שוק המניות: הקונצנזוס לגבי מגמת העלייה - התפוגג

המסר שמעביר שוק המניות בשבועות האחרונים הוא כפול. הקונצנזוס לגבי מגמת העלייה הולך ונעלם ואת מקומו תופסים חילוקי הדעות וההערכות השונות לגבי הכיוון העתידי
אייל גורביץ |

תזכורת. המסר שמעביר שוק המניות במהלך השבועות האחרונים הוא מסר כפול. מסר שהקונצנזוס לגבי מגמת העלייה האחרונה הולך ונעלם ואת מקומו תופסים חילוקי הדעות וההערכות השונות לגבי הכיוון העתידי. הקונים מצידם עדיין מעריכים שהכיוון צפונה ובשבועות האחרונים נתנו ביטוי להערכות אלו כאשר תמכו את השוק סביב רמת 630 הנקודות. המוכרים מצידם נחושים להכשיל כל ניסיון עליות מעבר לרמת 660 הנקודות. ההיצעים ברמה זו, ללא קשר למה שהתרחש בשוק האמריקאי בימים האחרונים, כבדים למדי. ההתקפלות האחרונה של מדד המעו"ף מיד אחרי שנשק לאמת 660 הייתה עם הזנב בין הרגליים. הקונים לא נלחמו על דעתם ואפשרו למוכרים לייצר לחץ מסיבי שדרדר את השוק די במהירות מרמה זו כלפי מטה. סביר להניח שנרגיש את השפעתו של השוק האמריקאי לפחות לטווח של מספר ימים. לא ברור האם ההשפעה תהיה לטווחים ארוכים יותר.

בסקירה האחרונה כתבתי ששוק המניות האמריקאי, ובמיוחד מדד מניות הטכנולוגיה ניצב בצומת מעניינת. הערכתי שמחד הוא נתמך על קו מגמה ומשתמש ברמת תמיכה קיימת, אך מאידך המגמה המשנית היא מגמת ירידה. גל ירידות נוסף, כך כתבתי, יסתום את הגולל על האפשרות לכבוש שיאים חדשים במהלך השבועות הקרובים. במילים פשוטות, נסיגה מתחת לרמת 1,950, תקשה מאוד על מדד נאסד"ק לבנות מגמת עליה ארוכת טווח. והוא נסוג וכעת קשה לצפות למשהו משמעותי כלפי מעלה.

הנחת עבודה. מזה שבועות מספר נותרה הנחת העבודה על כנה. בבסיס מגמת העלייה ארוכת הטווח נשמרת ורמת 664 הנקודות צפויה להישבר כלפי מעלה בשלב כלשהו. בטווח הקצר, כפי שהערכתי בשבועות האחרונים, השוק פגיע ועלול לסבול מתנודתיות ומירידות שערים. זו היתה הנחת העבודה האחרונה והיא תופסת גם לשבוע הקרוב וכנראה גם לשבועות הקרובים.

ממגמת עלייה לדשדוש. יכולתו של מנתח טכני להעריך את סיכוייו של השוק לעלות או לרדת, נגזרת מהבנת הדינמיקה בין קונים למוכרים. בכל נקודת זמן מתקיים מפגש בין שתי קבוצות אלו, אך יש נקודות מסויימות על הגרף בהן ברור מי לוקח את השליטה לידיים. נקודות קריטיות אלו הן נקודות השיא ונקודות השפל, בכל מימד זמן שהוא.

כתוצאה ממפגש בין קונים לבין מוכרים, נוצרות מגמות עלייה וירידה. כדי שתיווצר מגמת עלייה, חייבת כל נקודת שפל להיות גבוהה מקודמתה וכך גם לגבי כל נקודת שיא. המשמעות היא שהקונים, המיוצגים על ידי נקודות השפל, מוכנים לשלם מחירים הולכים ועולים עבור אותה סחורה. מאידך, המוכרים המיוצגים על ידי נקודות השיא, מודיעים על כוונתם לשחרר סחורה רק במחירים הולכים ועולים.

מבט על גרף מדד המעו"ף מלמד שהתנאים לקיומה של מגמת העלייה לטווח הבינוני, חוסלו. כפי שאפשר לראות, נקודות שפל אינן מסודרות עוד במבנה עולה. הן אופקיות לחלוטין ברמת 630 הנקודות. זו הצהרה בוטה מאוד של הקונים. אם נביט על הדינמיקה שקדמה לתקופה האחרונה, נוכל לראות שנקודות השפל סודרו במבנה עולה. אלא שכעת, מצהירים הקונים שהם יהפכו להיות דומינטיים רק ברמת 630 הנקודות וכי אין בכוונתם לשלם מחיר גבוה יותר.

המוכרים מצידם, הפכו להיות אגרסיביים מאוד ברמת 660 הנקודות. נקודות השיא אינן מסודרות עוד במבנה עולה אלא גם הן אופקיות לחלוטין ברמה האמורה. המסר שהמוכרים שולחים אינו פתוח לפירושים. רמת 660 הנקודות היא רמת השיא וכל עוד הקונים ישארו סטטיים ברמת 630 הנקודות, רמת השיא לא תישבר כלפי מעלה.

מסקנות. הקונצנזוס לגבי מגמת העלייה התפוגג. עם זאת, מוקדם מדי להספיד את השוק. הקונים, הגם שנסוגו מעמדתם החד משמעית אודות כיוון השוק, מוכנים עדיין לתמוך בו ברמת 630 הנקודות וזו תהיה נקודת המבחן הקריטית. רמת 660 הנקודות היא האזור בו מתחילים המוכרים לקחת את השליטה לידיים. שבירת אחת מהרמות תיקבע את כיוונו של השוק לטווח של מספר שבועות קדימה.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות אתח הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

** הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

מאת: אייל גורביץ'

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה