אז שוב חוזרים "לעסקים" הרגילים במזרח התיכון?

סיכום של השבוע בשוק המניות: ראינו דשדוש במדד ת"א 25 ובמדדים המובילם, ומניות הבנקים שלא עצרו בירוק. פעיל שמכיר את השוק העריך בפני כי ישנם סימנים דוביים ראשונים בבורסה המקומית, אך קשה לקבוע עמדה נחרצת
חזי שטרנליכט |

האופוריה הלכה והתמוססה השבוע. לא היה די בשתי ידיעות מאקרו טובות ומפתיעות מצידו של שר האוצר נתניהו בכדי לרומם את שוק המניות התל אביבי. עם זאת, האג"ח הארוכות של ישראל (השחרים והגילונים) המשיכו לרשום עליות שערים, כשבשווקים צפו בהשתאות בתשואות היורדות והיורדות, כבתמונת ראי לחברותיהן של הבנק הפדראלי בארה"ב. הסיבות? פישר, והעלאת הדירוג, וגם אולי סיבוב של הזרים שיכולים להכנס ליומיים, לממש ולצאת.

בכל מקרה, ביום ה' בלילה תם שבוע המסחר בישראל וב-23:00 גם קיבלנו את התחושה הצורבת היכן אנחנו חיים. מתקפת טרור רצחנית במעבר קרני הבהירה שהניצחון של אבו מאזן לא אומר דבר על יכולתה או רצונה של מה שמכונה הרשות הפלשתינית לבלום טרור. למעשה מדובר שם במתקפה משולבת של מספר ארגונים, שאחד מהם הוא הפת"ח, תת ארגון בתוך אש"ף, שלכאורה אמור לשלוט ברשות הפלשתינית. מי שכתב את תורת הכאוס המתמטית, חייב כמה נוסחאות למזרח התיכון.

בכל מקרה, מדד ת"א 25 סגר את השבוע ברמת 622.51 הנקודות. רמה זאת משקפת למדד עלייה שבועית של 0.7%. מדד ת"א 100 חתם בקו 649.08 הנקודות, עלייה של כ-1%. מדד ת"א 75 שהוא ההפרש בין שני המדדים, הניב לכן, תשואה כ-1.17% וחתם ברמת 695.26 הנקודות.

מבחינת המחזורים זה היה שבוע חשוב גם כן. השבוע ראינו היקפי מסחר יומיים בבורסה בתל אביב הנושקים ועוברים לפרקים את היקף המיליארד שקל, כמו היה זה הדבר הטבעי ביותר בעבורם. הבורסה חצתה את קו 450 מיליוני השקלים באמצע היום, והבנקים ריכזו מחזורי עתק. בעבר היו ימי הפקיעות של הבורסה, הימים היחידים בהם היא היתה נוגעת במחזורים הללו. זאת משום שבימים אלה פוקעות סדרות אופציות המעו"ף החודשיות, והמסחר בדרך כלל מתחיל בחצי מיליון שקל ב-9:45 בבוקר, בתום קביעת שער הפקיעה לאותו חודש.

שימו לב לנתונים הבאים: המחזור במניות מדד ת"א 100 עמד בממוצע בשבוע האחרון על 851 מיליון שקל ביום, בשנה האחרונה הוא עמד בממוצע יומי על 502 מיליון שקל ביום. זרים? או שמא מוסדיים? מי יודע. את הנתונים המדויקים נגלה בעתיד, עם פרסום הסקירות של הבורסה ובנק ישראל. בכל אופן, הבנקים היו הסקטור המככב של השבוע. מספר ימים עלו המניות הגדולות של לאומי, פועלים וגם "אחיהם" הקטנים מזרחי והבינלאומי, בעליות חדות. רק דיסקונט נסחר לו מאחור, זה משום המכרז המתנדנד שעוד לא הוכרע. במדד התל-בנקים אנו עדים להיקפי המחזורים, 374 מיליון שקל בממוצע יומי בשבוע החולף מול 112 מיליון שקל בממוצע של השנה החולפת (365 יום) (!!).

ומה אם סטיות התקן הגלומות באופציות (תוך שימוש במודל בלאק אנד שולס)? גם הן עלו השבוע, והן עומדות באיזור ה-20% לאופציות הקרובות בסביבת הכסף. ללא ספק מדובר בעליה, משום שעוד בנובמבר ודצמבר, חודשים של עליות חדות, ראינו סטיות תקן באיזור ה-12% עד 14%. ככל שרמת הסיכון עולה, כך נראה כי השווקים מצביעים על עצבנות ברמות השערים הנוכחיות.

שוחחתי אתמול עם חבר שהוא פעיל זה מספר שנים בשוק האופציות התל אביבי. "השוק בדרך להתרסקות?" שאלתי אותו. "אני לא יודע, אבל הוא מדשדש ללא יכולת פריצה כלפי מעלה" הוא אמר, וציין כי הוא דובי ביחס לשווקים הגלובליים מזה תקופה. עוד אנחנו משוחחים על כוס בירה, ומדד הנאסד"ק שבר למטה, בתום יום אדמדם. לא קיבלתי תשובה חד משמעית, אך בתקופות שכאלה, כשאנחנו נעים בין תקווה, ליאוש ודכדוך, אני לא מופתע מחוסר הנחרצות לקבוע עמדה.

תשובה "דובית" חזקה יותר, אנחנו יכולים לקבל מיחס הפוזיציות הנפתחות בשוק נגזרי המעו"ף. אנחנו רואים שם יחס של 1.11 לטובת אופציות הרכש (Call), בדמות 277 אלף פוזיציות רכש מול 248.7 אלף פוזיציות מכר (Put) בתום המסחר ביום ה' האחרון. כלכלן ותיק שמכיר היטב את השווקים הסביר לנו שמדובר בשחיקה מרמות של 1.8 ואפילו 2.1 בסוף החודש שעבר. ירידה באופטימיות? ימים יגידו. אבל המחזורים רגועים יחסית, רק 147 מיליון שקל ביום ה', כך שיכול להיות שאפילו פעילי האופציות "מפחדים" לקבוע עמדות, והם מחכים לבאות.

וקצת "סטוקס" לסיום. המניות של הבנקים היו הכוכבות של השבוע. מניית לאומי התהדרה בתוספת של 7.72% מתחילת החודשאך בתוספת של 8.73% השבוע בלבד (!), מנית הפועלים עלתה ב-6.38% מתחילת החודש והיא זינקה ב-7.34% השבוע הזה, ומניית מזרחי הוסיפה באותר תקופה 4.62% והשבוע היא עלתה ב-3.29%, אך היא נמצאת בתקופה של עליות חדות יותר משאר הבנקים, עוד מסוף דצמבר, ומניית הבינלאומי 5 עלתה השבוע ב-1.66% בלבד, אך מתחילת החודש היא זינקה ב-12.1%.

זה לא היה שבוע כל כך ירוק למניות אחרות בתוך מדד המעו"ף. התחלנו לראות מימושים בשמות כגון אסם שירדה ב-5.94% השבוע וגם מגדל ביטוח שאיבדה 5.04% באותו פרק זמן. גם מכתשים אגן ראתה השבוע מימושים בהיקף של 2.27%. העולות האחרות, חוץ מהבנקים, היו אלביט מערכות (3.15%+), גיוון אימג'ינג (2.61%+), וטבע (2.03%+). הראשונה, מחפשת את המחיר הראוי לה לאחר העסקה למיזוג של תדיראן קשר לתוכה והדיבורים על רכישה אפשרית של אלישרא. השנייה רואה אופטימיות בגלולת הפלא המצלמת שלה, והשלישית היא טבע, המלכה האם של הבורסה, שעדיין נמצאת בתקופה לא קלה, היא הוסיפה השבוע 2% לערכה והיא נסחרת בשער של 126.4 שקל.

הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולה כלשהי. העושה פעולת השקעה כלשהי בנייר ערך זה או אחר, מבצע אותה על סמך שיקול דעתו המלא ואחריותו הבלעדית.

מאת: חזי שטרנליכט

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה