גרינלנד
צילום: Visit Greenland Unsplash

מדוע טראמפ צריך את גרינלנד ומדוע זה קשור להתחממות הגלובלית?

מאבק השליטה על גרינלנד בין ארה"ב לדנמרק ממחיש את החשיבות הגוברת של האזור הארקטי בעקבות ההתחממות הגלובלית; מדוע טראמפ מוכן לשקול צעדים קיצוניים, וכיצד תעלת פנמה, סין, ורוסיה נכנסות למשחק הגיאופוליטי הזה?

ד"ר אדם רויטר | (1)
כשצוללים לעומקן של ההכרזות המפתיעות האחרונות של הנשיא המיועד דונלד טראמפ, המוציא שלל הכרזות עוד טרם התמנותו, בולטות ביניהן הצורך של ארה"ב בשליטה בתעלת פנמה ובשליטה בגרינלנד. בנוגע לאחרונה, טראמפ הדהים את שומעיו כאשר ציין שישקול לקחת אותה בלחץ כלכלי או אפילו בכוח צבאי... וכי שליטתה של ארה"ב בגרינלנד היא "צורך מוחלט" והשליטה באי חיונית לביטחון הלאומי האמריקני.


הצורך בשליטה בתעלת פנמה מובנת - אם תתפתח מלחמה בין סין לטייוואן, הצי האמריקני יהיה זקוק להעברת אוניות וציוד מהחוף המזרחי של ארה"ב. אסור שתעלת פנמה תחסם בידי הסינים. איך זה יכול בכלל לקרות? חלק מהתעלה מצוי בבנייה או מתופעל בידי חברות סיניות שפנמה התקשרה עימן, כך שהכול יכול להיות...


הצורך בשליטה צבאית בגרינלנד פחות ברור. קיימת אמנם חשיבות לא מבוטלת למכרות המינרלים הנדירים שנמצאו שם עבור תעשיית השבבים של המערב, מינרלים שרובם מצויים כיום במכרות בסין. גם לפוטנציאל לגילוי נפט יש חשיבות. אך מסתבר, באופן מפתיע, שהצורך בשליטה צבאית קשורה בעיקר למה שקרה בעקבות ההתחממות הגלובלית.


לפני שנצלול להבנת המצב הגיאו-אסטרטגי במקום הקר והמרוחק הזה, ראוי לציין בתחילת הדברים שטראמפ כמנהיג העולם המערבי החדש/ישן מתחיל לשחק שחמט מול ציר הרשע הסיני/רוסי ולא כפי שהדמוקרטים בראשות ביידן שיחקו מולם עד כה - בדמקה.


קיראו עוד ב"גלובל"

החיזור הסיני

גרינלנד בעלת 57 אלף התושבים היא האי הגדול בעולם ומקום שומם וקר מאין כמותו. היא גם "המדינה" הכי פחות צפופה בעולם. אלא שאין מדובר במדינה עצמאית אלא שטח השייך היסטורית לדנמרק, שטח שקיבל ב-1979 ממשל עצמי ויש לו אפילו "ראש ממשלה".


ראש ממשלת גרינלנד קפץ לסין ב-2017 בחפשו אחר מממנים להקמת שדה תעופה חדש. הסינים הסכימו בתנאי שגם יבנו את השדה. ארה"ב טרפדה ממש ברגע האחרון את המהלך וגרמה לדנמרק לממן את השדה. הסינים לא ויתרו וניסו לאחר מכן לרכוש מכרה מינרלים נדירים שהתגלה, אך האמריקנים מיהרו ורכשו את המכרה הזה. הסינים המשיכו והתמודדו על זיכיונות לחיפושי נפט כמו גם העבירו הצעות חדשות שהוגשו לפרויקטי תשתית ובנייה עבור תושבי האי.


מדוע שהסינים ינסו לתפוס אחיזה בגרינלנד שכה רחוקה מהם גיאוגרפית? הכל חלק ממשחק השחמט העולמי. התחממות האקלים גרמה להפשרה אדירה של אוקיינוס הקרח הצפוני שהובילה לפתיחת נתיב שיט ימי בין סין לאירופה, נתיב שמקצר בעונת הקיץ את מסלול היצוא הסיני לעומת הנתיב שעובר דרך תעלת סואץ. בתמונה הבאה ניתן לראות את נסיגת הקרח האדירה בין ספטמבר 1985 לספטמבר 2022 (מוגש כחומר למחשבה למי שעדיין מאמין שההתחממות הגלובלית אינה קיימת או זניחה).


