האיש שיירש אימפריה: האוורד באפט מתכונן לתפקיד חייו
וורן באפט מוריש לבנו הצעיר חברה בשווי טריליון דולר: הווארד באפט, המשקיע החקלאי שהפך לפילנתרופ, יקבל את השרביט מאביו וורן באפט כיו"ר ברקשייר האת'וויי, אך ללא סמכויות ניהול
בן הזקונים של המשקיע המיתולוגי וורן באפט עשה כמעט הכל: היה שריף, התעסק באתנול, חרש שדות, ישב בדירקטוריונים, וניהל קרן צדקה. עכשיו, בגיל 70, הוא עומד לקבל את התפקיד הכי גדול בחייו - יו"ר ברקשייר האת'וויי, חברת טריליון הדולרים של אבא.
וורן באפט, בסגנונו הישיר והכן, לא ניסה לייפות את העובדות: "האווי מקבל את התפקיד כי הוא הבן שלי. אני פשוט בר מזל שאני יכול לסמוך על כל הילדים שלי באותה מידה." כילד סקרן, הווארד היה מקשיב בשקיקה לשיחות הטלפון העסקיות של אבא, מציף אותו בשאלות על כל מה שלא הבין. היום, אחרי יותר מ-30 שנה בדירקטוריון ברקשייר, הוא מרגיש שקיבל את החינוך הטוב ביותר שאפשר לקבל בעולם העסקים.
"תשמעו," אמר בראיון לוול-סטריט ג'ורנל, "ככה אני חי את החיים שלי. קופץ למים ולומד לשחות תוך כדי תנועה. עד עכשיו זה עבד לא רע."
- השקעות עוברות בגנים? הכירו את היורש - הווארד גרהאם באפט
- כך ניצל וורן באפט משבר בשוק הקקאו ב-1956 והתעשר
אביו, שכבר בן 94, עדיין מנצח על האימפריה העסקית שבנה מחברת טקסטיל כושלת. אבל הוא כבר מזמן מתכנן את היום שאחרי, הן עבור החברה והן עבור ההון העצום שצבר.
התוכנית פשוטה: הווארד יהיה היו"ר, אבל בלי תפקיד ניהולי. את העסק עצמו ינהל גרג אייבל, מנהל ותיק בחברה. זו הדרך של וורן להבטיח שהתרבות הייחודית של ברקשייר תישמר. ומה לגבי הכסף? וורן כבר הודיע שרוב ההון שלו ילך לצדקה. הווארד , יחד עם אחותו סוזי ואחיו פיטר, יהיו אחראים לחלק כ-140 מיליארד דולר במניות ברקשייר למטרות פילנתרופיות.
ברקשייר היא תופעה מיוחדת בנוף העסקי האמריקאי - בזמן שענקיות אחרות התפרקו לחתיכות, היא נשארה מאוחדת ויציבה. יש לה אצבע כמעט בכל תחום: ביטוח, חשמל, נעליים, רכבות ועוד. בקופת החברה יש יותר מ-300 מיליארד דולר במזומן, והיא מחזיקה מניות בשווי עתק בחברות כמו אפל ובנק אוף אמריקה. לא רע בשביל חברה שהתחילה כמפעל טקסטיל קטן.
אחרי לכתו של וורן באפט
ההצלחה המסחררת של וורן באפט כמשקיע - והבעלות שלו על חלק גדול מזכויות ההצבעה של בעלי המניות - עזרה לו לעצב את ברקשייר למה שהיא היום. כשהוא כבר לא יהיה שם, החברה עלולה להתמודד עם לחצים משמעותיים: למכור חברות בת או לשחרר מזומנים לבעלי המניות דרך דיבידנד, למשל.
הואורד באפט מגדיר את תרבות החברה כך: "התרבות היא לשמור על דברים פשוטים, לעשות מה שצריך אבל לא לעשות הרבה דברים שלא צריך, להתייחס בהוגנות לאנשים, לכבד את המנהלים, לכבד את בעלי המניות. להגיד את החדשות הרעות מיד, להיות ישר. זה לא מדע טילים."
הווארד באפט - קורות חיים
בלימודים, בשונה מאביו, הווארד היה תלמיד מצטיין בתיכון אבל התקשה בקולג'. הוא ניסה כמה מכללות אבל מעולם לא סיים תואר - החופש האקדמי היה יותר מדי בשבילו.
המסע המקצועי שלו התחיל בחברת ממתקים בבעלות ברקשייר בלוס אנג'לס. אחרי נישואים קצרים, הוא התחתן שוב, הפעם עם דבון שהביאה איתה ארבע בנות. יחד הם חזרו לנברסקה, שם נולד בנם המשותף. באומהה, הווארד גילה אהבה למכונות כבדות. הוא פתח חברת חפירות, ואז עבר לחקלאות. אבא קנה לו חווה - אבל אל תחשבו שהוא קיבל הנחה על השכירות.
- מדוע טראמפ צריך את גרינלנד ומדוע זה קשור להתחממות הגלובלית?
- תשואות האג"ח בבריטניה מזנקות
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
הקריירה הפוליטית שלו התחילה ב-1989 במועצת המחוז. פתאום הוא מצא את עצמו מנהל תקציבים, מפקח על מוסדות בריאות הנפש, ואפילו אחראי על מזבלה. בהמשך הוא גם הפך ליו"ר מועצת האתנול של המדינה. ענקית המזון ADM לקחה אותו תחת חסותה - קודם כדירקטור, ואז כסגן נשיא. הוא עבר עם המשפחה לדקייטור, אילינוי, והפך לדמות מפתח בחברה.
היום, הווארד מקדיש את רוב זמנו
לקרן הצדקה שלו. הוא מממן פרויקטים חקלאיים בקולומביה, תוכניות הכשרה ברואנדה, ואפילו בנה תחנת כוח בקונגו. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, הוא השקיע יותר מ-800 מיליון דולר בסיוע הומניטרי - מחלוקת מזון ועד פינוי מוקשים. הוא אפילו עורך ניסויים בשדות שלו כדי להוכיח
שהחיטה האוקראינית בטוחה למאכל.
"האווי לוקח כל דבר ב-110 אחוז," אמרה אחותו סוזי בראיון. "כשהוא נכנס למשהו, הוא נותן את כל כולו." אחיו פיטר מוסיף: "הוא מרגיש אחריות עצומה לשמר את המורשת של אבא. זה משהו שהוא לוקח מאוד ברצינות."
זה האתגר הגדול: איך משמרים את המורשת של וורן באפט? המניות המשפחתיות מחזיקות 30% מזכויות ההצבעה בחברה, אבל זה יפחת עם הזמן. הווארד יצטרך להיות חכם, זהיר ונחוש - בדיוק כמו אבא שלו. ואולי זו בדיוק הסיבה שוורן בחר בו - כי כמו הווארד אומר, הוא תמיד מוצא דרך להצליח, גם כשהוא לא בטוח.