קיר סטאמר ראש ממשלת בריטניה
צילום: יוטיוב

משבר בשוק האג"ח הבריטי מאיים על יציבות הכלכלה

עליית התשואות באג"ח וירידת ערך הפאונד מעמידות במבחן את תוכניות התקציב של ממשלת בריטניה

אביחי טדסה | (1)

המשבר בשוקי האג"ח הבריטי והירידה בערך הפאונד עוררו השוואות למשבר הכלכלי של שנות ה-70, שהוביל לבקשת סיוע מקרן המטבע הבינלאומית, ולכישלון התקציבי של ראש הממשלה לשעבר, ליז טראס ב-2022. הפעם, החששות מתמקדים ביכולתה של ממשלת הלייבור להחזיר את אמון השווקים תוך שמירה על כללי התקציב שלה.


שוקי האג"ח בלחץ: עליית תשואות וירידת ערך הפאונד


התשואות על אג"ח ל-10 שנים בבריטניה עלו ל-4.82%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008, בעוד הפאונד ירד מתחת ל-1.23 דולר – הרמה הנמוכה מאז נובמבר 2023. ירידה זו, שהתרחשה לצד מכירות חוב גלובליות, משקפת חוסר אמון גובר במדיניות הכלכלית של הממשלה וביכולתה לשלוט בחוב הלאומי. גורמים בשוק הדגישו שהתחזיות הכלכליות של ממשלת הלייבור, הכוללות השקעות גדולות בתחומי שינויי האקלים ותשתיות, נתפסות כאופטימיות מדי. מדיניות זו, יחד עם העלאת מסים בסך 40 מיליארד ליש"ט, הגבירה את הלחץ על המשקיעים שדורשים ביטחון רב יותר בהתנהלות הפיסקלית.


סכנה לאובדן אמון השווקים


לדברי מרטין ווייל, פרופסור לכלכלה ומומחה לשעבר בבנק המרכזי, אם המצב יחריף, ייתכן כי הממשלה תיאלץ לנקוט צעדי צנע משמעותיים כמו קיצוץ הוצאות והעלאות מסים. לדבריו, שילוב של ירידת ערך הפאונד ועליית תשואות האג"ח מזכירים את משבר 1976, שבמהלכו נדרשה הממשלה לסיוע מקרן המטבע הבינלאומית. בעוד שהאינפלציה בבריטניה צפויה לעלות ל-2.8% בהמשך השנה, הבנק המרכזי נוקט זהירות בהורדת הריבית מחשש לאיבוד שליטה בשווקים. אנליסטים מעריכים כי הגידול בהוצאות הממשלה, במיוחד התוספת של 140 מיליארד ליש"ט בתקציב לטובת מיזמי תשתיות, מכביד על המאזן הפיסקלי ומהווה מקור לדאגה עבור המשקיעים.

קיראו עוד ב"גלובל"


עם תחזית לגירעון תקציבי של 4.5% מהתמ"ג לשנת 2024-2025, בריטניה ניצבת בפני החלטות קשות. ההחלטה של שרת האוצר רייצ'ל ריבס להשאיר מרחב תמרון מצומצם בתקציב הובילה לביקורת רבה, וכעת עומדת על הפרק האפשרות לקיצוצים כואבים או העלאות מסים בהצהרה הפיסקלית הקרובה במרץ. לדברי כלכלנים, המדיניות הכלכלית של ממשלות בריטניה בעשורים האחרונים, שהתמקדה בניהול החוב רק בעתות משבר, היא שורש הבעיה. כעת, האתגרים הפיסקליים של המדינה מתקרבים לנקודת רתיחה, כשהשווקים מתחילים להביע דאגה הולכת וגוברת לגבי יציבות כלכלתה של בריטניה.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    גירעון תקציבי של 4.5%..הלוואי עלינו וארצות הברית . (ל"ת)
    שי.ע 09/01/2025 21:37
    הגב לתגובה זו