טבע מובילה את מדד ת"א-מעלה החדש של הבורסה

היום פרסמה הבורסה את רשימת החברות הציבוריות בישראל, הנכללות במדד לאחריות חברתית. נמנות על 200 המניות הסחירות בבורסה, ועליהן לעמוד בדרישות מינימום
שי פאוזנר |

הבורסה פרסמה היום (א') לראשונה את רשימת החברות שייכללו במדד ת"א-מעלה לאחריות חברתית. כפי שדיווחנו כאן בחודש שעבר - במדד, שיושק ב-13 בפברואר במרכז המבקרים של הבורסה, נכללות 20 החברות הראשונות בדירוג "מעלה" לאחריות חברתית, העומדות בתנאי הסף של מדד ת"א-100.

מובילות המדד החדש הן טבע, פועלים, לאומי, כיל, מכתשים אגן ופרטנר. אליהם מצטרפות במקומות הבאים - דיסקונט, אסם, אלביט מערכות, שטראוס-עלית, נייס, רבוע כחול, הבנק הבינלאומי, מבני תעשיה, אלביט הדמיה, נייר חדרה, איתוראן, אלוני חץ, טאואר וברן.

המניות הנכללות במדד נמנות על 200 המניות הסחירות ביותר בבורסה, ועליהן לעמוד בדרישות המינימום לשיעור אחזקות הציבור (15% לפחות) ושווי אחזקות ציבור (80 מיליון לפחות). משקל המניות במדד ייקבע על פי שווי השוק שלהן, אך לא יעלה על 6%, כדי לצמצם את ההשפעה של תנודות בשערי מניות גדולות על המדד כולו. המדד יפורסם מדי יום בתום המסחר, ויעודכן אחת לשנה, ב-1 ביוני על בסיס ביצועי החברות ודיווחיהן בשנה (הקלנדרית) האחרונה. העדכון הקרוב יתבצע ב-1.6.05 על פי הביצועים ב-2004 .

הקריטריונים לדירוג משקפים את תפיסת הארגון, כי אחריות חברתית אינה רק תרומות, אלא, ניהול מהלך העסקים של הפירמה מתוך אחריות חברתית כוללת. בהתאם, הקריטריונים יכללו את היקף התרומות בש"ח, את התרומה היחסית לרווח או למחזור (בהתאם לרווחיות) ואת התנהלות הפירמה במהלך עסקיה על פי קריטריונים של סביבת עבודה, השקעה בקהילה ואיכות הסביבה. רונית הראל בן-זאב, סמנכ"ל בכיר, מנהלת המחלקה הכלכלית בבורסה, אמרה כי פרסום המדד יגביר את החשיפה לנושא של אחריות חברתית וסביבתית ויתרום לפיתוח הנורמות של אחריות חברתית ע"י החברות הבורסאיות. תחום האחריות והמעורבות החברתית של עסקים וחברות תופס מקום מרכזי בעולם והתפתחות התחום הביאה לגידול עצום בהשקעות המנוהלות על פי קריטריונים אתיים, חברתיים וסביבתיים.

שווי נכסי הקרנות האמריקאיות המשקיעות כספים על פי קריטריון אתי/חברתי אחד לפחות, הגיע ב-2003 לכ-2 טריליון דולר. באירופה נרשמו במחצית הראשונה של 2003, 313 קרנות חברתיות/סביבתיות. בהתאם, שתיים מחברות המדדים הגדולות בעולם, Dow Jones ו-FTSE, מחשבות ומפרסמות מזה מספר שנים מדדים לאחריות חברתית (SRI - Socially Responsible Investment Indexes). בולטים ברשימה מדד ה-Dow Jones Sustainability, שהושק ב-1993 וקבוצת מדדי ה-FTSE4GOOD שהושקה לראשונה ביולי 2001 וכוללת 8 מדדים (בינלאומי, ארה"ב, אירופה, UK).

טליה אהרוני, מנכ"ל מעלה, אומרת היום, כי "מדד מעלה יאפשר למשקיעים להשקיע בנבחרת אטרקטיבית של חברות אשר יש בהן זיקה ברורה בין התנהלות של אחריות חברתית להצלחה עסקית. הטמעת שיקולים סביבתיים, חברתיים וכלכליים בהתנהלות חברות מבטיחה ערך ותשואה למשקיעים לטווח ארוך. אנחנו מקוים שכמו מדדים דומים בעולם, מדד "מעלה" יראה ביצועים טובים יותר מביצועי השוק".

"מעלה" (מלכ"ר) הוא ארגון גג מקצועי של עסקים-עמיתים, המנהיגים שינוי חברתי בישראל. הארגון מקדם אחריות חברתית-סביבתית כגישה עסקית ומדרג את החברות הגדולות במשק, לפי רמת פעילותן החברתית ותרומותיהן. בדירוג "מעלה" נכללות רק חברות ממדד ת"א - 100, או חברות שמחזור ההכנסות שלהן עולה על 100 מיליון דולר, העוסקות בתחומי השירותים והמסחר, תעשייה, בניה ותשתית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה