לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
מה צפוי בדוחות התעסוקה, איך התחזקות הדולר תשפיע על השוק, ומה אפשר ללמוד מהקפיצות במדדים ביום שישי האחרון?
שבוע המסחר בוול סטריט ייפתח מחר בסימן נתוני התעסוקה שצפויים להתפרסם השבוע. אם אפשר ללמוד משהו מנתוני התעסוקה השבועיים האחרונים שפורסמו, זה ששוק העבודה בארה"ב ממשיך להיות חזק - הדרישות החדשות השבועיות האחרונות לדמי אבטלה הסתכמו ב-211 אלף, הנתון הנמוך ביותר מאז מרץ האחרון.
שוק התעסוקה ממשיך להפגין עוצמה, ובשילוב עם האינפלציה שעולה (עמדה בנובמבר על 2.7% לעומת 2.6% באוקטובר) נותן לפד' מספיק סיבות להשאיר את הריבית על כנה. בהחלטת הריבית האחרונה של הפד' ב-2024 הוא כבר צינן את השוק שצפה 3-4 הורדות ריבית ב-2025, כאשר הוא אמר שהוא צופה רק 2 הורדות ריבית.
"פרסום דו"ח התעסוקה לחודש דצמבר צפוי לפי ההערכות להצביע על תוספת של 153 אלף משרות חדשות", כותבת ויולטה טודורובה אנליסטית בקבוצת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares. "לצד עוד נתוני תעסוקה שיתפרסמו השבוע, השוק יקבל תמונת מצב חשובה על שוק העבודה ב-2024, שנה שבה הפד' הוריד את הריבית בשיעור כולל של אחוז".
איך המשך התחזקות הדולר תשפיע על השווקים?
"אחת התופעות הבולטות בתקופה האחרונה הייתה התחזקות הדולר", כותב אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב. "שער הדולר התחזק מול סל המטבעות של המדינות המתפתחות לשיא של כל הזמנים. אירועי התחזקות דומים של הדולר בעבר לוו בנפילות משמעותיות בשוקי המניות, במיוחד מחוץ לארה"ב. בינתיים, הירידה במדד MSCI World ex US של כ-9% מהשיא הייתה יחסית מינורית. המשך התחזקותו של הדולר עלול להוביל לנפילה גדולה הרבה יותר.
- מה צופה בנק אוף אמריקה לכלכלת אירופה?
- מורגן סטנלי: פלנטיר צפויה ליפול ב-25%
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
התחזקות הדולר עלולה להעלות את האינפלציה במדינות המתפתחות ולגרום לעליית ריבית", כותב זבז'ינסקי. "יחד עם זאת, היא תסייע בתחרותיות היצוא מול ארה"ב. בשנתיים האחרונות היצוא מהמדינות המתפתחות צמח בקצב מהיר יותר בהשוואה למדינות המפותחות. דולר חזק מתנגש עם מטרות המדיניות של הממשל החדש בארה"ב, המעוניין להגדיל את היצוא. עם זאת, התנהגות הדולר בחודשים האחרונים מזכירה במיוחד את המחצית השנייה של 2016, לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות. ניתן לראות שגם ב-2016 הדולר התחזק בצורה חדה ובדומה מאוד למה שקרה בחודשים האחרונים, במיוחד לאחר הבחירות".
"אם התסריט של 2017 יחזור על עצמו ב-2025, הדולר צפוי להיחלש, כפי שקרה ב-2017, אז ההיחלשות נמשכה כמעט כל השנה. הסיבות להיחלשות הדולר ב-2017 היו קשורות בעיקר למדיניות ממשל אמריקאית בלתי יציבה. ריבית ה-FED אומנם המשיכה לעלות, אך לא מעבר לתחזיות, והנגידה דאז, ג'נט ילן, אף מיתנה את תחזיות עליית הריבית. במקביל, באירופה התחילו להתפתח הערכות כי השיפור בכלכלה עשוי להוביל להעלאת ריבית ה-ECB", כותב זבז'ינסקי.
