פינוטק: לא מצפים שה-FED יגביר את קצב העלאת הריבית
לאחרונה הסביר ה-FED כי הכלכלה האמריקאית מצויה בהאטה מסוימת, ולכן הדרך לצמיחה חזקה יותר עשויה להיות קשה. בכל אופן, דברים אלו נשמעים לי קצת תמוהים לאור העובדה שכלכלה זו ייצרה 274,000 מקומות עבודה בחודש אפריל. כיצד ייתכן שהבנק המרכזי דן בתרחיש כה נוראי כגון סטאגפלציה, מצב בו הכלכלה יוצרת שיעורי אינפלציה גבוהים בשילוב עם שיעורי צמיחה נמוכים, ואילו שוק התעסוקה משגשג? פרדוקס זה הוא למעשה השאלה הנשאלת ביותר כיום.
התשובה היא שבשווקים היום הבלתי צפוי הוא מה שצופים. זה מסביר את המצב בו הדולר התחזק ביום שישי אך לא פרץ את טווחי המסחר של שבוע שעבר. אז כיצד צריכים הסוחרים לפענח את החדשות מיום שישי?
העלייה ל-274,000 משרות חדשות בחודש אחד היא בדיוק הצמיחה בשוק העבודה, לה ציפה ה-FED. לפני שנה וחצי, כאשר הכלכלה האמריקאית החלה להתאושש, הבהיר ה-FED שהעלאת ריבית תבוא בחשבון רך ורק אם יתווספו בין 200,000 ל-300,000 משרות חדשות בחודש. אין ספק שמספרים אלו עדיין לא נראו על בסיס קבוע מאז.
אפשרות על פיה בחודש הבא עשויים להיתווסף מתחת ל-100,000 משרות חדשות, שוב, הגיונית למדי. בכל זאת, ה-FED העלה ריבית וממשיך לעשות כך. במהלך השנה האחרונה, נעשו העלאות הריבית ב"קצב מדוד" וכעת נראה שהמשך קצב זה תלוי בספק.
בעקבות העובדה שצמיחת שוק העבודה לא תיפתור את הבעיות הכלכליות של ארה"ב, איני רואה כיצד הדולר יתחזק בשבועות ובחודשים הקרובים. אל תפרשו אותי לא נכון, שוק העבודה צומח בקצב מעולה. הוא מסייע ביצירת רווחה ועושר ושומר על עלייה באינפלציה. זה כנראה מה שגורם לאוכלוסיה בארה"ב להגדיל את שיעורי החסכון בעוד שיעור קצב צמיחת הכלכלה יציב אך עמום כאחד.
בכל אופן, לתרחיש ורוד זה ייקחו חודשים ואולי אף שנים להתממש. זו הבעיה האמיתית של ארה"ב, אי היכולת לפתור בעיות ישנות עם פיתרונות ישנים. יצירת רווחה ועושר חדשים בלבד תיצור בועות חדשות. הוכחה לכך היא הבועה בשוק הנדל"ן. נכון הדבר שהגדלת ההכנסות לאוכלוסיה עשויה ליצור יותר חסכון במשק.
הבעיה היא האינפלציה. ההכנסות עולות אך האינפלציה גם כן. ללא מחירי אנרגיה נמוכים יותר, וגידול בהכנסות, האוכלוסיה האמריקאית עלולה להימחץ ע"י בועת שוק הנדל"ן. לא הכל פסימי בהערכות שלי. לעת עתה איני סבור שהדולר יתרסק.
לפני שנה, דאגתם האמיתית של כלכלנים רבים היתה האופציה של התרסקות הדולר בשווקים. הסיבה לתרחיש זה היתה החוב החיצוני (המורכב מגרעונות החשבון השוטף והמאזן המסחרי). גרעונות אלו עדיין קיימים - ובל נשכח - הם אף הולכים וגדלים. אולם, ארה"ב יותר אטרקטיבית לתנועות והשקעות הון זרות וכך יכולה לשלם עבור פזרנותה.
סביר להניח כי הדולר מוגן מפני התרסקויות בשנים הקרובות, על אף שללא שיעורי חיסכון וריבית גבוהים יותר אין סיכוי שהדולר יעלה באופן משמעותי בעתיד. לכן, אני צופה שהדולר ימשיך להיסחר בטווחים הנוכחיים בעוד התנודתיות תישאר גבוהה. אני מציע לקנות את האירו/דולר באיזור רמת 1.2830 ו-1.2735 לפוזיציות לטווחים בינוניים.
בנוסף, איני מצפה שה-FED יעלה את קצב העלאות הריבית ועל כן לא צפויה התחזקות דולרית על סמך ספקולציות מסוג זה. מאוד סביר להניח כי שה-FED לא יעלה את הריבית מעבר ל-3.25% / 3.50% וזה עשוי ליצור לחץ נוסף על הדולר ברבעונים הקרובים. לסיכום, לא הכל נורא בכלכלה האמריקאית - אך שום דבר באופק המיידי יכול ליצור את האוירה הנחוצה לקניית הדולר לטווח הארוך.
מאת: לי מור - פינוטק