שוק המעו"ף: רק שלב אחד והרבה אקזוטיקה
אחד המאפיינים של שוק המעו"ף, היא המורכבות שלו. כלומר היותו מורכב ממספר הכמעט אינסופי של מושגים בעלי שמות אקזוטיים. מומלץ לכל מי שמתכוון לסחור בשוק הזה להכיר היטב, הן את הצד התיאורטי ובמיוחד את הצד המעשי של השוק. יש לזכור שבשוק זה יש הזדמנויות רבות, אך גם סיכונים רבים - עד לכדי מחיקת כספם של משקיעים בלתי זהירים, הפועלים ללא בקרת סיכונים.
המסחר באופציות המעו"ף
אופציות המעו"ף בבורסה בתל אביב נסחרות בשיטת הרצף בדומה לניירות הערך האחרים, פרסום שלושת הקונים והמוכרים הטובים, מסחר סימולטני וכו'. מה שמבדיל את אופציות המעו"ף מניירות הערך האחרים הוא שמחירי אופציות המעו"ף נקובים בשקלים ולא באגורות - כמו ניירות הערך האחרים.
בניגוד למסחר בניירות הערך האחרים, בו ישנם שלושה שלבים של מסחר: פתיחה, מסחר רציף ושלב הנעילה, הרי שבמסחר באופציות המעו"ף יש רק שלב אחד - שלב רציף. זאת בשל האופי המיוחד של המכשירים הנ"ל, שאינו מתאים לשלבי המסחר פתיחה ונעילה. המסחר באופציות המעו"ף בבורסה בתל אביב מתחיל ב-9:30 בבוקר ומסתיים בשעה 17:00.
מדד המעו"ף הקובע לסוף יום מסחר נקבע לפי שער הנעילה של מניות המעו"ף בשעה 16:45. למעשה, מאותה דקה ועד סיום המסחר בשעה 17:00 מדד המעו"ף בפועל נקבע לפי מחירי החוזים הסינטטים שמגלמות אופציות המעו"ף.
אז איך מחשבים את מדד המעו"ף המגולם במחירי האופציות?
בוחרים את מחירי המימוש (סטרייק - בפי שחקני המעו"ף) הקרובים למדד המעו"ף הנוכחי. לגבי כל מחיר מימוש לוקחים את אופציית הרכש ומפחיתים ממחירה את מחיר אופציית המכר. את התוצאה המתקבלת מחלקים ב-100 ומחברים למחיר המימוש. מתוצאה זו יש להפחית את הריבית לתקופת האופציות. ואז - כדי לקבל תוצאה מדוייקת יותר, יש להחסיר מהתוצאה הנ"ל את הדיבידנדים נטו שצפויות לחלק מניות המעו"ף.
לדוגמא: בסוף יום המסחר (ה- 11.4.2005) ניצבו מחירי אופציית הרכש ואופציית המכר על מחיר מימוש 650: 910 שקל ו-580 שקל בהתאמה. על פי החישוב הנ"ל, מחיר החוזה העתידי הוא 653.3 ומדד המעו"ף הנוכחי המגולם במחירי האופציות (לאחר הפחתת הריבית) הינו - 652.18. זאת, לעומת מדד המעו"ף הרשמי בסוף יום המסחר, שעמד על 656.76 נקודות.
תוצאה זו היא דוגמא לכך שמדד המעו"ף, המגולם במחירי האופציות, ירד למעשה לאחר השעה 16:45 בה נקבע מדד המעו"ף הקובע לאותו יום.
ויסות רמת הסיכון - סיכוי בפוזיציה באמצעות אופציות המעו"ף
בכתבה קודמת בסדרה זו, הזכרתי שאחד היתרונות של שוק המעו"ף הוא באפשרות להרוויח מארבעה מצבי שוק: שוק עולה, שוק יורד, שוק תנודתי ושוק יציב. כל אלה - בהנחה כמובן, שהמשקיע "הימר" על מצב השוק הנכון ולא להיפך? יתרון נוסף בשוק המעו"ף הוא באפשרות "לווסת" את רמת הסיכון - סיכוי של ההשקעה. לדוגמא: משקיע אשר צופה, כי מדד המעו"ף יעלה יכול לנקוט באסטרטגיה של קניית אופציית רכש בלבד (קניית CALL עירומה בשפת שחקני המעו"ף), כגון C650 שמחירה 910 שקל. במקרה כזה, יהיה הסיכון המקסימלי של אותו משקיע: הפסד בסך 910 שקל, לעומת סיכוי לרווחים בלתי מוגבלים.
לאותו משקיע ישנה אפשרות נוספת והיא, להמר על עליית השוק אבל הפעם להקטין את הסיכון ואיתו את הסיכוי לרווח בפוזיציה שלו. אם המשקיע ינקוט באסטרטגיית מרווח אופטימי על ידי: 1. רכישת CALL 650 שמחירה 910 שקל. 2. כתיבת CALL 660 שמחירה 430 שקל.
במקרה כזה הסיכון המקסימלי של המשקיע יורד ל-480 שקל בלבד, והסיכוי של המשקיע הופך מ'רווח בלתי מוגבל' ל'רווח מקסימלי' של 520 שקל בלבד. יש לציין, כי בחישובים הנ"ל לא נלקחו בחשבון עלויות כגון: עמלות, מיסים וכו'.
*אין בסקירה זו משום המלצה לבצע פעולות קנייה או מכירה כלשהן והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
*מאת: אפי שמש - מנהל השקעות בכיר ב-U בנק, ועשוי לפעול בניירות הערך והמכשירים הפיננסים המצויינים בכתבה.