גסטין טרודו קנדה
צילום: טוויטר

ראש ממשלת קנדה פורש מתפקידו

ראש ממשלת קנדה מתפטר על רקע מחלוקות פנימיות בנוגע להתמודדות עם מדיניות הסחר הצפויה של ממשל טראמפ

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה קנדה דונלד טראמפ


ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה, הודיע על התפטרותו מתפקיד מנהיג מפלגת הליברלים השלטת. טרודו ימשיך לכהן כראש ממשלה עד שהמפלגה תבחר מנהיג חדש. נראה כי הגורם העיקרי שהוביל להתפטרותו הוא האופן שבו תתמודד קנדה, שכנתה
הצפונית של ארה"ב, עם השיבושים שצפויים להיווצר בעקבות הטלת מכסים על ידי הממשל החדש.


טרודו נמצא תחת לחץ כבר מספר חודשים, כאשר מפלגתו מפגרת משמעותית אחרי מפלגת השמרנים האופוזיציונית לקראת הבחירות שאמורות להתקיים השנה. בדצמבר, שרת האוצר כריסטיה פרילנד התפטרה באופן פתאומי, תוך ציון חילוקי דעות עם טרודו לגבי ההתמודדות עם מדיניות המכסים של טראמפ. פרילנד תומכת בריסון ההוצאות הממשלתיות כדי לבנות עתודות למקרה של מלחמת סחר, ואף כינתה את רעיונותיו של טרודו "תרגילים".


במסיבת עיתונאים אמר טרודו: "נהיה לי ברור שאם אני נאלץ להילחם בקרבות פנימיים, אינני יכול להיות האפשרות הטובה ביותר בבחירות הקרובות". קנדה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארצות הברית, המייצאת נפט גולמי, חשמל, אלומיניום
ופלדה.


הכלכלה של קנדה

הצמיחה הכלכלית של קנדה הייתה חזקה יחסית בשנה שעברה, אך מרביתה נבעה מגידול האוכלוסייה - התוצר המקומי הגולמי לנפש הצטמק במשך ששת הרבעונים האחרונים, מה שמהווה סימן מדאיג לכל ממשלה. סימנים להאטה בצמיחה והאיום של זעזוע כלכלי מצד טראמפ, הובילו את הבנק המרכזי לבצע שתי הורדות ריבית משמעותיות של חצי נקודת אחוז בשתי הישיבות האחרונות שלו.


מדד ה-S&P/TSX, המדד המוביל של קנדה, עלה ב-20% ב-12 החודשים האחרונים, בהשוואה לעלייה של 27% במדד ה-S&P 500 האמריקני. בין חברות המדד ניתן למצוא את Royal Bank of Canada, חברת המסחר המקוון שופיפיי, וספקית החדשות והנתונים הפיננסיים תומסון רויטרס. כמו חברות קנדיות גדולות רבות, מניות אלה נסחרות גם בארה"ב.


ההתפטרות של טרודו מגיעה כאשר העולם מתכונן לשינויים משמעותיים בסחר הבינלאומי עקב תוכניותיו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ להטיל מכסים כבדים על יבוא לארצות הברית. קנדה, בהיותה שותפת הסחר המשמעותית ביותר של ארה"ב, צפויה להיות מושפעת באופן ניכר ממדיניות זו.


קיראו עוד ב"גלובל"

האתגר העומד בפני ממשלת קנדה הוא למצוא את האיזון הנכון בין הגנה על הכלכלה המקומית לבין שמירה על יחסי הסחר עם השכנה הדרומית. בעוד שחלק, כמו שרת האוצר לשעבר כריסטיה פרילנד, מעדיפים גישה זהירה של ריסון תקציבי, אחרים, ובהם ככל הנראה גם טרודו עצמו, מאמינים שיש לנקוט בצעדים יותר אקטיביים כדי להתמודד עם ההשלכות הצפויות.


עתה, כאשר מפלגת הליברלים נערכת לבחור מנהיג חדש, ייתכן שסוגיית ההתמודדות עם השפעות מדיניות הסחר של ממשל טראמפ תעמוד במרכז השיח הפוליטי בקנדה בתקופה הקרובה. המנהיג שיצליח להציג את התוכנית האפקטיבית והמשכנעת ביותר להתמודדות עם האתגר, עשוי לזכות ביתרון משמעותי בבחירות הצפויות להתקיים בהמשך השנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה