הדיבידנד לא עזר: ביבי ממשיך בהפרטת בנק לאומי

חלוקת דיבידנד של מיליארד שקל לא משכנעת את המדינה, שר האוצר נתניהו הודיע לממשלה על המשך תוכניתו לחלק את מניות בנק לאומי לציבור. זליכה: ההטבה - 4 מיליארד שקל
חזי שטרנליכט |

שר האוצר, בנימין נתניהו ממשיך לדבוק בתוכנית ההפרטה שלו לבנק השני בגודלו במדינה. שר האוצר הציג היום (ג') בפני הממשלה בהרכבה החדש את תוכניתו להפריט את בנק לאומי באמצעות הפצת המניות שבידי המדינה לציבור האזרחים. נראה כי גם ההחלטה שקיבל בנק לאומי על חלוקת דיבידנד ענקי במזומן של כמיליארד שקל (בחודש דצמבר האחרון) שהם כ-65% ממה שהרוויח הבנק ב-9 החודשים הראשונים של השנה, לא עזרה. המדינה עשויה לשלשל מאות מיליוני שקלים, כתשלום מס, מהדיבדנד שחילק הבנק.

לפי עקרונות תוכנית ההפרטה, המדינה תחלק מניות בהנחה ניכרת לכל אזרח/תושב מעל גיל 18 שיוכל לממש מיידית את המניות ולקבל עבורן כסף או להחזיק במניות לאורך זמן ולקבל הטבות משמעותיות נוספות. התמורה עבור המניות תשולם רק ביום המכירה.

באוצר מציינים כי מדובר בתהליך הפרטה שכבר נוסה בצורה דומה במקומות שונים בעולם. לדברי הפקידים במשרד האוצר גם במקומות כגון בריטניה בוצעו הפרטות בסגנון הזה של בריטיש טלקום, בנק הליפקס, בגרמניה של דויטשה טלקום, בסינגפור של סינגפור טלקום. כמו כן קודם להחלטה על העקרונות נעשתה התייעצות עם DB, UBS ו-HSBC אשר ליוו מהלכים דומים בעולם. באוצר לא הסבירו את מיעוט המקרים בהם אחד המלווים הגדולים ביותר בגודלו במשק הופך לנחלת הציבור בהפצת מניותיו כהטבה.

היתרונות העיקריים בדרך הפרטה, לדברי האוצר, הינם: שיתוף הציבור לראשונה בתמורת ההפרטה, זירוז והשלמה מהירה של תהליך ההפרטה (לאחר 21 שנה), הפחתת הריכוזיות במשק, תרומה חשובה לצמיחה במשק, העמקת שוק ההון, הגדלת כמות המניות הנסחרות והגברת מעורבות הציבור בשוק ההון.

על-פי נתונים שהציג בממשלה, החשב הכללי, ד"ר ירון זליכה, במסגרת התוכנית תקבל כל משפחה בישראל הטבה ששווייה הוא כ- 2000 שקל נטו בממוצע. סך ההטבה לכלל הציבור יסתכם להערכת האוצר בכ-4 מיליארד שקל.

נתניהו הודיע לחברי הממשלה המבקשים להביע את דעתם בנושא כי הם יוכלו להופיע בקבינט הכלכלי חברתי לדון בכך בישיבתו הקרובה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה