וורן באפט
צילום: טוויטר

כך ניצל וורן באפט משבר בשוק הקקאו ב-1956 והתעשר

יצרניות השוקולד חוות שחיקה ברווח הגולמי בעקבות עליית מחירי הקקאו - הרשיז, כרמית ושטראוס הן דוגמאות לחברות שנפגעו. אלא שבשנת 1956, דווקא עליית המחירים סייעה ליצרנית שוקולד בעלת מלאי קקאו גדול - וכך החל גם סיפור

ההתעשרות של וורן באפט

חיים בן הקון |


המשבר בשוק הקקאו, שהחל בשנת 2023 וממשיך עד היום, משפיע על קשת רחבה של חברות בתחום השוקולד והקפה. המשבר הקפיץ את מחירי הקקאו במאות אחוזים, עם עלייה של כ-400% במהלך השנה שעברה. בשנת 2023 נרשמה עלייה משמעותית במחירי הקקאו בבורסה של כ-65%.


הגורמים למשבר מגוונים - החל ממחלות שהתפשטו במטעי הקקאו בגאנה ובחוף השנהב, דרך השתלטויות של כורי זהב בלתי חוקיים על מטעי הקקאו, וכלה בתופעות אקלימיות גלובליות כדוגמת 'אל ניניו', הפוגע במטעי הקפה בברזיל ובמטעי הקקאו באפריקה.




בתוך כל זה, דווח אתמול כי ענקית השוקולד האמריקנית הרשיז׳, הידועה בין היתר בזכות חטיף הריסס (Reese's) שלה ביקשה אישור חריג לרכישת 90 אלף טון קקאו - פי תשעה מהמותר בבורסה. המניה ירדה בכ-3% בעקבות ההודעה.


גם חברות בבורסה הישראלית מושפעות מהתופעה: כרמית, חברה לייצור ושיווק שוקולד דיווחה כי 42% מסך חומרי הגלם שהיא קונה הם פולי קקאו, נכון לסוף שנת 2023. אמנם חברות הקקאו מגדרות את הסחורה מראש בבורסאות המתאימות, אך החוזים העתידיים על הסחורות הם לא לנצח ואם המחירים לא ירדו, הללו יצטרכו לנקוט באמצעים חריגים או לספוג את העלויות.


גם שטראוס דיווחה על פגיעה ברווח התפעולי בעקבות עלייה במחירי הקקאו והקפה, שני חומרי גלם חשובים לחברה.


המשבר בשוק - וההזדמנות של באפט

זו לא הפעם הראשונה שמחירי הקקאו מרקיעים שחקים בהיסטוריה. בשנת 1956 מחירי הקקאו טיפסו בעקבות התגוששות פוליטית סביב הסכם בין חקלאי הקקאו. וורן באפט, שהיה אז משקיע צעיר בן 24 שזה עתה סיים את לימודיו, ניצל את המצב בשוק הקקאו ואת ההזדמנות בחברת רוקווד ושות', שעסקה בייצור שוקולד בברוקלין, ניו יורק, כדי להתעשר.


הסיפור התגלגל כך: לחברת רוקווד היה מלאי גדול של פולי קקאו והיא רצתה לנצל את המחירים הגבוהים בשוק, שנבעו כאמור מסיבות פוליטיות, כדי למכור את מלאי הקקאו שלה ביוקר ולקנות אותו מאוחר יותר בזול. אלא שעל מכירות מסוג זה חל מס של 50%, מה שפגע בכדאיות העסקה. רוקווד, שלא רצתה לוותר על ההזדמנות, רקמה פתרון יצירתי: קקאו תמורת מניות - שתי ציפורים במכה אחת. עבור כל מניה של רוקווד, החברה הנפיקה 'תעודת מחסן', שהיא סוג של שטר בעלות על 80 פאונד קקאו ממחסני החברה.


מעפל רוקווד בברוקלין, ניו יורק
מעפל רוקווד בברוקלין, ניו יורק - קרדיט: ויקיפדיה




ג'יי פריצקר, יו"ר רוקווד דאז, תכנן את תוכנית הרכישה החוזרת הייחודית של החברה כדי להרוויח מהזינוק במחיר פולי הקקאו, תוך הפחתת כמות המניות הצפות בשוק באופן יעיל מבחינת מיסוי. הוא הציג את תוכניתו במהלך אספת בעלי המניות של רוקווד בשנת 1954, וקיבל תגובה מפתיעה מבאפט הצעיר.


"צעיר בן 24 ניגש אלינו ואמר: 'לא הבנתי שום דבר ממה שהסברת'", נזכר תומאס פריצקר, בנו של ג'יי. "אבי השיב: 'מצוין, בוא נשתה כוס קפה. זו עסקה מבריקה. אני אסביר לך אותה'. הצעיר הזה היה וורן באפט.


לאחר שפריצקר הסביר לבאפט את התוכנית, המשקיע הצעיר זיהה דרך להרוויח. הוא בילה מספר שבועות בקניית מניות של רוקווד, החליף אותן בתעודות מחסן עבור פולי קקאו, ואז מכר את אותן תעודות בבורסה לסחורות ברווח נאה. זאת מאחר ומחיר המניות של רוקווד לא שיקף את מחיר הקקאו במדוייק, ונוצר פער ארביטראז׳ בין מחיר הקקאו הנקוב בדולרים לבין מחיר הקקאו ה-׳נקוב׳ במניות של רוקווד.


״הרווחים היו טובים וההוצאה היחידה שלי הייתה כרטיסי נסיעה בסאבוויי״ כתב באפט במכתבו בשנת 1988.


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה