קרל אייקן מהמר על חברת הדשנים הזו; ומי המניות המומלצות בתחום?
קרל אייקן, אחד המשקיעים האקטיביסטים המוכרים בעולם, לא נח גם בסוף 2024. אייקן הגדיל את החזקותיו בחברת CVR Partners, יצרנית דשנים מובילה, עם רכישות חדשות במהלך דצמבר - בין 13 ל-30 בדצמבר 2024, אייקן השקיע 2.5 מיליון דולר ברכישת 32,348 יחידות של CVR Partners, במחיר ממוצע של 74.53 דולר ליחידה. אלו לא רכישות גדולות, אבל אייקן ממשיך במגמת הרכישות ויש לו כבר נתח מאוד גדול בחברה.
- חברת הדשנים שקארל אייקן לא מפסיק לקנות מניות שלה
- למרות ההיסטוריה המעורבת - קארל אייקן מצטרף לדירקטוריון ג'ט-בלו
מדובר בחברה שמייצרת אמוניה ודשן נוזלי מסוג UAN, שניהם חומרים קריטיים לשיפור איכות ותפוקת היבולים החקלאיים. המכירות שלה הן בקצב שנתי של 530 מיליון דולר, והרווח בקצב של 53 מיליון דולר. השווי שלה כ-830 מיליון דולר, מה שמבטא מכפיל רווח של כ-16. התוצאות השנה חלשות לעומת השנתיים האחרונות. החברה כבר היתה בקצב מכירות של מעל 800 מיליון דולר ורווח של מעל 200 מיליון דולר.
ברבעון השלישי דיווחה CVR Partners על מכירות נטו של 125 מיליון דולר - ירידה בגלל בעיות בייצור שתוקנו בהמשך. הרווח הנקי עמד על 4 מיליון דולר, שהם 0.36 דולר ליחידה, בעוד ה-EBITDA הסתכם ב-36 מיליון דולר. למרות הרווח הנקי הנמוך יחסית, החברה ממשיכה לחלק דיבידנדים, עם הכרזה על חלוקה של 1.19 דולר ליחידה.
פעילות ייצור ומכירות - שיעור ניצול המפעלים לייצור אמוניה עמד על 97%, עם ייצור של 212,000 טונות אמוניה ברוטו, מתוכם 61,000 טונות נמכרו. כמו כן, יוצרו 321,000 טונות של UAN (תמיסת חנקן-אוריאה), עם מכירות של כ-336,000 טונות במחיר ממוצע של 229 דולר לטונה. מחירי האמוניה וה-UAN עלו ב-9% ו-3% בהתאמה, לעומת הרבעון המקביל ב-2023, מה שמשקף תנאי שוק חיוביים.
- מורגן סטנלי: פלנטיר צפויה ליפול ב-25%
- מניות באטמן - מיהן ומי הכוכבת החדשה שכדאי לשים לב אליה?
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
הוצאות והון עצמי - הוצאות התפעול הישירות ברבעון הסתכמו ב-56 מיליון דולר, ירידה בהשוואה לרבעונים קודמים. ההשקעות בפרויקטים הגעו ל-10 מיליון דולר, והנזילות הכוללת של החברה עומדת על 150 מיליון דולר, כולל 111 מיליון דולר במזומן.
אתגרים צפויים - החברה מזהירה מפני עצירות תפעול אפשריות ברבעון הרביעי בשל בעיות במערכת הפרדת אוויר באתר קופיוויל, מה שעשוי להשפיע על שיעורי ניצול המפעל. בנוסף, סיכונים גיאופוליטיים ותנודתיות במחירי הגז הטבעי באירופה מהווים אתגר מתמשך לתעשיית הדשנים החנקניים.
מנכ"ל החברה, מארק
פייטוש, התייחס לשאלות בנוגע להשפעות תנאי השוק על המחירים, פרויקטים עתידיים והשפעת תקלות התפעול הצפויות. פייטוש ציין כי פרויקט הגז בקופיוויל מוערך בכ-10 מיליון דולר, וההוצאות עבורו צפויות לצאת מהמאגרים שהוקצו לפרויקטי צמיחה. הנהלת החברה הפגינה ביטחון
בשיחת הוועידה, ועם עלייה במחירי הדשנים ושיפור בניצול המפעלים, הצפי הוא לגידול במכירות וברווחים בהמשך.
