טכנית: במעו"ף - עקרונית הכיוון אמור להיות מעלה
תזכורת: שבוע המסחר שחלף לא שינה מהותית את המשוואה הטכנית. מה שהיה בסדר נשאר בסדר, ומה שהיה לא בסדר נותר כזה. ישנן תקופות בהן השוק מאפשר לך להתפרע. לתת דרור ליצר ההרפתקנות שבך, לחשוף את עצמך כמעט עד הסוף ולעיתים לאורך כל הדרך לסיכון שמציע השוק - וישנן תקופות אחרות, בהן, כמו בזירת לחימה בה אתה מגלה לפתע שהיריב שולף שפנים שלא התכוננת אליהם, אתה אמור להיחשף פחות (פחות מניות), לסגור את נקודות התורפה שלך (הפחד, החמדנות ויתר הרגשות שרק גרמו לך הפסדים עד היום) ולחשוב יותר על הגנה מאשר על התקפה. וזו בדיוק התקופה הנוכחית. יותר הגנה, פחות חשיפה והרבה מחשבה.
ירידות המחירים שפקדו את שוק המניות האמריקני בסיומו של שבוע המסחר האחרון, לא הפתיעו. לפחות לא אותי. מדד הנאסד"ק משך את עצמו עד לקצה גבול היכולת וכאשר נתקל ברמת התנגדות מעט יותר נוקשה מאלו שחיכו לו במהלך הדרך, הבנו שהפעם הראשונה לא תצלח. עם זאת, אופי הירידה הנוכחית חושב מאין כמותו להמשך הדרך.
והדולר, אוי הדולר שבשבועות האחרונים אני מפנה את תשומת הלב כלפיו, נסק מול האירו וחרף התיקון של הימים האחרונים, דומה שדרכו מעלה מול האירו ושאר המטבעות העיקריים - וכך גם מול השקל, מובטחת לפחות לטווח של השבועות הקרובים.
הנחת עבודה: הנחת העבודה שעברה שינוי כאשר מדד המעו"ף פרץ מעלה את רמת 660 הנקודות, נותרת השבוע על כנה. שתי המגמות המרכזיות, היינו הראשית והמשנית, חזרו להיות מאוחדות וחרף היעדר שלמות ובעיות מסויימות פה ושם, הרי שעקרונית הכיוון אמור להיות מעלה. הערכה זו תהיה בתוקף כל עוד לא תישבר כלפי מטה רמת 660 הנקודות.
מדד המעו"ף ושאר ירקות: בשבוע שחלף ציינתי את העובדה שמדד המעו"ף זוהר בבדידותו. בעודו מצוי בשיא כל הזמנים, הרי ששאר המדדים החשובים לא פחות, מפגרים מאחור. השבוע, נותר מדד הבנקים מתחת לשיא אך מדד תל אביב 100 פרץ ביום חמישי האחרון מעלה אך עשה זאת תוך מחזור מסחר נמוך, כך שעדיין קשה להכריז על עלייה זו כפריצה אמיתית. המסר המרכזי הוא שהבעייתיות של השוק נותרה על כנה.
בשבועות האחרונים הערכתי שכיוונו של השוק מעלה, אך הצבעתי על מספר בעיות, כגון מחזורי המסחר ומדדי המומנטום. גם פריצתו מעלה של מדד תל אביב 100, לא הצליחה לטשטש בעיות אלו. המומנטום נותר חלש יחסית והסתירה הקיימת מקשה לא על הערכת כיוונו של השוק אלא דווקא על מדידת עוצמתו. היעדר מומנטום חזק דיו מקשה על תהליך קבלת ההחלטות, והופכת את שוק המניות המקומי לאטרקטיבי פחות.
האינדיקטורים: כמו בשבוע שעבר, כך גם השבוע אמור מדד המעו"ף להיבחן על פי יכולת ההמשכיות שלו. המשכיות מיידית של מגמת העלייה ויכולתו למשוך אחריו את המדדים האחרים וכמובן את מרבית המניות המרכיבות אותו המפגרות מאחור. שיפור מיידי במבנה המחירים ובמומנטום הכרחי לשמירת הכיוון החיובי. אלא שכפי שהלך הרוח נראה כעת, המחזורים הבינוניים והמומנטום החלש יחסית, התרחיש הזה סביר פחות.
נסיגה מיידית תחזיר אותנו לתקופת דשדוש ובמרכזה תעמוד, כמו בשבועות האחרונים רמת 660 הנקודות. יכולתה לשמש כרמת תמיכה במהלך השבועות האחרונים היתה בבחינת נקודת אור. לא בטוח שכוחו יעמוד לו בפעם השנייה והשלישית
סיכום ומסקנות - ההתנהלות של מדד המעו"ף רחוקה מלהיות אידאלית. לו היה המומנטום חזק דיו יכול הייתי לומר שכל נסיגה לא תהיה אלא אפיזודה חולפת, תיקון טכני קצר מועד וכי הפסגה האחרונה עוד לפנינו. אלא שבהינתן הפרמטרים הקיימים, הסתירה המאפיינת את התנהלות מדד המעו"ף בשבועות האחרונים ויתר הבעיות אותן פירטתי בסקירות האחרונות, הרי שקשה לקבוע את טיבה של הנסיגה הבאה. היא יכולה להתברר כתיקון, אך תוכל, בעזרת זרזים מסויימים להתפתח למשהו גדול הרבה יותר. אני לא מחובבי הביטוי "שוק מסוכן" לכן, כל משקיע עבור עצמו, חייב לקבוע עמדה חד משמעית - מתי עבורו הגיעו מים עד נפש וכי השהייה בשוק הופכת ללא כדאית?
*אין בסקירה זו משום המלצה לקנות אתח הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
*הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
מאת: אייל גורביץ'.