מדובר בנתיב העולה מסין צפונה, סובב צפונית לסיביר ומגיע דרך אוקיינוס הקרח הצמוד לגרינלנד עד לאוקיינוס האטלנטי ומשם למדינות אירופה. נתיב זה הפך לחשוב מאד לסינים מבחינה מסחרית ושליטה אמריקנית בגרינלנד תאיים עליו.


מה בנוגע לרוסיה?

מייק וולץ, הבחירה של טראמפ לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, סיפק על כך פרטים בריאיון לפוקס ניוז. לדבריו, המטרה היא לא רק גרינלנד, אלא האזור הארקטי בכללותו. "יש את רוסיה שמנסה להפוך למלכת האזור הארקטי עם יותר מ-60 שוברות קרח, חלקן מונעות בכוח גרעיני בעוד לארה"ב יש שתיים..." אמר.


הצבא האמריקני מחזיק בגרינלנד נוכחות צבאית מאז מלה"ע השנייה. החשיבות הרבה של האי הגיעה לשיאה בתקופת המלחמה הקרה, כאשר ארה"ב בנתה שם שורה של חיישני מכ"מ רגישים שהיו אמורים להתריע מפני מתקפת טילים בליסטיים/גרעיניים מצדה של ברה"מ. מבחינת רוסיה, המרחק הקצר ביותר לחוף המזרחי של ארה"ב עובר מעל גרינלנד וקנדה ולכן מכ"מים אלו נותרו על כנם גם לאחר נפילת ברה"מ וכיום לאור המצב הם חשובים לאמריקנים (שוב) לא פחות מבעבר.


דנמרק התנגדה אך כעת שוקלת מחדש

כאמור טראמפ לא פסל כיבוש צבאי אמריקני...! או לחילופין לחץ כלכלי מאסיבי על דנמרק עד שתיכנע...


ההצהרות הראשוניות מדנמרק היו שגרינלנד היא חלק בלתי נפרד מהם אך בהמשך שינו את הטון ואמרו שהכול תלוי ברצונם של תושבי המקום. במסיבת עיתונאים משותפת של מדה פרדריקסן ראשת ממשלת דנמרק, עם בואורופ אגדה, ראש ממשלת גרינלנד, האחרון הביע דעה פשרנית ואמר כי תושבי האזור אינם מעוניינים להיות אמריקנים אך עם זאת, הוא מבין את התעניינותו של טראמפ באי בשל מיקומו האסטרטגי והביע נכונות להגביר את שיתוף הפעולה עם וושינגטון. אגדה הוסיף שגרינלנד היא חלק מצפון אמריקה ו"מקום שהאמריקנים רואים כחלק מעולמם" והוא פתוח לדיונים על "מה שמאחד בינינו". יצוין כי אגדה קורא לעצמאות גרינלנד ומציג את דנמרק ככוח קולוניאלי, בטענה שלא תמיד נהגה כראוי בתושבי האזור האינואיטים (אסקימואים).


הדנים מצידם, כדי להראות שהם מבינים את גודל ודחיפות השעה, הציעו לרכוש שתי ספינות חדשות לביצוע משימות פיקוח בארקטי ולהגביר את סיורי המזחלות רתומות הכלבים, במטרה לחזק את נוכחותם הצבאית באי. ממשלת דנמרק אף הציעה לשדרג את שדה התעופה קנגרלוסואק, בסיס צבאי אמריקאי לשעבר במערב גרינלנד, כדי שיוכל לקלוט מטוסי קרב מדגםF-35 . דנמרק כבר הקצתה 400 מיליון דולר לפריסת כטב"מים ארוכי טווח באזור הארקטי ובצפון האוקיינוס האטלנטי.


איך זה יגמר?

יתכן ובמקום איומים ששירתו אותו היטב עד כה, טראמפ יהיה מתוחכם יותר ויציע לתושבי גרינלנד להפוך לחלק מארה"ב, כמו פורטו-ריקו. יתכן ולרוב הגרינלנדים זה יראה קורץ מספיק.


לחילופין, פשרה לפיה גרינלנד תמכור או תחכיר חלק מסוים מהאי לארה"ב יכולה לבוא בחשבון. אפשרות שלישית היא פשרה פרקטית בה יינתן אור ירוק לצבא האמריקני להיכנס ולבנות ככל העולה על רוחו, ועדיין בלא הסכם פורמלי מחייב.


בכל מקרה שי בסין ופוטין ברוסיה עוקבים בעיון מוטרד אחר רעיונותיו של הנשיא שתיכף יושבע.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    הרסו את כדור הארץ מזג האוויר משתגע בכל העולם (ל"ת)
    יואל 13/01/2025 09:29
    הגב לתגובה זו