פינוטק: אין לצפות לשינויים בגזרת הדולר בעולם
לעיתים נדמה לי, כי בכל מקום כבר קברו האנליסטים את הדולר. אכן, הדולר נחלש באופן הדרגתי וניתוחים כלכליים לא מראים על אינדיקציה לשינוי. אולם, כלכלנים רבים החלו לטעון כי מצבה הנוכחי של הכלכלה העולמית, אשר מתנהלת בקיצוניות, מניח את הדעת. אכן, יש משהו בדבר: כעת אף לא אחת מן הכלכלות המרכזיות בעולם נמצאת על סף אסון. אם כן, מדוע כל כך הרבה כלכלנים עדיין מוטרדים מהמבנה הלא מאוזן של הכלכלה העולמית, וכיצד דבר זה משפיע על עתיד הדולר?
במהלך השנים מאז התפוצצות הבועה בארה"ב, היה זה תפקידו של הבנק המרכזי האמריקאי להחזיר את הכלכלה האמריקאית לצמיחה בריאה ואינפלציה נמוכה. באופן מסוים, זה אכן התרחש. התמ"ג האמריקאי צמח בקצב ממוצע יציב של 3.7% במהלך ששת הרבעונים האחרונים. כמו כן, האינפלציה האמריקאית נמצאת סביב 2%, רחוק מכל רמה קריטית.
אם כן, נראה כי הכל פשוט מושלם בארה"ב?! אבל כולנו יודעים שזה לא נכון. האמריקאים בחרו בצמיחה על חשבון יציבות. על ידי שמירה על שערי ריבית מתחת ל-0 במונחים ריאלים במשך ששה רבעונים, הכלכלה האמריקאית מצאה עצמה במצב בו הצמיחה הייתה קלה להשגה, אולם מחיר הצמיחה התבטא במעבר מעודף כלכלי לגרעון. הדולר איבד חצי מערכו אל מול האירו.
בהסתכלות על השבוע שעבר, הדולר סיים שוב ברמות חלשות לאחר שגרעון המסחר האמריקאי עלה בינואר לרמתו השנייה הגבוהה ביותר בהסטוריה, התרחבות של 6% ל-58.3 מיליארד דולר בעוד תמורות הייבוא צמחו יותר מתמורות הייצוא. למרות ירידה צפויה בייבוא הנפט, החריף הפער במאזן המסחר בעקבות עלייה של 1.3% בתמורות הייבוא, לעומת צמיחה של כ-1.1% בייצוא. בייצוא הדדי לסין ויפן נרשמה ירידה גדולה של 20% ו-11% בהתאמה.
אולם בעוד הגרעון עם יפן צנח ב-9% הודות לירידה בייבוא, צמח חוסר האיזון עם סין לרמות שיא של 15.3 מיליארד דולר. עוד לרעה, העלייה של 11% במחירי הנפט בינואר, תגולם בחשבון הייבוא של פברואר. תחזיות מצביעות על עלייה אפשרית של עד 3% בתמורות הייבוא, מקרה שבו תורגש עלייה בגרעון ל-62 מיליארד דולר, שיא חדש תחת ההנחה להתרחבות של 1% בתמורות הייבוא.
ביום רביעי הקרוב, שוק המט"ח ימתין לפרסום נתוני החשבון השוטף לרבעון הרביעי של 2004, אשר אינם צפויים להראות על שיפור. לסיכום מצבה החיצוני של הכלכלה האמריקאית, לא נראה שיפור למרות נפילתו של הדולר.
מרבית הכלכלנים מסבירים את המצב הנוכחי של הכלכלה העולמית כמצב המרצה את האינטרסים של השחקנים הפעילים. ארה"ב זכתה לצמיחה ואינפלציה נמוכה. יפן נשארת מעל המים בעזרת השימוש בכוח הייצוא המסיבי שלה. סין יוצרת כלכלה מודרנית ע"י הפיכתה לנושה של הצרכן האמריקאי. לגבי אירופה, ובכן, היא גורם ה-X כאן. לא לגמרי ברור מה היא תשיג מעבר ליציבות. אולם, כל הכלכלנים מסכימים כי יציבות כלכלית לא תלך יד ביד עם צמיחה מתחת לממוצע.
אם כן, מה הולך לקרות לדולר? לדעתי, דבר לא צפוי להשתנות. לאור העובדה שבמשחק כלכלי זה, אף אחד מהשחקנים לא מעוניין לשנות להחליף תפקידים, האמריקאים ימשיכו לדחוף לכיוון דולר חלש והערכה מחדש של היואן הסיני. מבלי להתחשב בעובדה שהסינים לא יסכימו לסחר חופשי ביואן, הדולר צפוי להמשיך ולהחלש או לפחות להוותר חלש ב-3-4 רבעונים הבאים.
במהלך החודש הקרוב אני צופה כי הדולר יחלש לרמות נמוכות אף יותר, אולם במהלך השבוע הקרוב צפו לתנודתיות גבוהה, ולכן תוכלו לצפות גם לאפשרות לתיקונים רבים. צפו תנודות בדולר לרמות לא נמוכות מ-1.30 אל מול האירו, עם סיכוי טוב לכיוון 1.37 בטווח הקרוב.
מאת: לי מור - פינוטק