"כיום המצב מעט דומה. המשקיעים עלולים לגלות שהציפיות הגבוהות מהממשל החדש מתנגשות עם מדיניות תזזיתית שמגבירה את חוסר הוודאות. הריבית אומנם יורדת היום בניגוד לעלייה ב-2017, אך אנו מעריכים כי הפיכת ה-FED ל'יונה מוניטארית' יחסית לעמדותיו הנוכחיות היא אפשרות סבירה בשל ההיחלשות בכלכלה האמריקאית", מוסיף זבז'ינסקי.
המדדים זינקו ביום שישי, מה זה אומר להמשך?
יום המסחר הראשון של 2025 היה ביום חמישי ונרשמו בו ירידות קלות במדדים של עד 0.4%. חלק מהמשקיעים כבר נבהלו וחשבו שהשנה נפתחת ברגל שמאל, אבל אז הגיע יום שישי, אותו סגרו המדדים בעליות של עד 1.8% בהובלת הנאסד"ק, כאשר ה-S&P 500 הוסיף 1.3% והדאו 0.8%.
למרות העליות המדדים עדיין נמוכים יותר מהרמות בהם היו לפני חג המולד, כפי שכותב פול מרינו מחברת Themes: "על פניו, השנה לא קיבלנו את 'הראלי של סנטה', כאשר השוק ב-3 בינואר נעל מתחת לרמה של ה-24 בדצמבר, וזוהי התקופה שבה נמדד הראלי של סנטה. ואולם, במובן מסוים, הראלי של סנטה הגיע השנה מוקדם יותר. עליות השערים בעקבות בחירתו של טראמפ היו כה משמעותיות, עד כי המשקיעים העדיפו לממש רווחים לפני תקופת החגים וסוף השנה".
"הסנטימנט בשוק ההון עם תחילת 2025 הוא של אופטימיות מהולה בזהירות", הוסיפה טודורובה מ-Leverage Shares. "אנו צופים כי זו תהיה שנה חיובית עבור שוק המניות, וזאת על רקע חוזקה של הכלכלה האמריקאית, הורדות הריבית וגידול ברווחיות החברות. כניסתו של טראמפ היא סוג של 'ג'וקר'. מצד אחד, הוא מבטיח ליישם מדיניות אשר תומכת בעסקים, כמו הורדת מסי חברות והסרת חסמים רגולטוריים, ומאידך מכסי המגן והגירוש ההמוני עשויים לשבש את שרשרת האספקה העולמית, לעורר אינפלציה ולהכביד על העסקים. אם האינפלציה תעלה, הדבר יוביל את הפד להקשיח את מדיניות הריבית, דבר שיכביד על הצריכה הפרטית ומכך על העסקים".
אחת המניות התנודתיות יותר בשבועות האחרונים היא טסלה Tesla 0.15% - המניה שלה זינקה בחצי השנה האחרונה ב-77%, אך לאחרונה היא ירדה אחרי שאכזבה במסירות לרבעון הרביעי ודיווחה על הירידה השנתית הראשונה אי פעם בנתון זה, אך היא תיקנה ביום שישי וקפצה ב-8.2%.
"טסלה רשמה שבוע תנודתי, לאחר שדיווחה על נתוני מכירות שנתיים מעט מאכזבים", כתב מרינו מ-Themes. "עם זאת, מניית החברה התאוששה בשישי, ונראה כי העתיד של טסלה עדיין נראה חיובי מאוד, וזאת על רקע ההשקה העתידי של הרובו-טקסי והתנופה בשוק ה-AI. צריך לקבל את העובדה כי המסחר במניות הביג-טק והשבבים הוא מאוד תנדתי, ותיקונים חדים מהווים לרוב הזדמנות טובה לקנייה מחדש של המניה".
- 4.הבורסות בעולם מנופחות ביותר כגודל העליות גודל הירידות (ל"ת)אנליסט 06/01/2025 06:08הגב לתגובה זו
- 3.Ethu (ל"ת)Eyal 06/01/2025 03:13הגב לתגובה זו
- 2.בלה בלה בלה... כתבה רדודה מאוד. (ל"ת)עופר 06/01/2025 00:00הגב לתגובה זו
- 1.שלומי 05/01/2025 19:43הגב לתגובה זולא אמרה כלום אויר כתבה מיותרת