גוש היורו
צילום: iStock

מה צופה בנק אוף אמריקה לכלכלת אירופה?

הבנק סבור שהצמיחה של אירופה השנה תגיע ל-0.9% בלבד, בעיקר בגלל רמת צריכה פרטית והשקעות נמוכה, שמשקפת את חוסר הביטחון הכלכלי ביבשת. למרות זאת, מדובר בשיפור לעומת 2024, שבה נרשמה צמיחה של 0.7%

עוזי גרסטמן |

בנק אוף אמריקה (BofA) פרסם תחזית מפורטת לכלכלת אירופה ל-2025, המצביעה על צמיחה נמוכה, אינפלציה מתונה והורדת ריבית מתוכננת על ידי הבנק המרכזי האירופי (ECB). על פי הדו"ח, הצמיחה הצפויה היא 0.9% בלבד - מה שמדגיש את האתגרים הכלכליים המשמעותיים שעמם מתמודדת היבשת.



הדו"ח של בנק אוף אמריקה מצביע על כך שהצמיחה הכלכלית ב-2025 תהיה אנמית, עם נתוני צמיחה רבעוניים נמוכים במיוחד, בטווח של 0.1%-0.2%. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא רמת צריכה פרטית והשקעות נמוכה, המשקפת את חוסר הביטחון הכלכלי באירופה. למרות זאת, הצמיחה ב-2025 מראה שיפור קל לעומת 2024, שבה נרשמה צמיחה של 0.7%. בדו"ח נכתב כי, "הצמיחה הצפויה ל-2025 אינה מספקת כדי לספק תמיכה משמעותית לשוק העבודה ולכלכלה המקומית, במיוחד כשמדינות מרכזיות כמו גרמניה וצרפת מתמודדות עם אתגרים פוליטיים וכלכליים".




הבנק מעריך כי האינפלציה באירופה תרד מתחת ליעד של 2% שקבע ה-ECB. התחזית לאינפלציה כוללת ל-2025 היא 1.6%, ואילו האינפלציה הבסיסית צפויה להגיע ל-1.9%. למרות זאת, הדו"ח מזהיר מפני עליות מחירים בטווח הקצר, בייחוד בעקבות עליית מחירי הגז הטבעי. הדו"ח מדגיש את ההשפעה של מחירי האנרגיה על האינפלציה, ונכתב בו כי, "מחירי הגז הטבעי שצפויים לעלות בכ-6% ב-2025 עשויים לגרום לאינפלציה גבוהה יותר ולפגוע בצמיחה הכלכלית בטווח הקצר".

קיראו עוד ב"גלובל"



הבנק המרכזי האירופי צפוי לבצע שתי הורדות ריבית, של 25 נקודות בסיס כל אחת, ב-2025 - מה שיוריד את הריבית הסופית לרמה של 1.5% עד ספטמבר. בדו"ח מצוין כי הורדות ריבית נוספות עשויות להתבצע במקרה של צמיחה נמוכה מהצפוי או החמרת מלחמת הסחר עם ארה"ב. על פי הדו"ח, "המדיניות המוניטרית הנוכחית של ה-ECB ממשיכה להיות מגבילה, אך עם תחזיות צמיחה נמוכות, נצפה כי הורדות ריבית ייכנסו לתוקפן בהקדם האפשרי".


חוסר יציבות פוליטית ומלחמת סחר


התחזית של בנק אוף אמריקה מצביעה על כמה סיכונים עיקריים שעלולים להשפיע על הכלכלה האירופית:

  1. מחירי האנרגיה: עלייה נוספת במחירי האנרגיה, במיוחד גז טבעי, עשויה לגרום לאינפלציה גבוהה יותר ולפגוע בצריכה הפרטית.
  2. מלחמת סחר עם ארה"ב: הסלמה ביחסים המסחריים בין ארה"ב לאיחוד האירופי עלולה להוסיף לחץ על הכלכלה, בייחוד בתחום היצוא.
  3. חוסר יציבות פוליטית: גרמניה וצרפת מתמודדות עם אתגרים פוליטיים שעלולים להשפיע על אמון הצרכנים והמשקיעים.
  4. מצב שוק העבודה: שוק העבודה האירופי מראה סימנים של חולשה, במיוחד בגרמניה, שבה נרשמת ירידה במשרות במגזר הפרטי.


למרות הסיכונים הרבים, הדו"ח מציין גם כמה גורמים שעשויים לספק תמיכה לכלכלה האירופית:

  • הפסקת אש באוקראינה: התפתחות חיובית בגזרה הזו עשויה להוביל לירידה במחירי האנרגיה ולשיפור תחושת הביטחון הכלכלי ביבשת כולה, ואף מעבר לכך.
  • תמריצים פיסקליים בגרמניה: יישום מדיניות פיסקלית מרחיבה עשוי לתרום לצמיחה הכלכלית בגרמניה, ולהשפיע לטובה על היבשת כולה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה