תחילת שבוע המסחר בארה"ב תקבע את הטון בעולם
תחזית לשבוע הקרוב: המדדים המובילים בעולם נסחרו במגמה שלילית בהובלת שווקי ההון בארה"ב. שווקי ההון בארה"ב שברו את רמות התמיכה אותם ציינו ולא הצליחו לעלות מעליהם ביום המסחר האחרון (יום ה'). במידה וביום שני, יום המסחר הראשון השבוע, לא יצליחו המדדים בארה"ב לעלות מעל לרמות אלה (נאסד"ק 100 - 1475, S&P 500 עד ל-1175), הם יוגדרו כיורדים. השווקים ביפן ובאירופה עדיין נמצאים בתוך הטווחים אותם הגדרנו, ולכן אנו ממשיכים להגדיר אותם כמדשדשים, אולם ניתן להעריך שמגמת המסחר בהם תושפע מהנעשה בארה"ב בתחילת השבוע.
בשורה התחתונה, ה-S&P 500 צפוי לנוע השבוע סביב 1145-1200 הנק'. הנאסד"ק 100 צפוי להסחר ברמות של 1430-1550 נק'. הניקיי 225 צפוי לתנועה ברמות של 11700-12300 הנק' ומדד הדאו ג'ונס 650 האירופי צפוי לנוע סביב 2870-3000 נק'.
בסיכום השבוע האחרון בשווקי העולם, ירידת מחירי הנפט לא מנעה את המשך מגמת הירידות במדדי המניות המובילים בעולם. המטבעות המרכזים, האירו והין רשמו ירידות חדות כנגד הדולר לאור העלאת הריבית בארה"ב, והחשש מפני העלאות ריבית נוספו.
ביפן - רשם מדד הניקיי רשם בשבוע שעבר ירידה של 1% לרמה של 11,761.1 נק', כשברקע חולשה בשוקי ההון בעולם והמשך היחלשות היין כנגד הדולר. הסיפור הגדול של השבוע היה המשך עליית הריבית בארה"ב שהביאה לירידה של 1.56% ביין. העלאת הריבית בארה"ב הביאה לעליית תשואות בארה"ב ולהגדלת פער התשואות בין אג"ח יפני לשנתיים לבין אג"ח אמריקני לאותה תקופה לשיא של שלוש שנים.
בשבוע שעבר אף דווח, כי מדד המחירים היפני לחודש פברואר רשם ירידה של 0.3% בחישוב שנתי, כשמדובר בירידת מחירים מתמשכת של כמעט שבע שנים. נראה, כי כל עוד המשק היפני סובל מדפלציה, הבנק המרכזי לא יעלה את הריבית ביפן הקרובה לאפס וימשיך להזרים כסף למערכת הפיננסית. עוד ניתן להעריך, כי ההאטה בכלכלה היפנית בחצי השנה האחרונה והתחרות העזה בין החברות היפניות על הצרכן היפני מביאה למלחמת מחירים ולמצב בו החברות היפניות סופגות את עליית מחירי האנרגיה והסחורות.
באירופה - התאפיין בעליות קלות בשבוע מסחר מקוצר, מניות האנרגיה והמחצבים, שבלטו לטובה שבוע קודם לכן בעקבות שיא חדש במחירי הנפט, בלטו לרעה השבוע בעקבות צניחה של 3.3% במחירי הנפט. השווקים מצפים, כי העלאות הריבית יהיו דחופות יותר ולראיה עליית התשואות באג"חים.
סקטור הטלפוניה בלט לטובה השבוע בעקבות ההערכות של גופי השקעה מובילים, כי הסקטור מתומחר בחסר וצפויים להיות בו רכישות חוזרות (Buy Back) של מניות וגידול בשיעור הדיבידנדים.
נתוני המאקרו של השבוע באירופה ממשיכים להצביע על מגמה מעורבת, מדד המחירים לצרכן בבריטניה עלה ב 0.3% כצפוי, בגרמניה ב-0.3% לעומת צפי ל-0.2% בלבד ובצרפת הוצאות הצרכנים ירדו ב 1% לעומת צפי לירידה של 0.5% בלבד. מדד המחירים הקמעונאים בבריטניה עלה ב-0.4% כצפוי ונראה שנתוני המאקרו באירופה פחות מעניינים את המשקיעים וקשה למצוא קשר בין ביצועי המדדים לנתונים.
מאת: אורי פישמן - אינווסטק קרנות נאמנות