הנפט משחק שוב תפקיד מרכזי בשווקי העולם
המדדים המובילים בעולם נסחרו בשבוע האחרון במגמה מעורבת תוך נטייה לירידות. שווקי ההון נסחרו השבוע בטווחים אותם הגדרנו בשבוע שעבר, בארה"ב הם יוגדרו כיורדים. השווקים ביפן ובאירופה עדיין נמצאים בתוך הטווחים אותם הגדרנו ולכן אנו ממשיכים להגדיר אותם כמדשדשים, אולם ניתן להעריך שמגמת המסחר בהם תושפע מהנעשה בארה"ב.
הנפט חזר לראש הכותרות עם חידוש מגמת העליות כשבשבוע האחרון עלה ב-4.4% לרמה של 57.2 דולר לחבית, לאחר ששבר שיאים חדשים בעלייה אף חדה מזו. העלאת מחיר היעד לחבית נפט ל-105 דולר בידי גולדמן זאקס ליבה את המדורה, ובשעות המסחר הראשונות של השבוע המשיך הנפט לעלות. המטבעות המרכזים, האירו והין המשיכו לרשום ירידות חדות כנגד הדולר לאור העלאת הריבית בארה"ב והחשש מפני האצת העלאות הריבית.
טווחי המסחר לשבוע הקרוב הם של: S&P 500 ברמות של 1145-1200 נק', נאסד"ק 100 ברמות של 1430-1550 נק', הניקיי 225 ברמות של 11700-12300 נק' והדאו ג'נס 50 האירופי צפוי לנוע סביב 2870-3000 נק'.
ביפן - מדד הניקיי רשם בשבוע שעבר ירידה של 0.32% לרמה של 11,723.63 נק', כשברקע נתוני מאקרו מאכזבים והמשך עלייה במחירי הנפט. בתחילת השבוע סגר הניקיי את יום ב' בירידה של כחצי אחוז לרמה של 11,667 נק'.
השבוע האחרון בטוקיו היה שבוע עמוס נתוני מאקרו שהסתיים באקורד צורם כשמדד הטאנקן - מדד אמון היצרנים הגדולים ירד ברבעון הראשון של שנת 2005 לרמה של 14 נק' מרמה של 22 נק', לעומת צפי ל-22 נק'. כל רמה מעל אפס מצביעה על אופטימיות היצרנים. עליית מחירי האנרגיה ומחירי הסחורות לרמות שיא פוגעות ביצרניות הגדולות אשר מתקשות לגלגל את עליית מחירי חומרי הגלם על הצרכן היפני.
חברות כדוגמת ענקית האלקטרוניקה מאצושיטה דיווחו על ירידה ברווחיות על רקע עליית מחירי הנפט, הפלסטיק והמתכת. החשש הוא כי היצרניות הגדולות יקטינו את השקעות ההון שלהם ובכך יפגעו בצמיחת המשק היפני. מדד הטאנקן הנו למעשה תחזית כלכלית לטווח הקצר מאחר והוא מקיף מעל 10,000 חברות המדווחות על תחזיותיהם למכירות רווחיות השקעות הון ותעסוקה.
נתוני מאקרו נוספים שדווח עליהם הינם: עלייה בשיעור האבטלה בחודש פברואר לרמה של 4.7% לעומת צפי ל- 4.5% ומרמה של 4.5% בחודש ינואר, ירידה של 2.1% בייצור התעשייתי בחודש פברואר לעומת צפי לעלייה של 1.8% ולעומת נתון קודם שהצביע על עלייה של 1.5%. הוצאות משקי הבית רשמו ירידה של 4.1% בחודש פברואר לעומת צפי לירידה של 3.5% ולעומת נתון קודם שהצביע על עלייה של 2.6%. נתון חיובי אשר דווח עליו הנו עלייה במדד אמון העסקים הקטנים בחודש מארס.
נתוני המאקרו החלשים הביאו לירידה נוספת בתשואות האג"ח ולהמשך היחלשות היין כנגד הדולר לרמה של 107.60 יין לדולר. שר האוצר היפני טאקדה אמר כי הוא אינו משנה את תחזיותיו לגבי המשך צמיחת המשק היפני למרות הנתונים המאכזבים.
באירופה - שבוע שקט יחסית היה השבוע האחרון במדדי המניות של המרכזיים ביבשת הישנה, כאשר נתוני התעסוקה בארה"ב מעניקים סיום צורם לשבוע מסחר חיובי, מחירי הנפט זינקו בסוף השבוע לשיא חדש וסגרו נמוך מהשיא בשער 57.27 דולר לחבית. מחירי הנפט שזינקו לא גרמו למניות הנפט של אירופה לבלוט בעליות והסקטור שבלט לטובה היה המזון שמנגד, סקטור התרופות בולט לרעה בעיקר בגלל ה"צניחה החופשית" של מניות חברת אלאן שמושכת את הסקטור מטה.
נתוני המאקרו של השבוע שעבר באירופה אינם מבשרים על בוא האביב, אמון הצרכנים והתעשיינים בגוש האירו עדיין שלילי ואף הורע במקצת מחודש קודם, מדד אמון התעשיינים לחודש מרץ עמד על 8- כצפוי (7- בחודש קודם) ומדד אמון הצרכנים לחודש מרץ עמד על 14- לעומת צפי של 13-. כלומר הפסימיות שולטת בגוש האירו. האבטלה בגרמניה בחודש מארס ממשיכה לגדול, כאשר שיעור האבטלה עומד על 12% כאשר הצפי היה 11.9%, שיעור הבלתי מועסקים (באלפים) הפתיע לרעה 92,000 לעומת צפי ל-75,000.
סקטור התרופות בלט לרעה במדדי המניות באירופה, הודות לירידות במניות חברת אלאן, בעקבות מותו של חולה נוסף מהתרופה לטרשת נפוצה וגל התביעות הצפוי בעקבות זאת. במדד הדאו ג'ונס סטוקס 50 בלטו לרעה השבוע מניות גלקסו סמית קליין שירדו ב 1.62%, מניות אסטרה זנקה שירדו ב 1.04% ומניות רוש הולדינגס שירדו ב-0.54%.
*מאת: אורי פישמן - אינווסטק קרנות נאמנות.