שו זי צ'ו מנכ"ל טיק טוק
צילום: שו זי צ'ו מנכ"ל טיק טוק

טיקטוק תחת איום: האם האיסור בארה"ב יתממש ומה זה אומר על תחום הרשתות החברתיות?

הדיונים בבית המשפט החלו ונראה שהשופטים לא מקבלים את טיעוני החברה; מה צפוי ואיך זה ישפיע על מניות הרשתות החברתיות האחרות - מטא וסנאפ? 

עמית בר |


המאבק המשפטי על עתיד טיקטוק 

טיקטוק, אפליקציית הווידאו הפופולרית שבבעלות החברה הסינית בייטדאנס, ניצבת בפני סכנה ממשית בארצות הברית. לפי החוק שאושר על ידי הנשיא ביידן באפריל 2024, אם טיקטוק לא תימכר לחברה אמריקאית עד ה-19 בינואר 2025, היא תיאסר לשימוש בארה"ב. בימים האחרונים נערכו דיונים בבית המשפט העליון, בהם ניסו עורכי הדין של טיקטוק לטעון שהאיסור מנוגד לחוק ומהווה פגיעה בזכויות המשתמשים. מנכ"ל טיק טוק שו זי צ'ו מנסה להסביר ולטעון שאין זליגת מידע לממשל הסיני, אך הוא לא משכנע. 



נראה שבית המשפט אינו נוטה לצדד בטיעוני החברה. לפי דברי הממשל האמריקאי, טיקטוק מהווה סיכון לביטחון הלאומי בשל האפשרות שהמידע שהיא אוספת על משתמשים אמריקאים יועבר לממשלת סין. אבל רגע, אם טיקטוק היא איום בארה"ב היא גם איום בישראל. אצלנו זה קריטי עוד יותר, אנחנו מוקפים אויבים, סין ואיראן בקשר טוב, האם אנחנו רוצים שהסינים יעבירו מידע לאויבים שלנו על הישראלים בטיק טוק? האם אנחנו מבינים את היכולות שלפי הממשל האמריקאי יש לסינים - מידע כולל מאוד  על המשתמשים לרובת מיקום, גיל, חברים, תפקידים, תחביבים, הטיות פוליטיות, ולמעשה - כל מה שאתם יכולים לחשוב עליו. זה מידע שבלשון עדינה יכול "לנצח מלחמה". זה איום ביטחוני גדול. דמיינו שמישהו יקבל מידע על הטיק טוק של כל החיילים שלנו. כלומר, הערכות של הממשל האמריקאי צריכות בראש וראשונה להדאיג את ישראל - אם טיקטוק תיאסר בארה"ב - היא עשויה להיאסר בישראל וברחבי העולם המערבי 


קיראו עוד ב"גלובל"

השפעת האיום על מתחרות כמו מטא וסנאפצ'אט 


החששות סביב טיקטוק הביאו לעליות אמש במניות של מתחרותיה המובילות, מטא (החברה שמפעילה את אינסטגרם) וסנאפצ'אט. מניית מטא עלתה ב-0.8%, בעוד שסנאפ רשמה עלייה של 3.6% (וזה כשהשוק בירידות), אך מאז שדווח על האיסור המניות עלו בשיעור משמעותי יותר. 


המשקיעים מעריכים כי אם טיקטוק תיעלם מהשוק האמריקאי, המשתמשים שלה יעברו לפלטפורמות מתחרות, שייהנו מגידול משמעותי בפעילות ובנתח השוק.


איך הגענו לכאן? 


טיקטוק, שהחלה את דרכה כאפליקציית "מיוזיקל" בשנת 2014, הפכה מאז לרשת חברתית ענקית עם כ-170 מיליון משתמשים בארה"ב. היא צברה פופולריות אדירה בתקופת הקורונה, אך כבר ב-2020 הנשיא לשעבר טראמפ העלה טענות שהאפליקציה מהווה איום ביטחוני בשל קשריה לממשלת סין.


כיום, הטענות הן שהמידע שטיקטוק אוספת על משתמשים, כולל בני נוער, עלול לשמש בעתיד לריגול או לסחיטה. מנגד, טיקטוק טוענת כי האיסור יפגע בזכויות המשתמשים האמריקאים ואינו מוצדק, במיוחד לאור העובדה שאפליקציות סיניות אחרות, כמו טימו, ממשיכות לפעול בארה"ב ללא הפרעה.


מה צפוי בהמשך?


נכון לעכשיו, לא ברור מתי תתקבל החלטה סופית מבית המשפט העליון. טיקטוק הצהירה כי אם האיסור לא יעוכב, היא תסגור את פעילותה בארה"ב ב-19 בינואר. עם זאת, ייתכן כי השבעת טראמפ לנשיאות יום לאחר מכן תשנה את התמונה. טראמפ כבר הביע התנגדות לאיסור וציין כי הוא מעדיף לטפל בנושא באמצעים פוליטיים.


שאלות ותשובות בנושא טיקטוק והאיסור בארה"ב

למה הממשל האמריקאי רוצה לאסור את טיקטוק?
הממשל טוען שטיקטוק אוספת מידע אישי על משתמשים אמריקאים, שעלול לשמש את ממשלת סין לריגול או לסחיטה.


איך האיסור ישפיע על משתמשי טיקטוק בארה"ב?
אם האיסור ייכנס לתוקף, משתמשי טיקטוק בארה"ב לא יוכלו להמשיך להשתמש באפליקציה וייאלצו לעבור לפלטפורמות אחרות כמו אינסטגרם רילס, סנאפצ'אט או יוטיוב שורטס.


מה עמדת טראמפ בנושא?
טראמפ, שנכנס שוב לתפקיד הנשיא ב-20 בינואר, ציין שהוא מתנגד לאיסור במתכונתו הנוכחית ומעדיף לפתור את הנושא בדרכים פוליטיות.


איך טיקטוק מנסה למנוע את האיסור?
החברה טוענת בבית המשפט שהאיסור אינו חוקי, מהווה פגיעה בזכויות המשתמשים ואינו מטפל בבעיה האמיתית.


מה המשמעות למתחרות של טיקטוק?
מתחרות כמו מטא וסנאפצ'אט עשויות להרוויח מגידול משמעותי בפעילות ובמשתמשים, אם טיקטוק תפסיק את פעילותה בארה"ב.


האם טיקטוק עשויה להימכר לחברה אמריקאית?
החברה טענה שהמכירה במסגרת זמן קצרה כל כך אינה ריאלית ודרשה מבית המשפט לעכב את האיסור


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה