השנה יגדל מספר חברות התעשיה שינפיקו ב-15%-20%
בשנת 2005 צפוי גידול של 15%-20% לעומת 2004, במספר החברות התעשייתיות שייצאו להנפקה בבורסה, מכל ענפי התעשייה. מספר זה יגיע לכ-200 חברות בקירוב. כך מעריך (ב') סמנכ"ל הכספים של אסם, פנחס קימלמן, המשמש יו"ר פורום מנהלי כספים בהתאחדות התעשיינים.
לקראת מפגש של פורום מנהלי הכספים בתעשייה עם בכירים ברשות ניירות ערך אומר קימלמן, כי צפוי השנה גידול של יותר מ-25% בהיקף גיוסי הון של מפעלי תעשייה באמצעות הבורסה לניירות ערך שיסתכם בכ-3 מיליארד שקל.
קימלמן מציין שההערכה זו מבוססת על כך שמגמת הצמיחה במשק שהחלה בסוף 2003 ונמשכה בשנת 2004 - צמיחה של 4.2% בתוצר, תמשיך גם בשנת 2005. זאת, בנוסף לרגיעה בטחונית יחסית והתעוררות בתהליכים המדיניים. לטענתו, שינויי החקיקה בתחום הפנסיוני יחד עם הרפורמה בשוק ההון בעקבות המלצות ועדת בכר, יתרמו גם הם להתעוררות בפעילות בשוק ההון. לעליות המשמעותיות בבורסה בשנתיים האחרונות ולירידת הריבית, סבור קימלמן, תהיה השפעה חיובית על הכוונות של חברות תעשייתיות לצאת להנפקה. זאת לאחר תקופה ארוכה שבה חברות תעשייתיות הדחיקו כוונות אלה עקב המצב הביטחוני, המיתון והקיפאון בבורסה.
יצויין, כי כיום נסחרות בבורסה יותר מ-180 חברות תעשייה מכל ענפי המשק. מתוכן - 54 חברות בתחום האלקטרוניקה 22 חברות בתחום המתכת 21 חברות - בתחום המזון והטבק 17 - בתחום החשמל 17 - בתחום הכימיה 16 חברות בתחום הטקסטיל וההלבשה 13 חברות בתחום הנייר והדפוס 13 מפעלים בתחום הפלסטיק והגומי ו-5 חברות בתחום מוצרי בניה.
נזכיר, כי מסיכומי הבורסה, הרי שהיקף ההנפקות של החברות התעשייתיות בבורסה הסתכם בשנת 2004 בכ-2.35 מיליארד שקל, מתוך הנפקות של כ-4.9 מיליארד שקל בסכך הכל. היקף ההקצאות הפרטיות של החברות התעשייתיות הציבוריות הסתכם בשנת 2004 בכ-9.4 מיליארד שקל, מתוך סך הקצאות פרטיות של כ-10.6 מיליארד שקל. קימלמן מציין, כי מדד מניות התעשייה בבורסה טיפס מאז תחילת שנת 2003 בכ-83%. הוא הביע חשש מפני גידול של יותר מ-10% גם במספר החברות התעשייתיות שיהיו מעוניינות לצאת מהבורסה ולפנות לציבור בהצעות רכש, וזאת בעקבות יישום המלצות ועדת ברנע.
להערכתו, דרישות הדיווח כפי שעולות מהמלצות ועדת ברנע, מציבות את החברות הציבוריות בעמדת נחיתות מול החברות הפרטיות בהיבטים של חשיפת סודות מסחריים הרחבת האחריות האישית של דירקטורים, מנכ"לים ובעלי שליטה, וכן בהיבט של הנטל הכספי המשמעותי הכרוך בהכנת החומר לדרישות הדיווח החדשות, שהן במתכונת של מיני תשקיף.
בנוסף, מציין סמנכ"ל הכספים של אסם, כי מורגשת מגמה הולכת וגדלה של התעניינות מפעלים במעבר לגיוסי הון בבורסות בחו"ל. עם זאת, הוא מדגיש שלהמלצות ועדת ברנע, בסופו של דבר תהיה תרומה חיובית לשוק ההון, לפחות מנקודת ראותו של המשקיע, מכיוון שהן עשויות לשפר את איכות הדיווח.