חמי פרס: יהיה קשה לבורסה בת"א להפוך לשוק IPO

הנאסד"ק ימשיך לשמור על האטרקטיביות העצומה שלו להנפקות ולאקזיטים של תעשיית ההון סיכון, לדברי המנכ"ל-שותף בקרן ההון סיכון פיטנגו, חמי פרס, בראיון ל-Bizportal

המנכ"ל-שותף בקרן ההון סיכון פיטנגו, חמי פרס אומר בראיון ל-Bizportal כי את הבורסה התל אביבית יהיה קשה להפוך לשוק של IPO בעבור חברות ההיי טק המוקמות בעזרת קרנות ההון סיכון בארץ. רכישה של חברה דורשת מטבע שיאפשר זאת, אפשרות לגיוס כסף, ואקזיט שיכול להתמשך על פני תקופה של חודשים עם שוק ששומר בין השאר על נזילות מספקת ומתמשכת לשם כך.

בנוסף לכך מסביר פרס כי כאן המשקיעים הם בעיקר ישראלים, ובבורסת הנאסד"ק - השוק מאוד מתוחכם, ענקי בהיקפים שלו, עם כל האנליסטים וחשיפה לעיקר הכסף הרלוונטי לשקעות שניתן להשיג. הבורסה התל אביבית, עשויה להיוותר מחוץ לחגיגת ה-IPO. וחמי פרס מציין בהקשר זה כי לחברה טובה יהיה קשה לבצע IPO בארץ.

והאמת היא שמבחינת המשקיע במניות התל אביביות, העניין כבר די ברור. המקסימום שהוא זוכה לו בחשיפה להייטק בבורסה באחד העם בשנים האחרונות, בא בעזרת הרישום הכפול שמקשר את השווקים יותר. אבל עדיין קשה להשוות את הפוטנציאל באחד העם לזה שבוול סטריט, גם כשאחד העם מבעבע. המחזור היומי הכי גדול שנרשם בבורסה הישראלית עמד לאחרונה על מעל ל-1.4 מיליארד שקל, ביום של פקיעה. זה יכול להיות המחזור היומי של ג'נרל אלקטריק ומיקרוסופט ביום חלש.

ומה עם הבורסה הלונדונית, אנחנו מקשים. "הבורסה בלונדון מבצעת הרבה פעילות שיווקית" מסביר פרס. הוא מציין כי אכן ניתן לגייס שם הרבה יותר כסף, תוך חסם כניסה יותר נמוך. אך הוא לא מכחיש את ההבדלים התרבותיים בין אירופה לארה"ב, שלבסוף משתקפים במבחן התוצאה: ההייטק אוהב להנפיק בנאסד"ק. גם בגלל הפתיחות התרבותית. גרינספאן לא ישפיע כיצד תשפיע הריבית של גרינספאן על שוק קרנות ההון סיכון? כזכור הפדראל ריזרב נמצא בתהליך של העלאות ריבית מתונות זה מספר חודשים. ומנכ"ל פיטנגו לא סבור כי העלאות הריבית לא תשפענה על יכולת הגיוס של הקרנות. יש אלוקציה בשווקים האמריקאים לתחום קרנות ההון סיכון. חלק מהגופים המוסדיים בארה"ב יכולים להקצות סכום של עד 5% לכך, ומדובר במיליארדים רבים. חלק אף יכולים להשקיע יותר בהתאם למדיניות ההשקעות. אם מישהו חושב שמדובר בסכומים פעוטים, נזכיר שמדובר בארה"ב. חמי פרס מעריך את סך השוק הפוטנציאלי המוקצה לקרנות בהיקף של 6 טריליון דולר.

היקפה של פיטנגו, דרך אגב, נאמד ביותר ממיליארד דולר, ובגודל זה היא בהחלט שחקנית בולטת בעולם ה-VC. אז מה כן משפיע על תעשיית ה-VC? במילה אחת: הבורסות. בשתי מילים: בורסת הנאסד"ק. קריסת של שוקי המניות תוביל לכך שלא יהיו IPO. אין IPO אין אקזיט, ואז אין לחם, ואין תורה לתעשייה. הננוטכנולוגיה תהיה בועה ש"חבל על הזמן" ככלל מציין פרס כי ה-VC אמורות להניב תשואת יתר על השוק, לכן נוצר מאגר המזומנים המוקצה להן, שהוא חלק קבוע יחסית מסך ההשקעות. דבר זה גורר אותנו לשאלה הבלתי נמנעת על השווקים, השאלה שרודפת את מנהלי תעשיית ההון סיכון מאז משבר שנת 2000. האם הבועה חוזרת? התשובה של פרס היא כי הבועה תמיד נמצאת איתנו. לעיתים היא מרימה ראש ואחר כך היא שבה ויורדת. "הבועה נמצאת בכל מקום שנוצר בו פוטנציאל גדול ואז נוצרות בו ציפיות לא ריאליות". הוא מעריך כי שוק הננוטכנולוגיה צפוי להפוך לכזה ברגע שהוא יפרוץ לתודעה ויתפתח. "כשהננוטכנולוגיה תתרומם היא תהיה בועה? חבל על הזמן" אומר פרס.

מה צריך לעשות יזם צעיר כשהוא רוצה להשיק את המיזם שלו מול הקרנות? פרס מדבר על כך שהאימייל האלמוני של בחור עם רעיון טוב מניקרגואה, הוא עם פחות סיכוי ממצגת מאורגנת שמתלווה לתוכנית עסקית מדוקדקת ומעמיקה שבאה מבחור שהגיע מהיכרות אישית עם האיש הנכון בקרן ההון סיכון. החשיבות של היכרות אישית וקשרים טובים, לא תסולא בפז. גם בתעשיית ההייטק.

כל הכותרות

מאת: חזי שטרנליכט ורם דגן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה