הערבים מחפשים מפלט במט"ח, 'האביב הערבי' מחייה את הביקושים
פורסם לראשונה ב-22:41 12.02.2012
לאחר שראה את ה'אביב הערבי' הופך למשבר כלכלי במצריים, משבר אשר 'מחק' 50% מיתרות מאחזקות במט"ח במדינה, התחיל אחמד אל-ריפעי לחייב את לקוחותיו רק בדולרים. הבעלים בן ה-32, אשר גם מנהל את חברת הפיתוח האינטרני היושבת בקהיר, אמר שהוא מעדיף לקנות קרקעות ונכסים מאשר לראות את הלירות המצריות שלו נשחקות לחלוטין.
הבנק המרכזי העירקי מסר לגורמים רשמיים כי הדולרים שהחזיק מתדלקים את השוק השחור של יתרות המט"ח בסוריה. בטריפולי, בירת לוב, המון אנשים מתעורר בכל בוקר רק כדי לעמוד בתורים מחוץ לבנקים על מנת לרכוש דולרים.
שנה לאחר שיאי 'האביב הערבי' מטוניסיה, למצרים דרך לוב, מהפיכה אשר הפילה רודנים מכסאם, המדינות אשר מלקקות את פצעיהם אינן מצליחות להתרומם מבחינה כלכלית. כשני שלישים מהמצרים מעידים כי האתגר המרכזי בחייהם כרגע הוא המצב הכלכלי במדינה, לפי סקר המכון הבינלאומי לשלום בספטמבר. חילוץ שהובטח ממדינות המערב טרם הגיע, וחסכונות במטבע חוץ הולכים וגוברים מול הוצאות מימון ממשלתיות שמזנקות.
"מי שאמר שהמפכות הולכות לעבור בצורה חלקה היה נאיבי, האזרחים עדיין מתוסכלים כיוון שהסיבות שבגינן הם התמרדו עדיין נמצאות שם", כך אמר פלורנס עיד, מנכ"ל סוכנות ייעוץ לונדונית המתמחה בשווקים ערביים. "יש הסתברות גדולה שנראה מיתון לפני שנראה צמיחה" כך המשיך ואמר.
בעוד מדינות ערביות נוספות כסוריה ואיראן נכנסות לתקופות כלכליות רעות (בעיקר בגלל הסנקציות החריפות המוטלות עליהן), ובעוד כלכלות המדינות הערביות שכבר חוו מהפיכות לא מצליחות להתרומם - לא מן הנמנע שהדולר ימשיך להיות מבוקש מאוד על ידי האזרחים והממשלות הערביות. כנראה שהתמונות של אזרחים צובאים על בנקים, וסוחרים בשווקים שחורים שמסתירים דולרים בבגדיהם ימשיכו להיות נחלת הכלל.