עברון: בטווח הקצר-בינוני הדולר יתחזק בעולם

לטווח הזמן הארוך יותר ישנו צפי למגמת החלשות הדולר האמריקני שהחלה בשנת 2002 יכולה להתחדש בעיקר על רקע הגרעונות הגבוהים גרעון התקציב והסיכום הגיאו-פוליטי בו שרויה ארה"ב

בטווח הזמן הקצר והבינוני יש לצפות, כי הדולר יחזור בעולם להתחזק, במסחר שיאופיין בתנודתיות גבוהה - בעיקר על רקע העדר הסכמה במפגש ראשי מדינות אירופה בנושא התקציב. עם זאת, לטווח הזמן הארוך יותר ישנו צפי למגמת החלשות הדולר האמריקני שהחלה בשנת 2002 יכולה להתחדש בעיקר על רקע: 1. גירעונות גבוהים וגדלים בחשבון השוטף במאה"ת האמריקני. 2. גירעון תקציבי גבוה. 3. סיכון גיאו-פוליטי אותו יש לייחס למטבע האמריקני.

בהתפתחויות אחרונות נזכיר: האינדקס הדולרי (DXY) נסחר כעת ברמה של 87.65 (88.69 בשבוע שעבר), המשקפת החלשות ממוצעת של הדולר האמריקני בשיעור 1.2% מול סל המטבעות הכלולים בו (יורו, ין, ליש"ט, דולר קנדי, כתר שבדי ופרנק שוויצרי). מתחילת השנה ההתחזקות הממוצעת בדולר מסתכמת כעת ב- 7.8%.

בשבוע האחרון ניכרו בשווקים מימושי רווחים אשר נטו להחליש את הדולר, לאחר שהתחזקותו האחרונה הובילה אותו עד לרמת שיא (דולרי) של 1.20 דולר ליורו.

בנוסף למימושי הרווחים, על חולשת הדולר השפיעו אינדיקטורים כלכליים שפורסמו במהלך השבוע בארה"ב שנטו להדגיש חולשה וחוסר איזון: א. נתוני הגירעון בחשבון השוטף (Current Account Balance) לרביע הראשון אשר התבררו כגבוהים מהחזוי: 195.1 מיליארד דולר לעומת צפי של 190.0 מיליארד דולר. ב. האינפלציה הצרכנית (CPI) בחודש מאי שהייתה נמוכה מהציפיות: ירידה של 0.1% לעומת תחזיות להעדר שינוי. אינפלציה נמוכה ממתנת את הצורך בייקורי ריבית מהירים ומכאן השפעתה השלילית של אינפלציה מתונה על המטבע האמריקני. ג. ירידה חדה מהצפוי במכירות הקמעונאיות (Retail Sales) בחודש מאי בשיעור 0.5% לעומת ציפיות לירידה צנועה בשיעור 0.2% בלבד. ד. השקעות זרים בני"ע (Net Foreign Securities Purchases) בחודש אפריל הסתכמו ב-47.4 מיליארד דולר נמוך בהרבה מן הצפי של 71 מיליארד דולר.

מנגד, אומדן מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (U.of Michigan Confidence) המתייחס לחוד יוני הפתיע דווקא לטובה, כאשר הצביע על עלייה לרמה של 94.8 לעומת 88.8 על פי הערכות הכלכלנים.

בשבוע הקרוב הדולר צפוי לקבל תמיכה מחוסר הודאות הפוליטית המחריפה באירופה שתחילתה בדחיית החוקה האירופאית בצרפת ובהולנד והמשכה בהעדר ההסכמה במפגש ראשי מדינות אירופה בנושא התקציב.

טווחי מסחר הצפויים לשבוע הקרוב: 1.190 עד 1.238 דולר ליורו, 108 עד 111.00 ין לדולר.

*מאת רפאל עברון - אנליסט ראשי במט"ח ובניירות ערך זרים ומנהל מחלקת שווקים בינלאומיים בחטיבה להשקעות, לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה