מההכנסה החייבת כעצמאי או כשכיר (לפי העניין).
הטבות לתושבים חוזרים עולים חדשים: רווחים מנכסים וממקורות הכנסה בחו"ל שהיו להם ערב הפיכתם לתושבי ישראל, יהנו מפטור ממס בישראל לתקופה של 5 ? 10 שנים מיום חזרתם לישראל או עלייתם (לפי העניין).
נקודת זיכוי בגין תשלומי מזונות לילדים בגירים ? פס"ד מילשטיין : נישומים המחויבים על פי פסק דין או הסכם שקיבל תוקף כפס"ד לשלם מזונות לילדים בגירים, יכולים לבקש שתי נקודות זיכוי עבור כל ילד כאמור.
בדיקת זכאות לחישוב נפרד - פס"ד קלס : גם בני זוג העובדים בעסק משותף או בחברה שבה יש למי מהם 10% מהון המניות, רשאים לבקש ביצוע חישוב מס נפרד לגבי הכנסתם.
הקדמת הוצאות ? SHIFTING : למדווחים מזומן מומלץ להקדים הוצאות ע"מ לדרוש אותם כבר בדוח לשנת המס 2004.
הפרשות להתחייבויות תלויות : הפרשות להתחייבויות עתידיות העומדות מבחנים שנקבעו, יותרו בניכוי כבר בשנה השוטפת.
עבודה מהבית מזכה בניכוי הוצאות הבית באופן יחסי : נישום העובד מביתו (הן כשכיר והן כעצמאי) זכאי לנכות מהכנסתו הוצאות יחסיות לאחזקת הבית, כיחס שבין המקום המוקצה לעסקו לכלל ביתו. בין ההוצאות המותרות (באופן יחסי) : ריבית על המשכנתא, פחת, ארנונה, הוצאות שכירות, חשמל, טלפון, גז, מים, ועד בית, חיבור לאינטרנט וכו'.
השתלמויות וספרות מקצועית : רכישת ספרות מקצועית ויציאה להשתלמויות וכנסים מקצועיים מותרת בניכוי מההכנסה.
הגירה (RELOCATION) : הגירת תושב ישראל למדינת אמנה עשויה ליצור הפסד הון רעיוני על נכס בישראל שהיה בבעלותו ערב ההגירה אשר יקוזז כנגד רווח הון בחו"ל.
תגמול נדחה לעובדים בכירים : תגמול עובדים בכירים ע"י הפקדות בקופה לא מאושרת ע"י הנציב תתיר מחד את ההוצאה למעביד כבר בעת ההפקדה ומאידך ידחה מועד החיוב במס אצל העובד למועד המשיכה.
הסכם הגבלת תחרות בין מנהל לחברה : זכות המנהל להתחרות בחברה מהווה "נכס". ניתן לטעון כי מכירת הזכות וחתימה על הסכם הגבלת תחרות עם החברה חייבת במס בשיעור של 25% בידי המנהל. החברה תהיה זכאית לדרוש את התשלומים ששולמו למניעת התחרות כהוצאה שוטפת במידה וההסכם מוגבל לתקופה ומקום. יצוין כי שיטה זו עדיפה על
מכירת מוניטין מהסיבות הבאות : 1. מוניטין קשה יותר להוכיח. 2. הפחתת מוניטין הינה לתקופה של 10 שנים בעוד שתשלום עבור הסכם הגבלת תחרות עשוי להיות מופחת כהוצאה שוטפת או על פני תקופה.
הערה : יודגש כי הרעיונות לעיל אינם בגדר חוות דעת משפטית ואין להסתמך עליהם ככאלו. יישום הרעיונות, מחייב כמובן בדיקה מעמיקה של העובדות, הנתונים וההשלכות המשפטיות המלאות הנובעות מכך, ובכל מקרה ? מותנה במתן גילוי מלא לרשויות המס.