סוקולר: הרפורמה בפנסיה תשפר חלוקת סיכונים לצעירים
פיתוחם של מקורות מימון בשוק ההון חשוב במיוחד, כדי שיהוו מקום מפגש בין כשרון לבין הון. שוק הון כזה מאפשר גם הנפקה תקינה של ניירות ערך ומכשירים פיננסיים המקלה על גופים עסקיים לגשת למקורות מימון מגוונים. כך אמר היום המשנה לנגיד בנק ישראל וממלא מקומו, ד"ר מאיר סוקולר, בכנס בת"א.
לדבריו שוק הון סחיר עמוק ונזיל תורם ליציבות הפיננסית ולעמידותו של המשק בפני זעזועים אפשריים. זאת, משום שהוא מביא למגוון של מקורות מימון, לעומת משק הנשען רק על המימון הבנקאי, וכן מאפשר למשקיעים ולרשויות להעריך על בסיס יום-יומי את שוויין של החברות ואף בצורה מהירה, יעילה ורציפה יותר, על בסיס מחירי הנכסים הפיננסיים שלהן. מצב זה מקטין, אך לא מונע, את הסיכוי ל"טאטוא מתחת לשטיח" של בעיות על ידי חברות, ובכך תורמת להקטנת הסיכון למשברים פיננסיים גדולים.
שוק הון סחיר עמוק ונזיל מגדיל את הרווחה במשק, שכן הוא משפר את היכולת של של הפרטים לחלק ביניהם את הסיכונים הפיננסיים בצורה יעילה יותר. יתירה מכך, הרפורמה שבוצעה בתחום הפנסיה תבליט עם הזמן את חשיבותו של שוק ההון כמכשיר לשיפור חלוקת סיכונים פיננסיים בין הדור הצעיר למבוגר ובכך תרומתו גם לפתרון בעיות חברתיות.נקח לדוגמה את החיסכון הפנסיוני המושתת היום על עקרונות של שוק ההון. כאשר שוק זה עמוק ויעיל, הוא משפר את חלוקת הסיכון הפיננסי בין הדור הצעיר (החוסך לפנסיה) לדור המבוגר (הנהנה מהפנסיה שחסך בחייו). זאת, משום שטבעי הוא שהדור הצעיר יהיה מעוניין לצבור חיסכון לפנסיה בעתיד בתשואה גבוהה יחסית, תוך כדי לקיחת סיכונים פיננסיים מסוימים ? למשל, על ידי השקעת חלק גדול יחסית מחסכונותיו במניות. באותה מידה, טבעי שהדור המבוגר ירצה לשמור על ערך החסכונות שצבר במהלך שנות עבודתו, תוך הימנעות מלקיחת סיכונים גם בהשגת תשואה נמוכה יחסית ? למשל, על ידי השקעה באג"ח ממשלתיות.
שוק הון סחיר עמוק ונזיל הוא אמצעי חשוב לבקרת המדיניות הכלכלית של הממשלה ובנק ישראל ובכך מאפשר את ניהולה בצורה טובה יותר, יעילה יותר ושקופה יותר. זאת, משום שדרך השווקים הפיננסיים מקבלים עושי המדיניות באפן מהיר ורציף מסרים כהיזון חוזר למדיניותם. למשל, האמון שהציבור והשווקים הפיננסיים מעניקים למדיניות התקציבית של הממשלה בשנתיים האחרונות הוא גורם חשוב לעליית ערכן של האג"ח הממשלתיות וכתוצאה מכך, לירידת התשואות הארוכות.
אמון זה, עמד גם ברקע להפחתת הריבית הקצרה על ידי בנק ישראל לרמתה הנמוכה ביותר אי פעם, בעוד שהריבית הקצרה בארה"ב נמצאת במגמת עלייה. בהקשר זה, לשוק משכנתאות תפקיד חשוב מאוד. זאת, מאחר והריבית על משכנתאות קשורה לתשואות על האג"ח הממשלתיות.
המטרה המרכזית של הקמת מערך עושי שוק באג"ח ממשלתיות בישראל היא לפתח ולהעמיק את שוק האג"ח הממשלתיות בפרט, ולתמוך בהגדלת הנזילות של שוק ההון הסחיר בכלל. בנק ישראל הביע מספר התנגדויות בהיבטים שונים להצעת חוק מלווה המדינה שחוקק באחרונה בכנסת ושבמסגרתו יקום מערך עושי השוק באג"ח ממשלתיות. כעת, לאחר שהחוק חוקק, חשוב לוודא שבתום פרק זמן מסוים לאחר שמערך עושי השוק החדש שיוקם יהיה יופקו לקחים להמשך תפעולו. לקחים אלה חשובים על מנת לוודא שעושי השוק לא ינצלו לרעה את מעמדם המיוחד ויפגעו בתחרות. זאת, כמו במקרים דומים שקרו במדינות אחרות, ושהתפרסמו לאחרונה.
במסגרת המערך הזה, חשוב לשמור על העקרונות הבאים: יש להגביל את החובה העקרית שתטיל הממשלה על עושי השוק לשני תחומים: ציטוט מחירי קניה ומכירה של אג"ח ממשלתיות במרווח מינימלי נתון רכישה ומכירה של אג"ח ממשלתיות,לפי דרישה של המשקיעים.
כמו כן, הוא אומר - אין להטיל על עושי השוק את החובה לרכוש כמויות של איגרות חוב ממשלתיות ישירות מהממשלה, שכן הדבר מיותר ועלול להדיר את רגלי הציבור מהמכרזים שבהם מוכרת לו הממשלה את אג"ח ? בהם אין לממשלה קושי למכור את כל הכמות שהיא חפצה בה.
הוא מדגיש, כי אסור להעניק לעושי השוק זכויות שיפגעו בתחרותיות ובגישתם של המשתתפים הרבים היום למכרזים שבהם מוכרת הממשלה את אג"ח לציבור. סוקולר אומר היום, כי יש להשתית את מאגר ההשאלות של אג"ח ממשלתיות - בו יוכלו עושי השוק לשאול אג"ח ממשלתיות לצורך תפקודם - על הסדרי השוק הפיננסי ולא על מעורבות ממשלתית אדמיניסטרטיבית.