D&B: ירידה נוספת במוסר התשלומים בנדל"ן בינואר
מדד מוסר התשלומים של דן אנד ברדסטריט ישראל מגלה החודש נתונים על הרעה נוספת במוסר התשלומים בענף הבנייה. ענף הבנייה ממשיך להוביל את רשימת הענפים המפגרים בתשלום לספקיהם, כאשר בחודש ינואר 36.9% מחברות הבנייה פיגרו בתשלומים לספקיהן לעומת 36.7% בדצמבר ו-33.5% בנובמבר. לשם השוואה, בכלל העסקים במשק, חל החודש שיפור במוסר התשלומים כאשר בינואר עמד שיעור העסקים המפגרים בתשלום על 15.2% לעומת 16% בדצמבר.
כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים, כי החודש נרשמה הרעה בסיכון הענפי ברוב תתי הענפים בענף הבנייה - על אף שבכלל המשק נרשם שיפור קל במצב העסקים. כ-40% מקבלני התשתיות נמצאים בסכנת סגירה, ללא שינוי מדצמבר. החמרה במצב העסקים של קבלני השיפוצים, עם 30.4% בסכנת סגירה בינואר לעומת 29.8% בדצמבר, קבלני הבניין עם 27.7% בינואר לעומת 27.4% בדצמבר, וענף תשומות הבנייה עם 27.1% בינואר לעומת 26.7%.
כלכלני חטיבת הנדל"ן של דן אנד ברדסטריט מסרו, כי על אף הצמיחה של כלל המשק, ענף הבנייה מסרב להתאושש. גם שיעור החברות בסכנת סגירה בענף וגם מוסר התשלומים נמצאים במגמה שלילית. למרות הירידה החדה בריבית על המשכנתאות, ניתן לראות, כי לא נרשמת התעוררות ברכישת דירות. אחת הסיבות לכך, היא ביטול המענקים שניתנו בעבר לזכאים באיזורי הפריפריה. ביטול המענקים גרם לקיפאון מוחלט ברכישת דירות ובהתחלות בנייה בישובי הגליל והנגב. עם זאת, גם באיזור המרכז לא קיימת התאוששות אמיתית במכירת דירות, וללא סיוע ממשלתי לענף, נראה כי גם שנת 2005 לא תהייה שנת בשורה לחברות הקבלניות, ועל כן צפויות פשיטות רגל נוספות. מניתוח הנתונים של עסקאות למכירת דירות (חדשות ויד שנייה) שנרשמו במס שבח ומס רכישה עולה, כי בחודשים ינואר עד אוגוסט עמד הממוצע החודשי של מכירת דירות על 8312 דירות בחודש. מאז חודש ספטמבר נרשמה ירידה במכירת דירות כאשר הממוצע החודשי של ספטמבר, אוקטובר ונובמבר עמד על 6877 דירות בחודש, המהווה ירידה של 17% לעומת שמונת החודשים הראשונים של השנה.