אולמרט מקיים יום עיון - האם להותיר את תוית המחיר?

במשרד התמ"ת מוסרים כי החליטו לקיים את יום העיון בכדי לבחון טכנולוגיות חדשות להצגת מחירים על מוצרים, וגם לשמוע דיעות שונות מצד המשווקים, היצרנים, והצרכנים
חזי שטרנליכט |

במשרד התמ"ת מקיימים היום (ג') יום עיון בירושלים בשאלת הצגת המחירים על המוצרים ברשתות השיווק והמזון. כזכור, כיום מחויבות רשתות המזון בהדפסת תג מחיר על כל פריט ופריט, דבר שהן מאוד מתנגדות לו. שר התמ"ת אולמרט מתבטא בעניין ואומר: "מדיניות משרד התמ"ת בתחום הצרכנות הינה שמירת האיזון בין טובת הצרכןוהגברת המודעות הצרכנית מחד לבין שמירה על עקרון חופש המסחר ועידוד הסקטור היצרני מאידך".

השר אולמרט מציין כי, הקושי בשמירת איזון זה בא לידי ביטוי לאחרונה במחלוקת בין ארגוני הצרכנים התומכים בשיטת הצגת המחירים על המוצר לבין היצרנים והמשווקים המבקשים לשנות שיטה זו לטובת שיטות אחרות של הצגת מחירים (כגון: הצגת מחיר על המדף, או על גבי צג אלקטרוני וכיוצא בזה).

במחלוקת זו תפקיד המשרד לבחון קיום חלופה שמחד תשמור על זכויות ורווחת הצרכנים ותאפשר קבלת החלטות המתבססת על מידע רחב עד כמה שניתן, ומאידך תסייע להוזלת עלות הייצור והשיווק תוך הגברת היעילות הכלכלית ותיקח בחשבון יישום טכנולוגיות חדשות. במילים אחרות, השאיפה היא לשפר את מיקומם הן של הצרכנים והן של היצרנים תוך הגברת מודעות צרכנית ויעילות כלכלית, אומר השר אולמרט.

מטרת יום העיון, אומר השר אולמרט, לפתוח דיון ציבורי פומבי בסוגיית שיטת הצגת המחירים על רקע תביעתם של יצרנים, ספקים ומשווקים לשינוי השיטה הנוכחית ומעבר משיטת הצגת מחיר על מוצר לצורות חלופיות של הצגת מחיר, וזאת על רקע התנגדותם של ארגוני צרכנות לשנוי המוצע.

כמו כן מציינים בתמ"ת, כי יום העיון מאפשר להציג את מגוון הגישות והלכי הרוח של מגזרי משק שונים לסוגיית הצגת מחירים ולהכיר את הגישות הנהוגות בעולם ואת ההתפתחויות והכוונים החדשים הנהוגים במדינות מערביות, ה-STATE OF ART יספק תובנות נוספות לתחום.

השר אולמרט מציין עוד כי הנסיון שנצבר בעולם המערבי בנושא הצגת מחירים, מלמד כי קיימות גרסאות רבות לחוק הצגת מחירים הן מבחינת החקיקה והן מבחינת החלת החוק והיקף הפטורים. לעומת אירופה שבה אין חובה גורפת להצגת מחיר על כל פריט, בארה"ב חובה זו מתקיימת ברמות שונות במדינות השונות, וכן מתקיימים הליכי שינוי והערכה מחדש של הנושא במדינות רבות בארה"ב בהיבטים של עוצמת החלת החקיקה והפטורים. גם הביצוע בפועל הוא מגוון ומשתנה עקב חדירת טכנולוגיות חדשות לתחום.

עוד הוסיף אולמרט כי, בקבלת החלטה על מדיניות מועדפת יש לתת בטוי לגישות השונות, לשחקנים ולבעלי העניין השונים בתחום: יצרנים, צרכנים, נכון וחשוב לקבל תמונת מצב עדכנית מהמחקר בתחום, לבחון את הנסיון שנצבר בנושא הנדון במדינות מערביות ,תוך נתינת הדעת גם להלך הרוח המקומי בתחום.

מנכ"ל משרד התמ"ת, רענן דינור, מציין כי בשנים האחרונות, בין היתר הודות לבקרה ולפיקוח שמקיימת הרשות להגבלים עסקיים, חל שיפור ברמת התחרות במשק בכלל ובענף המזון בפרט. ברמה הנוכחית של התחרותיות בענף, יש אפשרות לבחון שיטות נוספות, אחרות, של הצגת מחירים אם הן עשויות לתרום להיבטים שונים של הגברת התחרות. עוד אומר המנכ"ל כי המסגרת החוקית של הצגת מחיר מעוגנת בחוק הגנת הצרכן. בישראל קיימים קשיי אכיפה בכלל, ולא רק בתחום הגנת הצרכן. בשיקולי הבחירה במסגרת הצגת מחירים חלופית ועיגונה בחוק יש לשקול האם מסגרת חדשה כזו עשויה לפשט את הליכי הגנת הצרכן ודרכי אכיפתם? זהו היבט נוסף שיש לתת עליו את הדעת.

עוד אומר מנכ"ל משרד התמ"ת כי ארגוני צרכנים, מחייבים הצגת מחיר על המוצר יוצאים מנקודת מוצא לפיה לצורך הגברת התחרות במשק, יש להגדיל את המודעות הצרכנית בעזרת הרחבת המידע שיאפשר לצרכן הקונה לקבל החלטות נבונות שיגדילו את אפשרויות הקניה שלו ואת רווחתו.

להערכתם, השיטה הנוכחית שבה הצרכן בודק את המחיר המוצג על המוצר, אכן מספקת נקודות משען לקבלת החלטות נבונות. שינוי החקיקה הקיימת יביא לפגיעה ביכולת השוואה כזו, לסרבול תהליכי קבלת החלטות של הצרכן ובכך תפגע יכולת הקניה הנבונה שלו.

לסיכום, אומר מנכ"ל התמ"ת כי, החלטות על מדיניות אינן מתקבלות בואקום של "דעת קהל", וזו הנוכחית נוטה לצדד בשיטה הקיימת מבלי שהובהרו לה עד תום, חסרונותיה, לעומת הרווח העשוי לצמוח לצרכן כתוצאה משיטה חלופית אם וכאשר תונהג.

בשיקולי הבחירה במדיניות הרצויה יש לתת את הדעת למצב הנוכחי שבו מאופיינים יחסי קונה-מוכר בחוסר אמון. על רקע העובדה שבפני הצרכן אין מידע מושלם על הקניה, ביטול הצגת המחיר על המוצר עשוי להגדיל את הפגיעה באמון הצרכן ולהפחית את יכולתו לשלוט ולפקח על תהליך הקניה. במצב זה, קיים חשש שהצרכן יהפוך לחשדן יותר כלפי יצרן המנסה לכאורה להסתיר את המידע המלא ממנו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה