קובי חנוך וויביט
צילום: יח"צ
ראיון

"נאסד"ק זה המקום הטבעי עבור וויביט, אבל אנחנו רוצים להגיע לשם עם תוצאות"

וויביט הישראלית נסחרת באוסטרליה ומצפה להגיע לוול סטריט; המנכ"ל קובי חנוך מדבר בשיחה עם ביזפורטל על העיסוק של החברה, על הפוטנציאל ועל ההסכם מהיום עם ענקית השבבים ON

רוי שיינמן | (1)
נושאים בכתבה וויביט קובי חנוך

מניות השבבים הפכו בשנים האחרונות לפופולאריות ביותר בוול סטריט. זו לא רק אנבידיה NVIDIA Corp. 4.45%  , יש את ברודקום Broadcom 0.25%   ושורה ארוכה של ענקיות ויש גם חברות ישראליות שפועלות בתחום הרחב הזה שכולל מעבר לייצור שבבים, הרבה תחומים משלימים לרבות מערכות בדיקה לתהליך הייצור. גם לחברות הישראליות יש מקום של כבוד בתחום. חברות כמו קמטק 0%  , נובה 0%   וגם טאואר 0%  , ויש גם חברות קטנות יותר כמו קווליטאו 0%  שנסחרת בבורסה הישראלית וזינקה על רקע שיפור בתוצאות פי 10 ב-5 שנים. למעשה,  המניות של כל החברות האלה הציגו ביצועים מרשימים ושיפור בתוצאות בשנה האחרונה ובשנים האחרונות.


וויביט הישראלית שנסחרת באוסטרליה לפי שווי של 746 מיליון דולר אוסטרלי (463 מיליון דולר אמריקאי) פועלת בתחום שבבי הזיכרון. המניה ירדה אשתקד ב-16%, אבל השווי שלה הוא בהחלט שווי מכובד. וויביט מדווחת על הסכם עם חברת השבבים האמריקאית On semiconductor ON Semiconductor Corp 3.57%   שנסחרת לפי שווי של 26.8 מיליארד דולר, במסגרתו תשולב טכנולוגיית הזיכון של וויביט בשבבי און שמיועדים לשוק הרכב, חוות שרתים, רובוטיקה ומכשור רפואי, אבל למרות ההודעה המניה של וויביט נפלה ב-11% במסחר. 


המוצר והמודל העסקי של וויביט

וויביט הוקמה ב-2015 והיא פועלת בתחום הזיכרון הבלתי נדיף (Non-volatile memory), כלומר אחסון נתונים על גבי אמצעיים שלא דורשים אספקת חשמל (דיסקטים, דיסק קשיח, כרטיסי זיכרון, שבבים וכו'). בתחום הזה, נעשה עד כה שימוש בעיקר בטכנולוגיה הקיימת בעשרות השנים האחרונות, שנקראת זיכרון הבזק (Flash memory). אלא שבזמן האחרון פותחו שתי טכנולוגיות מרכזיות שנועדו להחליף את הטכנולוגיה שניצבת בפני מגבלות, אחת מהן היא זו של ה-ReRAM (Resistive random-access memory), שמיעלת את הביצועים של המוצרים בהם היא מוטמעת.


וויביט פועלת במודל של קנין רוחני. בנוסף לתשלום המתקבל עבור הרישיון לשימוש בטכנולוגיה שפיתחה ושירותי הטמעה, מקבלת החברה גם תמלוגים עבור כל מוצר בו משולבת הטכנולוגיה שפיתחה, בדומה להסכם החדש עליו דיווחה החברה יחד עם און. במקביל פועלת החברה בשנים האחרונות להוציא לשוק מוצר משלה, שבב זיכרון הנשען על הטכנולוגיה שפיתחה אשר יסייע לה לחדור לחלקים שונים של שוק שבבי הזיכרון.

קיראו עוד ב"גלובל"


"המשקיעים האוסטרליים מתקשים להבין את תחום השבבים"


וויביט אומנם הצליחה להציג השנה הכנסות לראשונה (כ-600 אלף דולר אמריקאי, בעיקר בזכות ההסכם עם המפעל הקוריאני), אבל עד כה החברה עדיין לא מצליחה להתרומם. מכיוון שהחברה עובדת במודל של קניין רוחני זה אומר שהיא צריכה להביא מספר הסכמים גדולים, שגם יתנו משנה תוקף למוצר אבל בעיקר יזרימו כספים לחברה.


על רקע היעדר הסכמים כאלו, המניה של וויביט נפלה ב-16% ב-2024, ומה שמעניין הוא שדווקא כשהחברה דיווחה על הסכם כזה, כלומר ההסכם עם ON, המניה שלה נופלת. כנראה שהשוק ציפה לזה ופעל לפי הכלל של - "קנה בשמועות - מכור בהודעה".


"הבעיה באוסטרליה היא שהמשקיעים מתקשים להבין את תחום השבבים. 250 משקיעים עלו לוובינר שלנו אחרי ההודעה והרבה מהם אפילו לא ידעו מי זאת On Semiconductor", אמר לנו בשיחה קובי חנוך, מנכ"ל וויביט.


מה צפי ההכנסות מההסכם עם ON?

"הסכם כזה מחולק לשלושה שלבים. בשלב הראשון מועברים כמה מיליונים בודדים על הרישוי. בשלב השני עוברים עוד כמה מיליונים בודדים על ההטמעה, ובשלב השלישי כבר אפשר להגיע לסכומים גדולים - התמלוגים. וויביט בעצם הולכת לקבל כמה אחוזים מכל שבב ש-ON תמכור, ובגלל ש-ON מוכרת פלטפורמה שמאגדת כמה שבבים, הסכומים האלה יכולים להצטבר".


יכול להיות שהמשקיעים בכלל התאכזבו ש-ON מייצרת בעיקר שבבים לתעשיות מסורתיות ופחות -AI?

"ממש לא, המשקיעים מבינים את החשיבות של שוק הרכב והשווקים בהם ON פועלת. בנוסף הטכנולוגיה שלנו רלוונטית מאוד גם ל-AI. הבעיה היא באמת שהמשקיעים באוסטרליה פחות מבינים את תחום השבבים, בשונה ממשקיעים אמריקאיים למשל".


אז למה לא לעבור לארה"ב? הנאסד"ק זה לא המקום הטבעי עבורכם?

"זה די ברור שהמקום הטבעי שלנו זה הנאסד"ק, אבל אני מאמין שכדי ללכת לשם צריך גב יותר חזק ותוצאות יותר חזקות. שבוע הבא אני נוסע לכנס CES ויש לי שיחות עם שורה ארוכה של הבנקים הגדולים - דויטשה, בנק אוף אמריקה, וגם אופנהיימר, סטיפל, ג'פריס ועוד. כולם מתעניינים בהנפקה ורק רוצים שנקבל החלטה".


מה בכלל עמד מאחורי ההחלטה להנפיק באוסטרליה?

"קודם כל זה לא שהבורסה האוסטרלית הייתה רעה אלינו, גייסנו עד היום קרוב ל-100 מיליון דולר אוסטרלי. החברה הוקמה ב-2015, ובזמנו היה קשה להשיג מימון לכל מה שקשור לשבבים. הבורסה האוסטרלית באותו שלב קלטה שרוב החברות בה הן חברות מסורתיות יותר, כמו חברות נפט וחברות כרייה, אז הם שלחו כמה משלחות לארץ לחפש טכנולוגיות מעניינות שינפיקו אצלם. היו קרוב ל-20 חברות ישראליות שנרשמו באוסטרליה ואנחנו אחת מהן".


בוא נדבר רגע על המוצר, מה החברה עושה? 

"אנחנו פועלים בתחום של זכרונות למחשבים, עם טכנולוגיה שנקראת זכרונות לא נדיפים. בתחום הזה הטכנולוגיה שקיימת כמה עשרות שנים נקראת פלאש, הטכנולוגיה הזו מגיעה לקצה גבול היכולת בהמון תחומים ואנחנו מפתחים טכנולוגיה שנקראת ReRAM, שהיא טכנולוגיה הרבה יותר מתקדמת מהפלאש, יותר מהירה, צורכת פחות חשמל, יותר זולה, ויותר עמידה. היום אפשר להגיד בצורה די ברורה ש-ReRAM זו הטכנולוגיה העתידית.


בתחום הזה יש בסה"כ 3 חברות שיש להן מוצר מוכן לייצור. TSMC, UMC ואנחנו. אנחנו החברה העצמאית היחידה בעולם שיש לה את הטכנולוגיה הזו. אנחנו היום במגעים עם מרבית החברות הגדולות בעולם, כולם רוצים את הטכנולוגיה הזו.ההסכם עם ON הוא השלישי שלנו. בהתחלה היה לנו הסכם עם מפעל קטן בארה"ב כדי לבדוק שהכל עובד. לאחר מכן עם מפעל יותר גדול בקוריאה, DB Hitek".


איפה לקוחות יכולים לפגוש את הטכנולוגיה שלכם?

