ניתוח טכני: המעו"ף - עליות או לא להיות
1. תזכורת
מזה שבועות מספר, למעשה מאז שמדד המעו"ף פרץ לשיא כל הזמנים, סבות סקירותי סביב מגמת העלייה. הכיוון שנבחר היה מעלה וההערכות התמקדו בעיקר בעובדה ולפיה שתי המגמות המרכזיות מצביעות צפונה. אלא שדרכו של השוק אינה סוגה בשושנים, למרות הפריצה ולמרות שהמשיך מעלה, הרי שחלק מהפרמטרים שאמורים לקחת חלק בכל מגמת עלייה, פשוט לא היו שם בשביל השוק. חלק אף סתרו את מגמת העלייה וחייבו של משקיע לשיקול דעת מעמיק יותר. השאלה המרכזית היא האם במהלך השבוע הנוכחי, נעו כפות המאזניים לצידה החיובי של המשוואה או שעדיין, הלך הרוחות נותר כפי שהוא.
מדד נאסד"ק המשיך במהלך שבוע המסחר האחרון מעלה ויש בכך משום בשורה טובה. רמות התנגדות מסוימות נשברו מעלה וקווי מגמה יורדים שהיו אמורים לשמש כמכשול נחצו בכיוון צפון. אך שוב, למרות השיפור, מגמת העלייה שם עדיין אינה מובהקת דייה ומתבקשת עד דחיפה מעלה כדי שהניצוץ יהפוך לבעירה אמיתית.
בסקירה האחרונה הפניתי את תשומת הלב לשוק המט"ח העולמי. מי מבין קוראי שקיימת בו הנטייה לשוק זה, מן הראוי שישים לב לנעשה בו במהלך השבועות הקרובים.
2. הנחת עבודה
הנחת העבודה שעברה שינוי כאשר מדד המעו"ף פרץ מעלה את רמת 660 הנקודות, נותרת השבוע על כנה. שתי המגמות המרכזיות, היינו הראשית והמשנית, חזרו להיות מאוחדות וחרף היעדר שלמות ובעיות מסויימות פה ושם, הרי שעקרונית הכיוון אמור להיות מעלה. הערכה זו תהיה בתוקף כל עוד לא תישבר כלפי מטה רמת 660 הנקודות.
3. בעד השוק
נו.... אז מה השתנה השבוע? בשבוע שחלף עמדו המגמות לטובת שוק וחלק ממדדי המומנטום תמכו בקו העלייה. נגד השוק עמדו מדדי מומנטום אחרים שיצרו מחנה נגדי ומחזורי המסחר שהם הבעיה הגדולה של השוק. מילא שלא התרחבו בדיוק בנקודת הפריצה. אבל העובדה שהם מבכרים להישאר נמוכים במהך הדרך, מקשה על תהליך הניתוח ומקשה שבעתיים על תהליך קבלת החחלטות.
השבוע אין שינוי מהותי והמשוואה נותרת על כנה. אולי זה המקום להעיר שהסטטוס קוו הקיים רק מרע את המצב. חוסר היכולת של הפרמטרים הטכניים להראות שיפור למרות הזמן שחולף ולמרות שהשוק ממשיך לעלות, הופכת את המשוואה לבעייתית.
המגמות: נקודת הזכות הגדולה ביותר היא העובדה ששלושת המגמות העיקריות, היינו הראשית המשנית והמינורית מאוחדות בכיוון זהה. שתי המגמות החשובות באמת, הראשית והמשנית, מצביעות צפונה. אלו הן מגמות שקשה להפוך אותן בין לילה וכדי שהן תסתיימנה דרושה תקופת מעבר ארוכה יחסית ומגוון גדול של איתותי חולשה מקדימים.
המומנטום: כאן צריך לעשות הבחנה ברורה בין המומנטום לטווח המיידי שחשיבותו פחותה, לבין המומנטום לטווח הארוך יותר. המומנטום לטווח הקצר פשוט מצויין. כל מדד עוצמה שתבחר ילמד על מומנטום חזק וללא שום סייגים או סתירות.
בבחינת העוצמה ארוכת הטווח הדיעות נותרות השבוע חלוקות. המדדים ממשיכים להתחלק לשתי קבוצות העומדות מנגד וקשה לישב את הסתירה. הראשונה מצביעה על מומנטום חזק המעלה את הסבירות ולפיה כיוונו של השוק אמור להיות מעלה. עם קבוצה זו נמנים הממוצעים הנעים, מדד התנועה הכיוונית והמדד הסטוקסטי.
4. נגד השוק
המומנטום: הסיפור מתחיל להיות מורכב יותר בנקודה הזאת. משום שבחינה של מדדי מומנטום אחרים ולא פחות חשובים דוגמת מדד העוצמה היחסית או מדד החפיפה סטייה, מלמדים על חולשה. פשוט חולשה שבדרך כלל מקבלת את ביטויה בדמות בלימת מהלך העליות. אני מניח שהמשך עליות בשוק ישנה את התמונה.
מחזורי המסחר: מחזורי המסחר שהיוו הפתעה לרעה בתקופה האחרונה, ממשיכים להיות סוררים. הציפיה הטבעית היא שכאשר נפרצת מעלה רמת התנגדות מסדר גודל משני או ראשי, נוטים היקפי הפעילות להתרחב משמעותית. אם לא בפריצה עצמה אזי מספר ימים מאוחר יותר. אלא שבמקרה הנוכחי נותרו מחזורי המסחר בינוניים למדי. גם בפריצה וגם בימים שאחריה ולמעשה עד עתה. למרות זאת מדד המעו"ף ממשיך צפונה ופערי המחירים שנפתחו בשבועיים האחרונים לא נסגרו.
5. סיכום ומסקנות
השוק ממשיך מעלה אם כי ההתנהלות והסתירות הקיימות מחייבות לשים סייגים. שימו לב לרמת 660 הנקודות. זו הרמה הקריטית והיא חייבת להחזיק מעמד כדי שמדד המעו"ף ימשיך צפונה. שבירתה מטה עלולה להיות משמעותית ולסכן את יכולתו של השוק לעלות. שימו לב למחזורי המסחר כאשר השוק נסוג.
הם נמוכים כאשר הוא עולה ומשום כך הם חייבים להיות נמוכים יותר כאשר הוא יורד. אם תהיה להיקפי הפעילות נטייה להתרחב פתאום, זו עלולה להיות נורת אזהרה בצבע אדום לוהט וצורב.
אין בסקירה זו משום המלצה לקנות אתח הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
מאת: אייל גורביץ