איך ג'נרל מוטורס ופג'ו יכולות לעזור אחת לשנייה?
חברות הרכב מנהלות מגעים בינן לבין חברות אחרות כל הזמן, ועל כל מיני פרויקטים. אך היום (ד') דווח על חיבור אפשרי בין ג'נרל מוטורס (סימול: GM) ובין קבוצת PSA הצרפתית, המחזיקה בין היתר בפג'ו ובסיטרואן, החיבור יכול לעזור ל-2 הענקיות לענות על צרכים לוחצים.
המגעים אושרו על ידי שר העבודה הצרפתי, חאבייר ברטנד, אשר אמר שהוא תודרך על ידי מנכ"ל הקבוצה הצרפתית, פיליפ וארין, בערב יום שלישי. דיווחים מיבשת אירופה הציעו כי 2 ענקיות הרכב ישאו בשורות מעניינות עד לשבוע הבא, כאשר יציגו בתערוכת הרכב בג'נבה.
ג'נרל מוטורס נראית כענקית ליד החברה הצרפתית, אשר כלל לא מוכרת אפילו לשוק האמריקני. אך לשתיהן יש משהו רע במשותף, הפסדים. פ'גו הפסידה 578 מיליון דולר על עסקי המכוניות שלה בשנה שעברה, ואנליסטים מודאגים שהאסטרטגיה שלה לא עומדת בקצב התחרות החמה בשוק האירופי.
ג'נרל מוטורס אירופה נמצאת במצב חמור הרבה יותר, כאשר היא הפסידה יותר מחצי מיליארד דולר ברבעון הרביעי של 2011, והציגה את ההפסד השנתי שלה זה 12 שנים רצופות.
בשיחות דובר, בין היתר, על בחינת הקמת מרכז ייצור משותף לשתי היצרניות, אשר יהיה בקלות 'נסיעת מבחן' לראות אם הצמד החדש יכול להמשיך לשיתוף פעולה נרחב יותר בעתיד.
באילו תחומים יכול שיתוף הפעולה בין ג'נרל מוטורס לחברת PSA יכול להביא לשיפור?
גודל - PSA היא יצרנית המכוניות השנייה בגודלה באירופה, מאחורי פולקסווגן, עם מחזור מכירות של 3.5 מיליון כלים בשנה שעברה. שיתוף פעולה רחב עם GM יכול להפוך את היוצרות בשוק האירופי מבחינת סדר הגודל החדש אם היצרניות ישתפו פעולה. כמו כן, PSA יכולה לנצל את מפעליה הענקיים של סיטרואן בצרפת כדי למכור רכבים צרפתיים מחוץ לאירופה בעזרת ג'נרל מוטורס.
זאת ועוד, פג'ו וסיטרואן יכולות להגדיל את מכירות הרכבים האמריקאים ביבשת האירופית, בייחוד לאור הירידה של GM מנתח שוק אירופי של 8.8% ב-2010 לנתח שוק של 8.6% ב-2011, ואולי סוף סוף להביא רווחים למניה המפסידה.
מומחיות בהנדסה - בייחוד שזה מגיע למנועים, וספציפית יותר, מנועי דיזל, החברה הצרפתית ידועה בהנדסת המכונות האיכותית שלה. מחלקה זו ב-PSA אף הייתה מושא לחיזור על ידי מיצובישי, ב.מ.וו ויצרניות רכב נוספות רבות.
תנופה - הסכם שיתוף פעולה יכול לתת לכל קבוצה את המומנטום הדרוש לה על מנת 'לזעזע' את אמות הסיפים, ולהשאיר רק את התחומים בהם כל חברה מצטיינת. מנהלים חדשים, במיוחד כאלה שבאים מתרבויות אחרות, לפעמים יכולים להביא לשינויים שמנהלים נוכחיים מתקשים ליישם.
אך לכל שיתוף פעולה צפויים קשיים, מן הסתם, בצד הצרפתי יש לציין את העובדה כי החברה היא בבעלות ושליטה משפחתית. בצד האמריקני, העסקה צפויה לעבור עיניים בוחנות רבות, בייחוד לאור העובדה כי השקעה כזו בחברה צרפתית, רק כמה שנים לאחר שהממשל האמריקני הציל אותה, צפוי לספוג קיטונות של ביקורת פוליטית.