סקר רבעוני של דלויט: 60% ממנהלי ההשקעות אופטימיים
קבוצת ההיי-טק של דלויט-בריטמן-אלמגור פרסמה היום את תוצאות סקר ה-VC Indicator לרבעון הרביעי של 2004. מדובר בסקר הציפיות לששת החודשים הבאים (המחצית הראשונה של 2005), המתקיים מדי רבעון והנערך זו הפעם ה-13 ברציפות. תוצאותיו מייצגות תשובותיהם של שותפים ומנהלי השקעות ב-47 קרנות הון סיכון ובכללן כל הקרנות הגדולות בארץ.
לדברי אחד המנהלים השותפים בפירמה, רו"ח אילן בירנפלד, רבעון זה מבטא שיפור ניכר ברמת הציפיות כלפי המצב הכלכלי העתידי, וזאת על אף נקודת המוצא הגבוהה בה אנו נמצאים כיום. "המצב הכלכלי השתפר רבות במהלך החודשים האחרונים והדבר התבטא, בין היתר, בעליה במספר ההשקעות, עליה במספר האקזיטים, עליה בשוק ההון, קרנות רבות אשר התחילו לגייס כספים לקרן חדשה ושתי קרנות שאף סיימו גיוס מסוג זה ועוד. מנהלי הקרנות אופטימיים, ובשימם בצד את חוסר הוודאות בכל הנוגע למצב הפוליטי והמדיני, צופים כי הכלכלה נמצאת במגמת עליה וכי מגמה זו תימשך", אומר בירנפלד.
ברבעון זה נרשמת עליה חדה ברמת הציפיות בנוגע לשיפור באקלים הכלכלי כאשר 60% מהמנהלים צופים כי המצב הכלכלי ישתפר במהלך ששת החודשים הקרובים, לעומת 32% ברבעון הקודם. 4% אשר צפו כי המצב הכלכלי ירע, הצטמצמו ברבעון זה ל-2% בלבד. בנוסף, 86% מהמשיבים מעריכים כי חוסר היציבות הכלכלי-פוליטי באזור אינו מהווה פקטור של ממש אשר בכוחו להשפיע לרעה על תעשיית ההיי טק המקומית ועל קרנות ההון סיכון - 33% השיבו כי המצב באזור לא ישפיע כלל על התעשייה ואילו 53% סוברים כי ההשפעה מינורית.
לדברי בירנפלד, תעשיית ההיי טק הישראלית הוכיחה, כי היא חלק בלתי נפרד מתעשיית ההיי-טק העולמית וכי היא מושפעת בעיקר מהמצב הכלכלי העולמי בכלל, וממצב התעשיה העולמית בפרט, ומעט מאד מהמצב המקומי. "המשקיעים הזרים רואים לנגד עיניהם הזדמנויות עסקיות וטכנולוגיות ייחודיות ובהתאם לכך מחליטים לגבי אופן והיקף פעילותם בישראל". 32% ממנהלי הקרנות סבורים כיום כי במהלך ששת החודשים הקרובים יהיה קל יותר לקרנות לגייס הון (עליה מ-21% אשר האמינו כך ברבעון הקודם) ומרביתם סבורים כי המצב לא ישתנה ביחס למצב כיום (62% לעומת 75% ברבעון הקודם). יש לזכור שהערכה זו נעשית אל נוכח הקרנות אשר גייסו לאחרונה (כגון ג'מיני ופיטנגו).
בפועל קרנות רבות יוצאות לגיוסי כספים וההערכה היא כי מרביתן יצליחו. 60% מהמשיבים סבורים כי מעורבותם של המשקיעים הזרים בקרנות הישראליות תמשך ו-40% צופים כי מעורבות זו אף תגבר. באשר למועד גיוס הכספים, בדומה לרבעון הקודם (60%), 59% צופים כי גיוס הקרן הבאה שלהם ייעשה במהלך שנת 2005.
עם זאת הסקר מלמד על ירידה משמעותית במספר החברות הצפויות לבצע הנפקה ראשונית במחצית הראשונה של שנת 2005, כאשר 58% (17% ברבעון הקודם) צופים כי פחות מ-5 חברות יונפקו ואילו רק 2% (15% ברבעון הקודם) מאמינים כי מספרן של אלו יעלה על 10. לדברי בירנפלד "ייתכן והסיבה היא שערב השנה החדשה יכולות הקרנות לתת הערכה מבוססת יותר משיכלו בעבר, וכיום אנו עדים לכך שעל אף התעוררות שוק ההנפקות לאחר שלוש שנים, קצב ההנפקות הינו מתון ומתגבר באיטיות. כמו כן, הנפקה כבר לא נראיית כאופציית האקזיט היחידה ולעיתים אף אינה האופציה המועדפת כיום בעקבות שינויי הרגולציה לגבי חברות ציבוריות במסגרת סרבנס אוקסלי על כל סעיפיו". בירנפלד מוסיף כי 5 הנפקות הינו מספר סביר וכי כיום ההנפקות אשר יוצאות לפועל הינן של חברות בשלות ומבוססות יותר, בשלבים מתקדמים יותר מאשר בעבר.