וול סטריט
צילום: Ahmer Kalam, Unsplash

האם השוק האמריקאי צפוי להמשיך להוביל את הצמיחה ב-2025?

בגולדמן זאקס צופים כי הצמיחה האמריקאית לא תיעצר, והשקעה במניות בוול סטריט נותרת אטרקטיבית

אביחי טדסה | (3)
נושאים בכתבה S&P 500 גולדמן זאקס

לאחר שני עשורים של עליות משמעותיות בשוק המניות האמריקאי, עם יותר מ-20% תשואה במדד S&P 500 בשנתיים האחרונות, יש מקום להרהר אם העליות יימשכו גם ב-2025. ייתכן ששיעורי הריבית לא ירדו כל כך מהר, ומלחמות סחר עשויות להחמיר. אבל למרות כל זאת, בגולדמן זאקס ממשיכים להחזיק בעמדה חיובית במיוחד. 


המשך התמקדות בהשקעות במניות אמריקאיות 


בדו"ח חדש שהוציאו גולדמן זאקס, טוענים כי הדאגות לגבי סיום מה שנקרא "יוצאת הדופן האמריקאית" אינן במקום. האסטרטגיים טוענים כי לא מדובר בסיכון מיידי להשפעות על המעמד הכלכלי של ארה"ב, ומתעקשים כי הכוחות המניעים את הצמיחה הכלכלית האמריקאית – כוחה של הכלכלה, גידול עקבי בהכנסות, יציבות כלכלית ועוד – אינם ניתנים לחיקוי. לפי הנתונים שהציגו, הסיכוי למיתון בארה"ב ב-2025 הוא נמוך – כ-20% בלבד. יתרה מכך, הגידול בחוב הלאומי, שיכול להיגרם כתוצאה מהגברת ההוצאות הציבוריות כמו קיצוץ במיסים, לא צפוי להוות סיכון בטווח הקצר, לפחות לא בעשור הקרוב. בנוגע לשוק המניות האמריקאי, גם כשהמדדים מצביעים על הערכות גבוהות יותר מהיסטוריית השוק, גולדמן זאקס עדיין מאמינים כי המניות האמריקאיות ימשיכו להניב תשואות גבוהות יותר בהשוואה לנכסים אחרים, כולל אג"ח, זהב וביטקוין. ראש תחום הקצאת הנכסים בגולדמן זאקס, ברט נלסון, טוען כי למרות שהערכות השוק הן גבוהות, ההשקעה במניות לא צפויה להפסיק את העליות. הוא מציין כי "הערכת שווי אינה אינדיקציה טובה למתי לצאת מהשוק", ומאמין שההשקעה במניות נשארת אטרקטיבית.


השקעה במניות מחוץ לוול סטריט – כן, אבל בזהירות 


האנליסטים של גולדמן זאקס גם התייחסו לשאלת ההשקעה במניות לא אמריקאיות, במיוחד לאור הביצועים החזקים של השוק האמריקאי בשנים האחרונות. הם ממליצים על חשיפה מוגבלת לשוקי המניות מחוץ לארה"ב, אך לא ממליצים על שינוי אסטרטגי מהותי. לדבריהם, הערכות השוק במניות לא אמריקאיות נמוכות מאוד, אך הם מאמינים שהן מוצדקות לאור צמיחה כלכלית איטית יותר, רווחיות נמוכה יותר, דמוגרפיה חלשה יותר וחשש מעליית מתחים גיאופוליטיים. האנליסטים טוענים כי וול סטריט צפויה להמשיך להוביל את הצמיחה הכלכלית, בעוד שמניות לא אמריקאיות עשויות להיות רגישות יותר לסיכונים גיאופוליטיים, במיוחד לאור המתיחות הגוברת מול רוסיה, קוריאה הצפונית וסין. גולדמן זאקס ממליצים על זהירות גבוהה בהשקעות בשוק הסיני, ומציינים כי הסטיגמה של "סין תשיג את ארה"ב מבחינת התמ"ג" אינה צפויה להתממש בעתיד הקרוב. מבחינתם, השוק הסיני עשוי להוות מקום מסחר "אבל לא השקעה ארוכת טווח".

