פינוטק: הדולר יחזור למגמת ההיחלשות בטווח הארוך
שוקי המטבעות נסחרים בתנודתיות רבה בשבועות האחרונים. התנודתיות נוטה להופיע ולהיעלם בהתאם לאופיים המחזורי של השווקים. כפי שהסברתי לפני מספר שבועות, היה צפוי גידול בתנודתיות במהלך 2005, אולם, מרבית המשקיעים נהפכים יותר זהירים בנוגע למהלכי הדולר. לאחרונה ראינו את הדולר עולה בעקבות חדשות רעות, ומנגד יורד בעקבות חדשות טובות, דבר אשר מקשה ביותר על המסחר לטווח קצר המסתמך על ניתוח מקרו כלכלי.
האם באמת נראה שינוי חוץ מהעלייה בתנודתיות? התשובה היא לא. המצב הכלכלי בארה"ב נותר בדיוק כפי שהיה לפני חודש, ואולי אף גרוע יותר. כפי שנראה בשבוע שעבר, נתוני התמ"ג האמריקאי לרבעון הרביעי הצביעו על ירידה. שוב, המדיניות המוניטרית של ה-FED עומדת בסימן שאלה לאור העובדה ששיעורי הריבית עולים, בעוד התוצר אינו מתרחב בקצב משמעותי. המאזן המסחרי נותר שלילי ביותר ותנועות ההון לתוך ארה"ב מכסות בקושי על עלות הייבוא. כעת נראה כי משקיעים בשוק סוחרים בדולר בהתבסס על ניתוח לטווח ארוך, בעוד סוחרי התוך יומי והטווח הקצר הם שיוצרים את התנודתיות הנראית בשווקים.
האם מצבו של הדולר צפוי להשתפר? לדעתי התשובה היא לא. כעת מסתמן כי הסיבה לחוסר הגידול בתוצר נובע מכך שכל הכלכלה העולמית מדשדשת. ניקח לדוגמא את אירופה. הסקרים העסקיים הראו לאחרונה על התדרדרות במצב, בייחוד בגרמניה וצרפת. סקר ה-IFO לפעילות הייצור בגרמניה נפל לרמת שפל של 18 חודשים במרץ, בעוד שיעור האבטלה במעצמה הכלכלית הגדולה באירופה גדל לרמת שיא מאז מלחמת העולם השניה, סביב 12%, בחודש שעבר. חודש זה היווה עלייה חדה שלישית ברצף ורמה הגבוהה ב-1.6% מהנתון המקביל בשנה שעברה. בצרפת, ירידה משמעותית במדד ה-INSEE לייצור בחודש מרץ גרמה גם היא לדאגה בקרב המשקיעים, שכן לא די בכך שנראתה ירידה בייצור הנוכחי אלא גם הורדה תחזית הייצור העתידית באופן משמעותי. מגמות אלו, בשילוב עם סקר ISAE לעסקים חלש מאיטליה וירידה חדה מהצפוי במדד ה-PMI האירופאי למרץ, הובילו אותי למסקנה כי ייתכן ונראה התכווצות כוללת במגזר הייצור ברבעון השני של 2005. כל החדשות השליליות הללו מובילות למכירות האירו בטווח הקצר. מצבה של יפן אינו מצביע על תמונה וורודה יותר. הירידה החדה והבלתי צפויה בבטחון העסקי, אשר דווחה בסקר הטנקן של הבנק המרכזי ביפן, מצביעה על התפתחות מדאיגה ביותר. הירידה מצביעה על מחיקת הקידמה שהושגה מאז שנת 2004, ומתווספת לנתונים שליליים שדווחו בפברואר, ביניהם הירידה בייצור, בהוצאות משקי הבית ובייצוא. נתונים אלו אינם כוללים את העלייה האחרונה בשיעור האבטלה וכן את הירידה הדרסטית במדד ה-CPI.
סימנים אלו לחולשת הכלכלה היפנית אינם אירועים בודדים. השווקים לא התייחסו לנתונים אלו כאל רק רעשי רקע. לא די שהיין ביצע מהלך של היחלשות בשבועות האחרונים, אלא גם נראתה ירידה משמעותית בשיעורי התשואה על אג"ח יפניות ל-10 שנים - מ-1.53% בתחילת חודש מארס ל-1.32% בסופו. מרבית הכלכלנים נוטים להסכים שיפן מחלימה באיטיות - בייחוד ברמת המיקרו. אולם, לדעתם, הצמיחה המקרו כלכלית בכלכלה השניה בגודלה בעולם נראית עדיין רופפת מדי. אם כן, נראה כי הדולר אינו אשם במצב הנוכחי, שכן זוהי שאלה של תנודתיות עולמית אשר יוצרת בעיה חמורה עבור היין והאירו גם כן. לדעתי, זהו מצב של תנודתיות גבוהה אשר תמשך במשק לפחות לעוד רבעון נוסף, ועבור סוחרי יום זהו הזמן האידיאלי למסחר. הסיבה לכך מבוססת על העובדה שמגבלות הפסד והשפעתן על המסחר משתנה בתקופות אלו. כעת ניתן לסחור ימים שלמים ללא צורך במגבלת הפסד קרובה, ולכן אופציות לטווח הקצר אינן מומלצות.
לסוחרים לטווח ארוך נראה כי המצב שונה מעט. בעוד הדולר אינו מראה כיוון ברור, למרות עלייתו האחרונה, יהיה זה קשה לסחור בשווקים לטווח ארוך, מה שיביא פעילות גדולה יותר לשוק האופציות. בסך הכל, אני צופה כי הדולר יחזור למגמת ההיחלשות בטווח הארוך, אולם הייתי ממליץ על ביצוע עסקאות לטווח הקצר כל עוד התנודתיות גבוהה והמשקיעים פסימיים לגבי הכלכלה העולמית.
מאת: לי מור - פינוטק