חשוב להדגיש
כי CVR Partners פועלת בשוק קריטי לחקלאות העולמית. עם העלייה בביקוש למזון והצורך בשיפור התפוקה החקלאית, הדשנים שמייצרת החברה הופכים להיות גורם משמעותי ונדרש. אמוניה ודשן נוזלי משמשים חקלאים לשיפור יבולים, במיוחד בעידן של משברים אקלימיים שמאיימים על התוצרת.
אייקון כבר מחזיק 38% בחברה
אייקן ביצע את העסקאות דרך חברת American Entertainment Properties (AEP), השייכת לתאגיד Icahn Enterprises. בעקבות העסקאות,
AEP מחזיקה כעת ב-174,192 יחידות של CVR Partners. בנוסף, CVR Energy, חברת בת של Icahn Enterprises שבה אייקן מחזיק ב-66% מהמניות, מחזיקה 3.9 מיליון יחידות של CVR Partners.
בסך הכול, אייקן מחזיק ביותר מ-4 מיליון יחידות של CVR Partners, המהוות
38% מהמניות של החברה. ולמה זה עכול להיות מעניין? אייקן מוכר כאחד המשקיעים האקטיביסטים הבולטים, שמאתר חברות עם פוטנציאל לשיפור תפעולי וכלכלי. רכישותיו מעידות על אמונו בעתיד החברה ובשוק הדשנים, שחשיבותו עולה עם הדרישה הגוברת למזון ברחבי העולם.
אייקן: תמיד עם עין על הפוטנציאל - זו אינה הפעם הראשונה שאייקן מתמקד בחברת CVR Partners. כבר בנובמבר 2024, מיד לאחר הבחירות בארצות הברית, AEP החלה ברכישת יחידות של החברה וזה לאחר רכישות קודמות בעבר. מהלכים אלה מדגישים את מעורבותו האסטרטגית של אייקן, שמבין את הפוטנציאל של החברה בשוק החקלאי המתפתח.
מה הלאה? לא ברור אם אייקן מתכנן להמשיך ולהגדיל את החזקותיו בחברה, אך ברור שההשקעה האחרונה מהווה הצבעת אמון במניה וגם בתחום הדשנים בכלל.
שוק הדשנים לאן?
קריסטן דייר, אנליסטית בבית ההשקעות אופנהיימר צופה כי שנת 2025 תהיה שנת מפנה לתעשיית הדשנים. עם התאוששות בקצב הצמיחה בנפח המכירות והתחזקות הביקושים, כחלק מתהליך "ההתנרמלות" שהחל בשנים האחרונות.
תעשיית הדשנים העולמית מושפעת באופן משמעותי משינויים בסביבה המאקרו-כלכלית, מאזן הביקוש וההיצע לדשנים, ומחירי סחורות חקלאיות כמו תירס, חיטה וסויה. מחירי האנרגיה, ובפרט הגז הטבעי, משחקים תפקיד מרכזי בעלויות הייצור בענף. דייר , מציינת כי בעוד הביקוש לדשנים נותר לרוב יציב ותלוי במצבם הכלכלי של החקלאים, ירידה ברווחיות גידולי הסחורות החקלאיות עלולה להשפיע על הביקוש לדשנים.
Nutrien
חברת Nutrien הקנדית, יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, דיווחה על תפוקת ייצור כוללת של 26 מיליון טון בשנת 2023, הכוללת דשנים מבוססי חנקן, פוספט ואשלג. החברה מפעילה מרבית ממתקני הייצור שלה בצפון אמריקה, לצד רשתות הפצה באמריקה הלטינית. פעילות החברה מחולקת לארבע חטיבות מרכזיות: קמעונאות, אשלג, פוספטים וחנקן. חטיבת הקמעונאות אחראית לרוב מכירות החברה (64% בשנת 2023), אך חטיבות האשלג והחנקן אחראיות לנתח המשמעותי של תזרימי המזומנים שלה.
Nutrien היא יצרנית האשלג הגדולה בעולם, עם יכולת הפקה של עד 15 מיליון טון בשנה. בשנת 2023 הפיקה החברה 13.2 מיליון טון, והחליטה להשהות את תוכנית הרחבת היכולת שלה ל-18 מיליון טון, עקב תנאי השוק הנוכחיים. החברה צופה התאוששות בביקושים ובמחירים, עם צפי להפקה של בין 14 ל-15 מיליון טון עד 2026.
גם בתחום החנקן, Nutrien מחזיקה בעמדה מובילה כיצרנית השלישית בגודלה בעולם של אמוניה. בשנת 2023 הפיקה החברה 5.25 מיליון טון אמוניה, לצד צמיחה של 5.2% בהפקת אוריאה, שהגיעה ל-3.86 מיליון טון. הרווחיות של פעילות זו מושפעת באופן משמעותי ממחירי הגז הטבעי, המשמש כחומר גלם בתהליך הייצור של אמוניה וכמקור אנרגיה מרכזי. בפעילות הפוספטים, החברה מתמקדת בייצור חומצה פוספטית עם יכולת הפקה שנתית של 1.7 מיליון טון, מתוכה הפיקה 1.4 מיליון טון בשנת 2023. 75% ממכירות חטיבה זו מתבצעות בארה"ב, והיא נחשבת למובילה בצפון אמריקה בתחום חומצות פוספטיות טהורות, המשמשות גם בתעשיית אגירת האנרגיה.
על פי הערכת האנליסטים, החברה
צפויה לנצל את התאוששות השוק הגלובלי ולהתמודד עם תנאי השוק המשתנים. עם מחיר יעד של 60 דולר למניה.
CF Industries
חברת CF נחשבת ליצרנית האמוניה הגדולה ביותר בעולם מה שהופך אותה לשחקנית מפתח של ספקית אמוניה הן לשוק התעשייתי והן לשוק החקלאי באמצעות דשנים. החברה מפעילה 9 אתרי ייצור: שישה מהם בארצות הברית (אחראים על 40% מתפוקת הייצור בשוק האמריקאי) , שתיים בקנדה ועוד אחד בבריטניה. חשיבות הגז הטבעי בתהליך ייצור האומוניה היא משמעותית, שכן הוא מייצג סדר גודל של כ-40% מכלל הוצאות הייצור למוצרים מבוססי חנקן וכ-70% (cost Cash) בעבור תהליך יצירת האמוניה.
לחברה יש יתרון משמעותי והוא עלויות הגז הנמוכות בארצות הברית, שמעניקות לה יתרון תחרותי על פני יצרנים באזורים כמו אירופה וסין, שבהם מחירי הגז גבוהים יותר. החברה מצליחה לשמר רווחיות גבוהה הודות לשוק חזק וליציבות בביקושים למוצריה. עם זאת, תנודתיות במחירי הגז הטבעי נותרת גורם סיכון משמעותי עבור החברה. CF Industries ממשיכה להשקיע בתשתיות ובפיתוח מוצרים שיתאימו לצרכים החקלאיים המשתנים. מחיר היעד שאופנהיימר העניקו למניית החברה עומד על 114 דולר
Mosaic
חברת Mosaic נחשבת בדומה לשתי החברות הקודמות לאחת משחקניות המפתח בשוק הדשנים העולמי ובמיוחד באמריקה הצפונית והדרומית. תפוקת הייצור שלה אחראית לסדר גודל של כ-35% מהייצור השנתי של אשלג בצפון אמריקה ולכ-80% מתפוקת הייצור של פוספטים. החברה מתחזקת חמישה אתרי ייצור בצפון אמריקה של פוספטים לצד שבעה אתרי ייצור של אשלג. בנוסף לכך לחברה יש גם 26 אתרים נוספים בדרום אמריקה. פעילות החברה מתחלקת בין שלוש חטיבות עיקריות: חטיבת הפוספטים, חטיבת האשלג וחטיבת הדשנים.
בפעילות הפוספטים Mosaic הינה השחקנית השנייה בגודלה בעולם ואחת מהשחקניות המשמעותיות ביותר בשווקים של צפון אמריקה וברזיל. בשנת 2023 החברה יצרה 15.1 מ' טון של פוספטים מתוך יכולת יצור כוללת של 21.7 מ' טון והיא הפיקה 3 מ' טון של חומצה זרחתית 205P מתוך יכולת יצור של 4.5 מ' טון (7% מהתפוקה העולמית ו-60% מהתפוקה בצפון אמריקה). החברה מתמודדת עם אתגרים עולמיים, כמו הגבלות ייצוא מצד סין ומרוקו, שמקטינות את ההיצע העולמי של פוספטים אך גם תורמות לעליית המחירים. בנוסף, Mosaic פועלת לחזק את רווחיותה באמצעות התאמה לתנאים המשתנים בשוק העולמי. החברה מצליחה לשמר נתח שוק בשווקים תחרותיים, אך תנודתיות בשוקי האנרגיה והלוגיסטיקה מוסיפה לחץ על פעילותה. מחיר היעד של Mosaic לא נקבע, ובאופנהיימר מציינים כי הם "משיקים את סיקור החברה בדירוג Perform".