דולר יורד
צילום: Photo by Ryan Quintal on Unsplash

שער הדולר מאבד 0.65% - האם הכיוון למטה יימשך?

ירידות חדות בדולר אחרי דיווח כי טראמפ יצמצם את המכסים, בניגוד למה שציפו שיעשה. מה צפוי לשער הדולר בהמשך?

הרצי אהרון | (1)
שער הדולר מאבד 0.65% מול השקל הישראלי, לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז על צמצום המכסים שיוטלו על ייבוא. בהמשך לירידה של 0.4% אתמול ולאחר ירידה של 1.45% בשבוע האחרון, הדולר אינדקס נופל כמעט ב-1%, בעקבות דיווח ב"וושינגטון פוסט" לפיו המכסים שיטיל הנשיא ה'חדש-ישן' יוגבלו לסקטורים חיוניים לכלכלה ולביטחון הלאומי, בניגוד לציפיות קודמות לתכנית מכסים מקיפה יותר.


מדיניות המס של טראמפ


מדיניות המכסים של דונלד טראמפ, כפי שהיא משתקפת בהקשר הנוכחי, מצביעה על כוונתו להטיל מכסים מוגבלים יותר מאשר מה שהיה מצופה בעבר. הדיווחים האחרונים מציינים כי הנשיא הנכנס טראמפ מתכנן לכוון את המכסים בעיקר לסקטורים חיוניים לכלכלה ולביטחון הלאומי של ארצות הברית, במקום להפוך את המכסים לכלליים ורחבים כפי שחששו בעבר.


רבות דובר על שער הדולר, בעיקר בהקשר של הנשיא שעומד להיות מושבע ב20/1 והמכסים שיבואו איתו, לעומת הנשיא המכהן כעת - ג'ו ביידן אשר מדיניותו שונה באופן מהותי והיא מתאפיינת בעיקר בנטייה לבטל או לצמצם את המכסים שהטיל טראמפ בכהונתו הקודמת (למשל על סין) וגם מתמקדת בשיתוף פעולה בינלאומי ובבניית מערכות יחסים עם קנדה ואירופה על ידי קידום של הסכמי סחר רחבים. אבל זה לא המצב עם הנשיא הנכנס, שעומד ככל הנראה לשנות את כללי המשחק של ביידן ואף לגרום לחזרתה של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין - כל מה שצריך לדעת על העלאות מכסים - מתיאוריה ועד לפרקטיקה 


קיראו עוד ב"גלובל"

בזמן כהונתו הקודמת, טראמפ היה ידוע בשימוש במכסים ככלי לחץ במשא ומתן מסחרי. הוא הטיל מכסים על מוצרים סיניים בשווי מאות מיליארדים בניסיון להפחית את הגירעון הסחרי של ארצות הברית מול סין, וכן על יבוא פלדה ואלומיניום מכמה מדינות, כולל מקסיקו, קנדה, ואפילו האיחוד האירופי. המכסים הללו נועדו לחזק את התעשייה האמריקאית ולשפר את תנאי המסחר עבור ארצות הברית, אך הם גם יצרו תגובות נגדיות מהמדינות שנפגעו, ועוררו חששות מפני מלחמת סחר גלובלית.



מה צופן העתיד לשער הדולר?


שער הדולר מושפע מגורמים כלכליים כמו מדיניות הריבית של הפד, שבעלייה מחזקת את הדולר ובהורדה מחלישה אותו, ומאינפלציה, שכאשר היא גבוהה מדי עלולה להחליש את המטבע. נתונים כלכליים כמו צמיחה, תעסוקה, ומאזן הסחר גם משפיעים; גורמים פוליטיים וגלובליים גם הם בעלי השפעה משמעותית. מדיניות מסחרית, כמו צמצום או הטלת מכסים, יכולה לשנות את ערך הדולר; והנה לדוגמא, ההודעה על צמצום המכסים מורידה את הביקוש לדולר כמטבע מחסה.


 כפי שצפו כלכלנים רבים - בעיקר בעקבות השחיקה לאחרונה בשער הדולר מול השקל שמתחזק ואמרו כי שער הדולר יצנח ב10%.


השפעת הירידות על השוק המקומי


בישראל - שער הדולר משפיעה ישירות על הכלכלה המקומית בכך שהוא מוריד את הרווחיות של היצואנים - שההכנסה שלהם היא בדולרים וההוצאה שלהם בשקל, וגם ליבואנים אשר שם זה בדיוק ההפך - הם יהנו מהיחלשות שער הדולר. בנוסף, גם על הצרכן הממוצע זה משפיע בכך שהוא יוכל לרכוש מוצרים מיובאים בזול יותר או לחילופין, מצד המוכר -למנוע את התייקרות המוצרים למשק בית.


המדיניות של בנק ישראל תהיה ככל הנראה על ידי התערבות בשוק המט"ח, או דרך מדיניות המוניטרית, כגון שינויים בריבית בנק ישראל - דבר שלא טריוויאלי, במיוחד לא בתקופה זו.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ביטל את זה כבר תתקנו (ל"ת)
    Bill Hwang 06/01/2025 17:05
    הגב לתגובה זו