פינוטק: בטווח הארוך - ייתכן שהפיחות בדולר ייפסק
ביום שישי האחרון נוכחנו לדעת שכלכלת ארה"ב אינה מצליחה לצמוח בקצב הרצוי ע"י ה-FED. לי נראה כי גרעון הסחר האמריקאי ממשיך להעיב על הצמיחה. כיצד זה משפיע על המטבעות לטווח הארוך?, יש לבחון סוגיה זו מנקודת ראות לטווח ארוך ולא ע"פ ההשפעה המיידית ביום שישי עצמו. נכון, השוק לא זועזע מהעובדה שהתמ"ג האמריקאי הינו 3.1% בלבד, הנמוך מאז הרבעון הראשון של שנת 2003. מה שמעניין היא ההתאמה ואופן ההשפעה של גרעון הסחר על התוצר.
התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) הוא כלי אבחון בעיקר לגבי הרבעון החולף, ורלוונטי במידה מועטה על העתיד. על אף זאת, כאשר כלכלנים בוחנים את הרבעון החולף ומבינים שגרעון הסחר התואם לתקופה זו גרם לירידה של כמעט 1.73% בתוצר, התרומה השלילית הגדולה ביותר מאז רבעון שני של שנת 1998, כאשר התוצר היה 2.7% בלבד והחלה פסימיות לגביו. ולכן, בעוד גרעון הסחר ממשיך להתרחב, ניתן לצפות שהתוצר יהיה פחות מ-4%.
עובדה זו נכונה ללא קשר לכך שהמגזר העיסקי והצריכה הפרטית ממשיכים להיות החלק הארי בהאצת קצב הצמיחה, עם גידול בהשקעות העסקים בשיעור של 10.3% מ-13% ברבעון השלישי, וגידול בהוצאות הצרכנים בשיעור של 4.6% מ-5.1%. למרות המגמה הכוללת בהזמנות מוצרים ברי קיימא, הביקוש עבור נכסים ברבעון הרביעי גדל בשיעור של 6.7%, לעומת 8.8% ו-13.9% ברבעונים שלישי ושני בהתאמה.
בכל אופן, כאן מסתיימת האופטימיות. אף על פי שהדולר חלש באופן יחסי, רוב הכלכלנים לא מאמינים ששערו הנוכחי קרוב מספיק לרמות שיוכלו לסייע באופן מהותי במחיקת הגרעון הגדול מסך הכלכלות של מספר מדינות קטנות גם יחד. בשבועות האחרונים, אמרו מספר כלכלנים שהגרעון יתחיל להצטמצם בעקבות העובדה שהדולר מוערך הערכת יתר כבר למעלה משנה. אף על פי שיש הגיון בסיסי בטיעון זה, איני יודע כיצד ישפיע הדבר על הדולר בטווח הקצר.
כלכלני Morgan Stanley צוטטו כאשר אמרו שהאירו, דולר אוסטרלי והסטרלינג נשארו המטבעות אשר מוערכים הערכת חסר לעומת הדולר בעיקר. ע"פ חישוביהם מצאו כי הדולר מוערך הערכת יתר בשיעור של 19.7% כנגד האירו, 18.3% כנגד האוסטרלי ו-17.5% כנגד הסטרלינג.
משמעות הדבר היא שבטווח הארוך, בהחלט ייתכן שחולשת הדולר, בשילוב עם העלאות ריבית, יתחילו להקל את לחץ הגרעונות על הכלכלה. בכל אופן, לא כלכלני Morgan Stanley ולא אני מאמינים שהתמ"ג יחזור לצמוח בטווח הארוך ברמות של שנות התשעים, במהלך השנה הקרובה. אולי זו הסיבה לכך שכלכלנים של הממשל האמריקאי ושל הבנק המרכזי החלו לשנות את אופן התבטאויותיהם, וכעת מתייחסים לתמ"ג כ"תמ"ג בניכוי גרעונות".
אני מאמין שזה מטעה בדיוק כפי שנהוג לבטא אינפלציה בניכוי מחירי אנרגיה (מדד מחירים לצרכן ללא מחירי אנרגיה), בשעה שמחירי הנפט מאמירים. עליית מחירי הנפט הצליחה לייקר את מחירי הסחורות והשירותים לצרכן בעקבות השפעתה על מחירי הדלק למשלוח סחורות של הספקים.
לפיכך, בטווח הקצר, אני מאמין שהדולר יישאר מטבע נמכר לטובת שערי ריבית גבוהים יותר ותשואות גבוהות יותר במדינות זרות. אני מצפה לעלייה נוספת באירו/דולר וב-סטרלינג/דולר, ומנגד ירידה בדולר/יין וב-דולר/שקל. בטווח ארוך יותר, ייתכן בהחלט שהפיחות בדולר ייפסק, אך בכל אופן לא הייתי קונה דולרים לטווח ארוך עד שהגירעונות ייחלו להצטמצם. הייתי מחכה לשמוע מידע רלוונטי בנוגע לכך בשנת 2005 לפני קנייה של דולרים.