קיראו עוד ב"גלובל"


הכוחות המניעים את הצמיחה האמריקאית לא צפויים להיחלש 


בגולדמן זאקס מציינים כי ישנם מספר גורמים מרכזיים התומכים בהמשך הצמיחה הכלכלית האמריקאית, ולא צפויים להיחלש בעת הקרוב. אחד מהם הוא המשך החידוש הטכנולוגי והחדשנות בארה"ב, שמהווים מנוע צמיחה חשוב שיכול להוביל לתשואות גבוהות בשוק המניות. בנוסף, השוק האמריקאי נהנה גם מהמגוון הרחב של תעשיות ותחומים שונים, שכל אחד מהם מוסיף לצמיחה הכלכלית הכללית. השוק האמריקאי שומר על יתרון משמעותי בזכות יכולתו להסתגל במהירות לשינויים טכנולוגיים ולצרכים גלובליים חדשים. למרות האתגרים הפוטנציאליים בתחום הגיאופוליטי והכלכלי, ארה"ב צפויה להמשיך להיות המובילה בשוק הגלובלי ולהציע הזדמנויות השקעה רווחיות למשקיעים בעתיד.


האם מדובר בהזדמנות או בסיכון גבוה? 


מדד ה-S&P 500 נסחר כיום במכפיל רווח עתידי של 23.5, הרבה מעבר לממוצע ההיסטורי, מה שמעיד על הערכות שווי גבוהות שמזוהות עם עליות חדות בשוק מאז 2021. אף על פי שמכפילים גבוהים לא בהכרח מעידים על ירידה מיידית, הם מרמזים שהשוק תלוי בצמיחה יציבה ברווחי החברות. כל אכזבה, אפילו קטנה, עשויה להוביל לתנודתיות גדולה בשוק. יחד עם זאת, חשוב לציין כי השוק השורי הנוכחי נמצא עדיין בשלבים הראשונים של ההתאוששות, עם עלייה של כ-64% מאז אוקטובר 2022. לפי נתונים היסטוריים, שווקים שוריים קודמים הניבו עליות ממוצעות של 184%, כך שיש מקום להאמין שהשוק יכול להמשיך לצמוח. 


האתגרים העיקריים הם מדיניות טראמפ והאינפלציה. המשקיעים יעקבו אחרי מדיניות הסחר של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, שצפוי להחמיר את מכסי הייבוא מסין ומדינות נוספות. מהלך כזה עשוי להכביד על רווחי החברות, להוריד את האמון הצרכני ולגרום להחמרת האינפלציה. כל עלייה נוספת באינפלציה עלולה להוביל את הפדרל ריזרב לשקול שוב את מדיניות הורדת הריבית, מה שיכול להוות לחץ נוסף על השוק. למרות זאת, טראמפ מציע רפורמות פרו-צמיחה, כמו קיצוצי מסים והפחתת רגולציה, שיכולות לתמוך בכלכלה ולתרום לחיוב לשוק בטווח הארוך. לפי תחזיות אנליסטים, מדד ה-S&P 500 עשוי להגיע לנקודות בין 6,000 ל-7,000 עד סוף 2025, אך הדרך לשם מלאה באתגרים. הערכות השווי הגבוהות בשוק יכולות ליצור פגיעות במקרה של אכזבות ברווחיות. בנוסף, התשואות על אג"ח ממשלתיות, שחזרו לרמות שיא, מוסיפות לחץ על שוק המניות. המשקיעים עשויים למצוא את עצמם עומדים בפני דילמה בין השקעה במניות טכנולוגיה, שנחשבות למסוכנות יותר, לבין מעבר לנכסים בטוחים יותר כמו אג"ח ממשלתיות.


בשבוע האחרון, התשואות על אג"ח ממשלתיות עם תקופה של 20 שנה עברו את רף ה-5%, רמה שלא נראתה מאז סוף 2023, בעוד שהתשואות על אג"ח ל-30 שנה טיפסו לרמות הגבוהות ביותר שנראו יותר משנה. עליית התשואות החדה מתרחשת למרות שהבנק הפדרלי החל להוריד את הריבית, צעד שבדרך כלל היה צפוי להוביל לירידה בתשואות האג"ח. בשוק מציינים כי העלייה המהירה בתשואות יוצרת לחץ כפול על שוק המניות: מצד אחד, תשואות גבוהות הופכות את האג"ח לאטרקטיביות יותר בהשוואה להשקעה במניות; ומצד שני, הן מייקרות את עלויות המימון לחברות, דבר שפוגע ברווחיותן.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    סנפי יעשה כל שנה מעכשיו 20% (ל"ת)
    קלקלן בחיר 13/01/2025 20:00
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    שום צמיחה אולי צניחה .אחרי חגיגת העשור הגיע זמן התשלום וזה התחיל (ל"ת)
    קש 13/01/2025 19:40
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    invest in the energy sector (ל"ת)
    Mike1 13/01/2025 18:13
    הגב לתגובה זו