גוגל מחשוב קוונטי
צילום: טוויטר

האם חלום המחשוב הקוונטי מתחיל להתגשם?

הודעה אחת של גוגל בחודש ספטמבר הספיקה כדי להצית חלום חדש בוול סטריט, לא פחות גדול מחלום ה-AI בזמנו. בינתיים הדרך ליישומים מסחריים עדיין ארוכה, אבל המניות של התחום כבר חוגגות 


בתחילת ספטמבר 2024 שמתי לב שסל ומניה שאני עוקב אחריהם שנים (כגרופי של שיבושים טכנולוגיים), סל ה-QUTM וחברת IonQ Inc  (סימול:IONQ), נדלקו והתחילו לטוס מעלה. למה? כי בתחילת ספטמבר 2024 חשפה גוגל שבב חדש שלטענתה לוקח לו חמש דקות כדי לפתור בעיה שכרגע ייקח למחשבי העל המהירים בעולם עשרה ספטיליונים (10 עם 24 אפסים אחריו) שנים להשלים. השבב הוא הפיתוח האחרון של גוגל בתחום המחשוב הקוונטי שמנסה להשתמש בעקרונות הפיזיקה של החלקיקים כדי לייצר סוג חדש של מחשבים חזקים ומהירים להפליא. גוגל אומרת שהשבב הקוונטי החדש שלה, המכונה "Willow (ערבה)", סולל את הדרך למחשב קוונטי שימושי בקנה מידה גדול". 


אם שבבים מסוג זה יצליחו להשתלב/להתמזג בתעשייה, אז יש כאן שיבוש אדיר ממדים שמתקרב הרבה קודם למה שחשבו המומחים כולם. כמובן שאני לא אתיימר לנסות ולהסביר ולהגדיר מה הדבר הזה בדיוק, אבל הווידאו המצורף מסביר בבירור ובעברית. גם כאן ישראל נמצאת בקדמת הטכנולוגיה ופרויקט לאומי מתבקש.



מחשבי קוונטים פועלים בצורה שונה מהותית מהמחשב (בטלפון או במחשב שולחני ונייד). הם רותמים את מכניקת הקוונטים (ההתנהגות המוזרה של חלקיקים זעירים במיוחד) כדי לפצח בעיות הרבה יותר מהר ממחשבים מסורתיים. מחשבים קוונטיים, כך מקווים, יוכלו בסופו של דבר להאיץ תהליכים מורכבים כמו יצירת תרופות חדשות, ובנוסף יוכלו גם לשבור סוגים מסוימים של הצפנה המשמשת להגנה על נתונים רגישים. 


יחד עם זאת, הסביר הרטמוט נבן, הגאון שמוביל את מעבדת ה-Quantum AI של גוגל, מומחה מוביל בעולם בתחומי מחשוב קוונטי, ראייה ממוחשבת, רובוטיקה ומדעי המוח וגם בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים בכלכלה, שבב כזה, שמסוגל יהיה לבצע יישומים מסחריים, לא יופיע לפני 2030. כלומר, גוגל עושה צעד גדול קדימה בנישה שמדענים עובדים עליה כבר מאה שנים, וזה הספיק לוול סטריט, כמו רק בוול סטריט, כדי להצית חלום טכנולוגי שדומה לחלום לא פחות גדול שהוצת לפני כשנתיים (אם איני טועה) עם מניות ה-AI, ושהוביל את מניית אנבידיה (סימול:NVDA) לחלל החיצון. 

כמעט כל המניות שמזוהות עם המחשוב הקוונטי טסו בחודשיים האחרונים, בקצב שהזכיר את זה של אנבידיה לאחר שהתקשורת החליטה שהיא מונופוליסטית במעבדי AI. 


מי לא הצטרף לחגיגה?

