אייל גורביץ: הדיעות חלוקות על המומנטום של השוק

בכל השקעה יש מרכיב מסוים של מזל, מסביר המנתח הטכני אייל גורביץ ומוסיף, שימוש בשיטה לקבלת החלטות, ולא משנה איזו שיטה (טכנית או אחרת) אמורה לצמצם אותו
אייל גורביץ |

1. תזכורת

הפריצה שביצע מדד המעו"ף ביום א' האחרון הציבה אותו בטריטוריית מחירים חדשה לגמרי. קרקע עליה לא דרך מעולם. שיא כל הזמנים. בדרך כלל, פריצה לשיא כל הזמנים מתאפיינת בנטייה להוביל את השוק כברת דרך ניכרת צפונה. ללא היסוסים וללא גמגומים מיותרים. פשוט עליות כמו שכולנו אוהבים. אלא שבמקרה הנוכחי, כדי שמדד המעו"ף ימשיך לעלות ברצף ולא יגמגם חלילה או יגרור רגל במעלה ההר, או רחמנא לצלן ייסוב דרומה לפתע, דרוש מרכיב לא קטן של מזל.

בכל השקעה יש מרכיב מסוים של מזל. שימוש בשיטה לקבלת החלטות, ולא משנה איזו שיטה (טכנית או אחרת) אמורה לצמצם את גורם המזל, המקריות או ההימור למינימום האפשרי. אלא שגורמים אלו מתכווצים לגודל המינימאלי רק כאשר השוק מתנהג מושלם. וקשה לומר על מדד המעו"ף שהוא מייצג את ההתנהגות האידיאלית. קיימים מרכיבים לכאן ולכאן. בגוף הסקירה אפרוט אותם לפרוטות.

2. הנחת עבודה

הנחת העבודה משתנה השבוע. למעשה היא השתנתה כבר ביום א' האחרון כאשר מדד המעו"ף פרץ מעלה את רמת 660 הנקודות ופסע לשיא כל הזמנים. שלושת המגמות חזרו להיות מאוחדות וחרף היעדר שלמות ובעיות מסויימות פה ושם, הרי שעקרונית הכיוון אמור להיות מעלה. הערכה זו תהיה בתוקף כל עוד לא תישבר כלפי מטה רמת 660 הנקודות.

3. בעד השוק

הערכת כיוונו של השוק היא מעין פאזל ענק בו אתה מנסה לחבר כמה שיותר חלקים יחד. התמונה לעולם לא תהיה שלמה. גם במקרה הנוכחי, לא כל החלקים קיימים ויותר מזאת, לא כולם מסודרים יחדיו. נתחיל עם החדשות הטובות :

המגמות: נקודת הזכות הגדולה ביותר היא העובדה ששלושת המגמות העיקריות, היינו הראשית המשנית והמינורית מאוחדות בכיוון זהה. שתי המגמות החשובות באמת, הראשית והמשנית, מצביעות צפונה. אלו הן מגמות שקשה להפוך אותן בין לילה וכדי שהן תסתיימנה דרושה תקופת מעבר ארוכה יחסית ומגוון גדול של איתותי חולשה מקדימים.

המומנטום: כאן הדיעות חלוקות. מומנטום משמעו העוצמה, הכוח, התנופה שתרחיק את השוק מעלה לרמות גבוהות יותר. וכאן נחלקים מדדי המומנטום בדעתם. המעניין הוא שכאשר בוחנים סדרת מדדים, אין בנמצא מדד שהוא ניטרלי לחלוטין. הם פשוט נחלקים לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה מצביעה על מומנטום חזק המעלה את הסבירות ולפיה כיוונו של השוק אמור להיות מעלה. עם קבוצה זו נמנים הממוצעים הנעים, מדד התנועה הכיוונית והמדדד הסטוקסטי.

4. נגד השוק המומנטום: הסיפור מתחיל להיות מורכב יותר בנקודה הזאת. משום שבחינה של מדדי מומנטום אחרים ולא פחות חשובים דוגמת מדד המעוצה היחסית או מדד החפיפה סטייה, מלמדים על חולשה. פשוט חולשה שבדרך כלל מקבלת את ביטויה בדמות בלימת מהלך העליות.

מחזורי המסחר: הפתעה לרעה. הציפיה הטבעית היא שכאשר נפרצת מעלה רמת התנגדות מסדר גודל משני או ראשי, נוטים היקפי הפעילות להתרחב משמעותית. אלא שבמקרה הנוכחי נותרו מחזורי המסחר בינוניים למדי, דבר המחשיד את הפריצה ומערער במידה מסויית את תקפותה ואמינותה.

4. סיכום ומסקנות

בעד או נגד, עם מחזורים או בלי, חייבים לבחור כיוון. והכיוון שבחרתי הוא כלפי מעלה. למרות ההיסוסים ולמרות היעדר ההחלטיות של השוק שאמורה לאפיין מגמות עלייה, הערכתי היא שכיוונו של השוק כלפי מעלה וכי תיקונים טכניים שיתפתחו ישארו ברמה המינורית בלבד. אלא שקשה שלא לסייג את הנאמר. יש לשים לב כעת לרמת 660 הנקודות. רמה זו, תשמש כקו התחתון ממנו אל לו לשוק לסגת. נסיגה מתחת לרמה זו רק תעצים את חילוקי הדיעות הקיימים בהתנהגות השוק, ותיתן משקל יתר לגורמים השליליים שממילא כבר מקננים בהתנהלות השוק.

אין בסקירה זו משום המלצה לקנות אתח הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

מאת אייל גורביץ

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה