פעילי מט"ח: הדולר לא יתחזק בטווח הקרוב מול השקל
לאחר שהתחזק מעט במהלך השבוע הקודם, חזר הדולר לקראת סוף השבוע למסלול האדום בו נמצא בחודשים האחרונים, וירד ב-1.5%. את הירידות הסבירו פעילים מקומיים בהמרות מט"ח הנערכות בסוף חודש. בנק ישראל מסר כי יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש דצמבר 2004 ב-26.6 מיליארד דולר, ירידה של כ-224 מיליוני דולרים לעומת סוף החודש הקודם. בבנק ישראל הסבירו כי ירידה זו נבעה מירידה בפקדונות הבנקים ובפקדונות הממשלה בבנק ישראל אשר קוזזה בחלקה על ידי הכנסות בנק ישראל מהשקעת היתרות.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים כי בטווח הקצר פתיחת שנת 2005 לא תהיה שונה מסיומה של שנת 2004 קרי, השקל ימשיך להיסחר ביציבות למול הדולר והיחלשותו של הדולר בעולם תבוא לידי ביטוי בעליית שער האירו למול השקל. במהלך המסחר השבוע טיפס שער האירו היציג לרמת שיא מאז כינונו בינואר 99', כשהתקרב לרמת 6 שקל.
באשר לטווח הארוך, מעריכים ביחידת המחקר כי ייתכן פיחות בשקל, אך בשל המגמה הנוכחית בשוק העולמי, קשה לחזות את נקודת המפנה. בנק ישראל החליט השבוע, כצפוי, להוריד את הריבית השקלית, כך שפער הריביות הצטמצם לרמת שפל של 1.45% בלבד. במהלך שנת 2005, העלאות נוספות בריבית בארה"ב יתמכו במגמה של פיחות. בנוסף, הדולר יקבל תמיכה גם מהשוואת המיסוי על ניירות ערך זרים, אשר ההחלטה עברה השבוע בכנסת בקריאה שניה ושלישית
כלכלני בנק לאומי מעריכים כי הורדת הריבית בשוק המקומי הביאה רק לבלימה נקודתית בהידרדרותו של הדולר אל מול השקל, אך בהמשך אנו צפויים להיות עדים להמשך החולשה של הדולר אל מול המטבע המקומי לנוכח חולשתו בעולם וכתוצאה מהמשך כניסתם של המשקיעים הזרים לשוק המקומי.
בלאומי סבורים כי השבוע צפוי לצאת לדרך מהלך השוואת שיעורי המיסוי בין ני"ע זרים לני"ע ישראלים אשר גם הוא אינו צפוי להביא לשינוי כיוון המסחר של המטבע האמריקאי אל מול המטבע המקומי לנוכח תנאי הרקע שנוצרו באזורינו לאחר מות ערפאת ולנוכח היציבות המדינית, הביטחונית והכלכלית באזורינו. כל אלו תומכים בהמשך המסחר בדולר בארץ בהתאם למגמות המסחר שלו בעולם. עוד נציין בהקשר זה כי רמת התשואות הגבוהות של האג"ח המקומיות (באופן יחסי), המשך המגמה החיובית בשוק המניות והציפיות להמשך הצמיחה של המשק המקומי בשנה הבאה אינם מעודדים זרימת כספים מסיבית החוצה ולכן זו האחרונה צפויה להיות הדרגתית והשפעתה על שער הדולר לא צפויה להיות דרמטית.
בבית ההשקעות מיטב סבורים כי, שבוע המסחר הראשון של שנת 2005 יעמוד בסימן של היחלשותו הנמשכת של הדולר מול המטבעות העיקריים בעולם, וגם כלפי השקל, והיעדרם של המשקיעים הזרים "הלומי הכריסטמס". לדברי כלכלני מיטב, לצמצום הפרשי הריביות ולהשוואת המס שנכנסת לתוקף בימים אלה, לא הייתה ולא תהיה השפעה מיידית על שער החליפין של השקל. במיטב מעריכים כי, הצמיחה הגבוהה, זרימת הון זר לארץ, ונתוני משק בסיסיים של רזרבות במט"ח, העדר חוב חיצוני ואינפלציה נמוכה לעומת מדינות אחרות, משמשים בלם בפני פיחות. רק ערעור מוחלט של היציבות הפוליטית- פנימית או התערערות ניכרת מאוד במצב הבטחוני מאיימים על עוצמתו של השקל.
כלכלני גיפט מספרים כי לגבי המסחר בתחילת 2005 קיימות חילוקי דיעות בשוק. יש הגורסים, שהמשך מגמת היחלשות הדולר בעולם תגרום לתיסוף נוסף של השקל עד לרמות של 4.20-4.25 לעומת זאת אחרים סוברים כי מהלך הקטנת פער הריביות והשוואת המיסוי על ניירות ערך בין ישראל לחו"ל "יעשו את שלהם" ויבלמו את המשך התיסוף בשקל, ייתכן אף לרמות של 4.50 בגיפט נוטים לתמוך בעצירת התיסוף והתחלת פיחות הדרגתי.
בחדר העסקאות של פורקסיה מעריכים כי לא נצפה בטווח הקצר בפיחות חד, וזאת לאור התנהלות המטבע האמריקאי בעולם, והעדר אירועים מקומיים חריגים. מאידך צופים כי שבירת סביבת 4.30 שקל, הינה כר נוח להגדלת המרכיב המט"חי, לאור צמצום פערי הריביות. באשר לטווח הארוך, בפורקסיה סבורים כי פוטנציאל הפיחות הולך וגובר, וזאת בהסתמך כי צפוי תיקון במטבע האמריקאי בעולם (לא חד) וכי אנו צפויים להמשך תהליך הורדת ריבית. השבוע אנו צפויים למסחר ער בטווח 4.30-4.35.