המניות היחידות, אגב, שלא הצטרפו לחגיגה הן דווקא ענקיות הטכנולוגיה, כמו IBM, INTC, AMZN ואחרות, שמובילות את התחום אבל יש לכך סיבה. מבחינתן, ולמרות שהן מובילות את התקדמות הטכנולוגיה הזו, השפעת ההתפתחות הספציפית הזו עדיין קטנה מאוד בהשוואה לביזנס שלהן כולו, ואילו תשומת הלב המשקיעים התמקדה בחברות שהקוונטום הוא עיסוקן המרכזי. בלטו מניות כמו IONQ או RGTI או QBTS, שמוגדרות כ"מניות קוונטיות".


IONQ, שמפסידה כרגע 4.5 דולר על כל דולר שהיא מוכרת, עלתה מאז תחילת ספטמבר 2024 ועד יום ג' האחרון, ב-615%. Rigetti, שמפסידה 6.25 דולר על כל דולר אחד של הכנסה, עלתה ב-1432%, ו-QTBS, שמפסידה 8 דולר על כל דולר הכנסה, עלתה ב-900%. הסל שמייצג את המגזר, ה-Defiance Quantum (סימול:QTUM), עלה גם הוא חזק אבל לא כמו המניות הנ"ל כי המניות הגדולות שכלולות בסל, עצרו את העלייה. IONQ הונפקה בתחילת 2021 ב-10 דולר למניה אבל עד ספטמבר 2024 נסחרה בין 3 ל-7 דולר. RGTI הגיעה לבורסה באמצעות SPAC בתחילת 2022 במחיר של 10 דולר, ובספטמבר 2024 נחתה על 66 סנט, משם הגיעה ביום ג' האחרון ל-21.4 דולר.


ממה נובעת ההתלהבות? מכך שהאמריקאים, במיוחד דורות ה-XYZ, אוהבים חלומות, לבטח חלום שנראה להם שהסיכוי להתגשמותו הופך לרציני. כאשר קצב ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה גובר, כאשר רואים מה קורה בתחום ה-AI, וכאשר חברה כמו גוגל מוציאה לפתע הודעה על ה-Willow, אז כל אמריקאי, בטח מאלו שיצא לנו להכיר, רץ וקונה קצת מניות כאלו לפינת החלומות שלו מבלי להתחשב במחיר כי לאחר מה שקרה בעשור האחרון, עם ענן, IOT, AI ועוד הם בטוחים שהדברים יתממשו הרבה לפני 2030.


חשוב לחזור ולהסביר, מדובר בניסיון אחד שהצליח וזאת כאשר למחשבי הקוונטום יש היסטוריה ארוכה למדי של תקוות שהתבדו, ובהחלט יכול להיות שעד התגשמות החלום המלהיב הזה יעבור זמן רב, אולי מעבר ל-2030 אם בכלל, כי הניסיון גם מראה שבמקרים כאלו, אם לפתע עולה חשש בקשר למחשוב הקוונטי, המניות חוטפות ובגדול. זה מה שקרה ביום ד'. כשמנכ"ל אנבידיה אישר את דבריו של הרטמוט נבן מגוגל. 


בקשר לכך אני חוזר וטוען שסלים זה הפתרון, אבל מה לעשות, סלים לא עולים כמו "מניה מנצחת" והם גם לא יורדים כמו אחת כזו כשמסתבר שהניצחון רחוק. אז ננון, IONQ וחברותיה התרסקו ביום ד', ועדיין, גם אם הדרך להצלחה ארוכה, הפוטנציאל הוא אדיר מבחינת המאמינים, כפי שהגדיר זאת פרופ' סיימון בנג'מין מאוניברסיטת אוקספורד, שביחד עם ממשלת יפן מנסה לפתח מוצר מעשי: "אנו מקווים לתור זהב של תגליות מהרגע שהמכונות הללו יהיו מקוונות".



בינה מלאכותית
בינה מלאכותית - קרדיט: טוויטר



אני מאמין שהתקדמות הטכנולוגיה תביא למיזוג המחשוב הקוונטי בדיוק כפי שהביאה, הרבה קודם לתחזיות, את מיזוג הבינה המלאכותית. הניסיון מראה שברגע שוול סטריט, העולם העסקי ולבטח הביטחוני, מתחילים לחשוב שטכנולוגיה, מהסוג של המחשוב הקוונטי (טכנולוגיה משבשת או תומכת צמיחה), מתחילה להראות סימנים של מימוש בתחום העסקי, אז קצב הפיתוח לכיוון המימוש המסחרי של הפוטנציאל גובר משמעותית, בדיוק כפי שקרה, מאז 2009, בתחומים כמו הרובוטיקה, התוכנה, הסייבר וה-AI, תחומים שמובילים לצמיחה כלכלית, לגידול בהכנסות ולהתייעלות. מאז 2022, הוקמו, רק בארה"ב, במימון קרנות הון סיכון, חברות טכנולוגיות, קרנות הון פרטי ומשקיעים פרטיים, 194 סטארטאפים בתחום.


התהליך הזה, של הזרמת כספי השקעות לתחומים שמוערכים כמשבשי נישות בעלות פוטנציאל כלכלי גדול ושראינו חוזר על עצמו ובקצב גדל מאז 2009 בתחומים כמו הענן, ה-IOT, הרפואה, ה-AI ועוד, חוזר כעת על עצמו גם בתחום המחשוב הקוונטי והוא מושך בהתקדמותו גם השקעות גדולות של מדינות שמבינות שצריך "לעודד" את מימוש הפוטנציאל, שאי אפשר להישאר מאחור. ממשלות למדו, מאז 2009, שהן חייבות להשתתף בקידום טכנולוגיות משבשות. ממשלות מערביות, אגב, השקיעו למעלה מ-50 מיליארד דולר ב-2024 במענקים בתחום המחשוב הקוונטי, והשנה מדובר בסכומים גדולים בהרבה.


אז כיצד משקיעים?

ראשית, חשוב שהמשקיע יהיה משוכנע שהמחשוב הקוונטי אכן "עולה על המסלול להתמזגות לתעשייה. במקרה הזה ישנו הסל QTUM שעוקב אחרי מדד ה-BlueStar Learning Machine and Quantum Computing (סימול: BQTUM). מדובר על המדד שעוקב אחר הביצועים של החברות הגדולות והנזילות ביותר בתעשיות המחשוב הקוונטי ולמידת מכונה העולמית, ושכולל רק חברות שמייצרות לפחות 50% מההכנסות שלהן ממוצרים ושירותים הקשורים למחשוב קוונטי או למידת מכונה, כגון פיתוח או שימוש במחשבים קוונטיים או שבבי מחשוב, חומרים מוליכים-על, יישומים הבנויים על מחשבים קוונטיים, שבבי בינה מלאכותית או תוכנות המתמחות בתפיסה, איסוף, הדמיה או ניהול של ביג דאטה. במהלך 2024 עלה המדד ב-62%. 


סל ה-QTUM, שיצא בספטמבר 2018, עוקב אחרי המדד ותוכלו לראות את הנתונים שלו כאן. הסל כולל את כל 70 המניות בראשות RGTI, OBTS ו- IONQ המובילות, כאשר אחריהן באות כל החברות שעוסקות בתחום, מ-IBM ועד TSM, NVDA, INTC, GOOG  ומארוול. טאואר, הישראלית היחידה בסל, נמצאת במקום השישי בסל. הסל, שב-2024 היכה בגדול את QQQ, הוא לדעתי מהסלים המעניינים ביותר בתחום הטכנולוגיה כי הוא מייצג בצורה מדויקת את הפוטנציאל הטכנולוגי השיבושי הגדול ביותר. 42 מהמניות אמריקאיות ואחריהן יפניות, הולנדיות וטייוואניות, 7,6 ו-4 בהתאמה.


החברה שהופכת לשחקנית משמעותית במחשוב הקוונטי

אתר ה-securities.io פרסם כתבה בעברית, פרי עטו של מומחה הסייבר והתקשורת דניאל מרטין, תחת הכותרת, "חמש חברות המחשוב הקוונטי הטובות ביותר (ינואר 2025)", שבו מככבות IBM, INTC, GOOG, HON ו-IONQ שעליה הם כותבים, "למרות שאולי אין לה את אותו המעמד כמו IBM אינטל או GOOG, מצליחה IonQ לבסס את עצמה כשחקנית משמעותית בתחום המחשוב הקוונטי". כיוון שאת IONQ אני מכיר עוד מלפני שהונפקה, אכתוב אודותיה כדוגמה מייצגת לחברה שהיא "100% מחשוב קוונטי" וגם בגלל שרבים מאמינים שהיא בעלת הפוטנציאל הגדול מבין הקטנות ומועמדת לרכישה על ידי אחת הגדולות.


IonQ Inc, שנוסדה ב-2015, עוסקת בפיתוח מערכות מחשוב קוונטי. היא מוכרת גישה למחשבים קוונטיים בעלי יכולות קיוביט שונות (Qubit=יחידת מידה למידע קוונטי וגם לתיאור אלמנט אחסון המידע הקטן ביותר במחשב קוונטי). החברה מאפשרת גישה למחשבים הקוונטיים שלה דרך פלטפורמות ענן, כמו Azure Quantum של מיקרוסופט, Cloud Marketplace של גוגל ו-AWS של אמזון, וכן מספקת ייעוץ, תחזוקה ותמיכה במערכות חומרה ותוכנה של מחשוב קוונטי. 


החברה נוסדה על ידי פרופ' כריסטופר מונרו ביחד עם פרופ' ג'ונגסאנג קים מאוניברסיטת דיוק שרכשו רישיון לטכנולוגיית ליבה בתחום מאוניברסיטת מרילנד ואוניברסיטת דיוק, ולאחר מכן גייסו 20 מיליון דולר נוספים מ-Amazon Web Services ואחרים. בכסף בנו שניים מהמחשבים הקוונטים המדויקים ביותר בעולם. 


הבאזז התקשורתי סביב מניות המחשוב הקוונטי התגבר, והתחזיות מציבות אותן כטרנד החם הבא לשנת 2025", נכתב באתר הבריטי Jomfruland, "משקיעים הלהוטים לתשואות גבוהות מעבירים את המיקוד שלהם מ-AI למחשוב קוונטי, מונעים על ידי תובנות אופטימיות טריות ודיונים בתקשורת המזהים את המניות האלה כחדשות מובילים בהשקעות בטכנולוגיה", המאמר נכתב לפני יום ד' האחרון. למרות הירידות אני מסכים עם מה שנאמר בו, עם הסתייגות אחת - לא לרדוף אחרי מניות בודדות כי עד שיגיע המחשוב הקוונטי למעמד ה-AI בוול סטריט, אם בכלל, יהיו לא מעט הזדמנויות, וככלל אני מעדיף את הסל. נא לזכור שגם אחרי הירידה של יום ד' המניה, מהבחינה הכלכלית, יקרה מאוד, אבל למי שמאמין בהתקדמות התחום נוצרת כאן הזדמנות קנייה.

לבסוף, גם כאן ישראל מהמובילות בתחום. IonQ נכנסה לישראל בקיץ 2022 כאחד משני המרכזים שפתחה מחוץ לארה"ב (השני בגרמניה). החברה מינתה למנכ"ל את נועם זכאי, ממנהלי ה-IT ב-IBM ישראל. 

 

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

 

 



 




 

 

 

 

 

 

    

 

 

 


תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    תודה רבה שלמה. מעניין מאוד (ל"ת)
    עמית 10/01/2025 17:19
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    guy 10/01/2025 17:19
    הגב לתגובה זו
    שלמה יקר מה דעתך על אדובי תודה
  • 3.
    המשיח יגיע לפני 10/01/2025 16:24
    הגב לתגובה זו
    אולי הוא מטעה בכוונה כדי שלקוחות כמו מדינות יעדיפו לחכות לפלא הקוואנטים ולא לרוץ לקנות השבבים היקרים שלו... לך תדע
  • 2.
    אור 10/01/2025 15:59
    הגב לתגובה זו
    מקווה לטוב
  • 1.
    האם יש קרן סל המשקיעה במניות מחשוב קוונטי (ל"ת)
    משה 10/01/2025 15:52
    הגב לתגובה זו