D&B: שנת 2004 הייתה בהחלט שנה של יציאה מהמיתון

כלכלני החברה מבססים את קביעתם על בסיס מדד מנהלי הרכש שערכו. לדבריהם, מתחילת השנה, נמצאים ערכי המדד באופן רציף מעל לקו ה-50%, המפריד בין האטה להתרחבות
דרור איטח |

מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש דצמבר 2004 מעיד על התחזקות בצמיחה של המגזר היצרני בישראל לעומת חודש נובמבר. ערך המדד בדצמבר עומד על 55.3% לעומת 54% בחודש הקודם, עליה קלה של 1.3%. ההתחזקות בצמיחת המגזר היצרני החודש בולטת על רקע נתוני חודש נובמבר שהיוו ירידה משמעותית של 9.7% לעומת חודש אוקטובר.

מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר מקיף שעורכים B&D – דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל, ובודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד...

כלכלני דן אנד ברדסטריט וארגון מנהלי הרכש מציינים כי בחינה שנתית של המדד מראה כי שנת 2004 הייתה בהחלט שנה של יציאה מהמיתון מבחינת החברות היצרניות בישראל, כאשר, מתחילת השנה, נמצאים ערכי המדד באופן רציף מעל לקו ה-50%, המפריד בין האטה להתרחבות, למרות שהיה שוני בין החודשים כאשר בחציון הראשון מגמת הצמיחה הייתה בולטת יותר מאשר בחציון השני.

המגמה בשנת 2004 נבחנה בהשוואה לשנים 2001-2003 בהם במהלך רוב השנה עמדו ערכי המדד מתחת לקו ה-50%, כלומר ביטאו מגמת האטה מתמשכת. כלכלני המדד מציינים עוד, כי את הצמיחה במדד בשנת 2004 ניתן להשוות לשנים 1999 ו- 2000 שגם בהן נהנה המגזר היצרני הישראלי מצמיחה שהתבטאה בהתרחבות של המדד.

בחינת הרכיבים של המדד, מעלה כי בחודש דצמבר, הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד המשיכו להימצא במגמת התרחבות. רכיב הביקושים המקומיים מתאושש בחודש דצמבר ועומד על ערך של 57.8% לעומת ערך של 53.4% שנמדד בנובמבר, עליה של 4.4%. לאחר שבחודש נובמבר ירד בשיעור של 21.6% לעומת אוקטובר. רכיב הביקושים ליצוא מתאושש אף הוא החודש לאחר ירידה חדה בנובמבר. הערך שנמדד בדצמבר עומד על 54.8% לעומת 53.3% בנובמבר, עליה של 1.5%. באוקטובר עמד הרכיב על 62.2%. רכיב תפוקות הייצור משלים ארבעה עשר חודשים ברציפות במגמת התרחבות, והערך שנמדד החודש עומד על 56.7% לעומת 54.7% בחודש הקודם, עליה של 2% לעומת החודש הקודם.

רכיב התעסוקה המעיד על מצב העסקת עובדים במגזר היצרני, מראה על התאוששות בהעסקת העובדים במגזר היצרני, לאחר שבנובמבר נרשמה הרעה. הערך שנמדד החודש עומד על 59.4% לעומת 57.1% בחודש הקודם, עליה של 2.3%. יש לציין כי בחודש אוקטובר עמד ערך רכיב התעסוקה על 68%.

רכיב המחירים משלים 17 חודשים ברציפות במגמת התרחבות, אם כי החודש חלה התמתנות דרסטית במגמה, והערך שנמדד החודש עומד על 73.5% לעומת 91.9% בחודש הקודם, ירידה דרסטית של 18.4% לעומת החודש הקודם, וזהו הערך הנמוך ביותר שנמדד ברכיב זה בחצי השנה האחרונה. כלכלני המדד מציינים כי על פי הערכותיהם הירידה ברכיב המחירים נובעת בעיקר מהירידה החדה בשער הדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה