יהודה פלדות תמחזר את שרידי מפעל תופאפ שנשרף
חברת יהודה פלדות, חברת מיחזור הפלדה הגדולה בישראל, החלה במבצע פינוי כל גרוטאות הפלדה ממפעל הצ'יפס תופאפ בקרית מלאכי, שנשרף לפני כחודש. המבצע ימשך כ-8 ימי עבודה, בהם יפונו בסך הכול כ-600 טון גרוטאות פלדה מתוך ההריסות.
בחברת יהודה פלדות מוסרים כי גרוטאות אלו ישמשו לייצור פלדת בניין. יהודה ניצלה כאן ניסיון שצברה בפינוי גרוטאות ומבני פלדה מצה"ל. מפעל תופאפ מתוכנן לפעול מחדש באותו מקום בו פעל עד לדליקה שפרצה במאגרי השמן התרמי, לפני כחודש.
שווי הגרוטאות שיאספו ממפעל תופאפ מוערך במאות אלפי שקלים. בעקבות עליית מחירי הפלדה בעולם, קיים מאמץ מצד יצרני הפלדה לרכוש גרוטאות (משמשות כחומר גלם). בית הדין להגבלים: היתר זמני מוגבל לתאגיד המחזור עוד בענייני מחזור: ב-21 בדצמבר החליט בית הדין להגבלים עסקיים על מתן היתר זמני מוגבל למשך 6 חודשים לתאגיד איסוף מיכלי משקה בע"מ. החלטת בית הדין באה בעקבות המלצת הממונה על הגבלים עסקיים, עו"ד דרור שטרום, יומיים לפני כן, על מתן ההיתר הזמני לתקופה מוגבלת כאמור.
עמדתו העקרונית של הממונה אותה הביע בפני בית הדין להגבלים עסקיים היא כי, בסופו של דבר, אין הצדקה לאשר את ההסדר, משום שהוכח בפועל כי ההסדר אינו פועל לטובת הציבור. עמדת הממונה היא שההסדר אף פוגע בציבור משום שבתנאים הנוכחיים אין הוא מאפשר לציבור הצרכנים לקבל החזר הפקדון ומאידך - תאגיד המיחזור פועל בהתמדה להקטנת כמות המיכלים שמוטל עליו לאסוף ואף הורידה בפועל ל-62% בלבד.
הממונה מצא עוד כי ההסדר הקיים מונע היווצרותם של תאגידי מיחזור מתחרים ומונע קיומה של תחרות כלשהי בתחום. עם זאת, נעתר לפנייה דחופה של מנכל"ית המשרד לאיכות הסביבה ונאות להמליץ בפני בית הדין על מתן היתר זמני מוגבל ל-6 חודשים וזאת לאחר שהמשרד לאיכות הסביבה הודיע בכתב לממונה כי בדומה לעמדת הממונה מבקש גם הוא לאפשר תחרות בתחום המיחזור בין מספר תאגידים ועל כן הוא מתעתד להגיש בתוך 60 יום הצעה לשינוי חוק הפיקדון.
שינוי זה בחוק יביא לשינוי כולל בתמריצים של כל הגורמים הפועלים בתחום איסוף מכלי המשקה ויוביל לשינוי כלכלי ומבני של המערך הקיים ויאפשר תחרות בתחום.
בנוסף, הודיע המשרד לאיכות הסביבה כי הוא פעל להעברת 20 מיליון שקל לצורך רכישתם של 300 מכונות אוטומטיות נוספות בתקופה הקרובה, אשר ימוקמו ברחבי ישראל ויאפשרו נגישות גבוהה יותר לציבור להחזיר מיכלי משקה ריקים, וזאת על מנת לשפר את המצב הקיים ולשרת את טובת הציבור.
ברשות להגבלים עסקיים מוסרים כי בית הדין, בהתאם להמלצת הממונה, מצא כי בנסיבות העניין מתקיימים הטעמים המיוחדים להארכת ההיתר הזמני לפעילות התאגיד. בית הדין מציין כי כרגע מדובר בתאגיד המיחזור היחידי הפועל ליישום הוראות חוק הפיקדון וישנו חשש כי הפסקה מיידית של פעילות התאגיד תסב נזק לציבור. בית הדין מסתמך בין היתר בהחלטתו על הודעתו של המשרד לאיכות הסביבה בה הודיע על הפעולות אשר הוא מתכוון לנקוט בהן.