כל לכל מוצר אלקטרוני יש את הרגע המכונן שבו מדליקים אותו בפעם הראשונה ומצפים שתהיה שם תוכנה שתרוץ ומידע שהיא תעבד. זה זכרון בלתי נדיף. ברכב יש היום למעלה מ-1,000 רכיבים אלקטרוניים ורובם הגדול צריך זכרון בלתי נדיף. כל מטען היום מכיל מיקרו-מעבד שצריך זב"נ (זכרון בלתי נדיף). המכונות בפס יצור מכילות תוכנות שמפעילות אותן וחלקים ששומרים סטטיסטיקות - זה זב"נ. טלפון סלולרי, מחשב, שעון חכם, טבלט, טלביזיה, מקרר, מיקרו, מכונת כביסה, מצלמות אבטחה, בכולם יש מעבדים וכולם צריכים זיכרון בלתי נדיף".


אתם שורפים סדר גודל של 4.5 מיליון דולר אמריקאי בשנה אבל יש לכם מאזן די חזק של 65 מיליון דולר, ועדיין נראה שפעילות לא מתרוממת

"עשינו רק לפני חודשיים גיוס של 35 מיליון דולר אמריקאי, גיוס חזק שהתבצע תוך פחות מ-24 שעות. יש לחברה היום בבנק מאזן חזק שמספיק בערך ל-4 שנים. יש לנו את מה שצריך כדי לרוץ קדימה. האתגר הכי גדול זה החשש של החברות הגדולות. אלה חברות ענק שצריכות להטמיע מוצר חדש בטכנולוגיה שלהן והן חוששות. אנחנו מצד אחד עובדים מול חברות ענק אבל מצד שני הן כולן מחכות שמישהי תעשה צעד ובתקווה תיתן אשרור לטכנולוגיה".


הטכנולוגיה מוכחת?

"הטכנולוגיה מוכחת, עברנו את המבחנים הנדרשים כדי לקבל חותמת הכשר. העניין הוא שבין זה ועד לעסקאות עם חברות זה לוקח כמה שנים, אנחנו מתקדמים לכיוון הזה. ON במידה מסוימת שוברת את המחסום הזה. סמנכ"ל בכיר שם אמר לנו שההימור פה מטורף בשבילם. זה חשוב כי זו חברה גדולה שמוכנה לקחת את הסיכון הזה".


למה חברות אחרות לא יכולות לעשות את זה לבד?

"אינטל וסמסונג ניסו והרימו ידיים, זה מאוד לא פשוט . לוויביט יש 13 דוקטורים בכימיה ופיזיקה בתחום שעובדים על זה הרבה שנים. היו גם שורה של חברות שניסו לפתח טכנולוגיה כזו ואחת אחרי השניה הן פשטו רגל. אפשר לומר שאין לנו תחרות היום, אנחנו בגדול החברה היחידה בעולם שעושה את הטכנולוגיה הזו".


מה יהיה ב-2025?

"באסיפת בעלי המניות בנובמבר אושר שהתגמול השנתי שלי יהיה קשור ב-100% בביצועים, כלומר שנחתום על עוד חוזים, זה מסביר לאיזה כיוון אני הולך. אני מאמין שהעסקה הזו תעזור לנו להביא עוד חברות. כל חוזה כזה הופך את הבא אחריו ליותר קל. לקראת 2026 אני מאמין שנעמוד במקום שיהיו לנו כבר מספר לקוחות גדולים".


תגיעו לאיזון בשנתיים-שלוש הקרובות?

"קשה להגיד. אנחנו ממוקדים בלהביא עוד חברות ולחתום על הסכמים נוספים".


דיברתם בעבר על פיתוח שבב משלכם, איפה זה עומד?

"זה ממשיך ברקע, זה לא המיקוד שלנו. אני די פיקסתי את החברה במודל קניין רוחני כי חשוב שיהיה מיקוד. השנה תראו את ההכנסות עולות, שנה שעברה היו לנו הכנסות של בערך 600 אלף דולר אמריקאי, אבל השנה המספר הזה יתרומם. היה לי חשוב שהחברה תהיה ממוקדת אבל יש בהחלט עבודה שמתבצעת ברקע, יש עוד המון עבודת מחקר ופיתוח שם. בנוסף גם חשוב לזכור שברגע שאנחנו מפתחים שבב כזה אנחנו בעצם הופכים למתחרה של הרבה לקוחות שלנו".


רוב ההכנסות השנה היו מההסכם עם המפעל הקוריאני?

"כן, כמעט כולן הגיעו מההסכם הזה. אנחנו ממשיכים איתם קדימה, זה פאונדרי מספר 10 בעולם. אנחנו ממשיכים איתם ועם לקוחות שעובדים איתם ויש לנו גם סדרת פגישות עם חברות נוספות בתעשייה".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    איציק 02/01/2025 19:50
    הגב לתגובה זו
    החברה לא תוכל להיות עצמאית בינתיים היא תפסיד כספים ותרד ואז יקנו אותה