דולר יורד
צילום: Photo by Ryan Quintal on Unsplash

בצל המו"מ מול חמאס: הדולר יורד ב-1.3% - 3.62 שקל

על רקע ההתקדמות במשא ומתן בין ישראל לחמאס, השקל מתחזק הבוקר אל מול המטבעות האחרים - האירו יורד ב-0.7% לרמה של 3.7 שקל; מה צפוי להמשיך לתמוך במגמה ומה עשוי לשנות את התמונה?

איתן גרסטנפלד | (4)
נושאים בכתבה דולר שקל

על רקע ההתקדמות במשא ומתן בין ישראל לחמאס, שער הדולר יורד הבוקר ב-1.3% לרמה של כ-3.62 שקל, במקביל האירו יורד ב-0.7% לרמה של 3.7 שקל.


דולר שקל רציף -0.19%


הגורם המרכזי, כאמור להתחזקות של השקל מול המטבעות האחרים, נוגע להתקדמות במשא ומתן בין ישראל לחמאס, שעשויה לתמוך ביציאה של המשק הישראלי מהמשבר אליו נקלעה בעקבות המלחמה המתמשכת. ככל שנתקרב לעסקת חטופים והפסקת אש, האי ודאות שהיתה הכוח המניע לביקושים לדולר תשכך. כמו כן, הגופים המוסדיים שמחזיקים הרבה מעל הממוצע ההיסטורי בחשיפה דולרית יחזרו לשיעור נמוך יותר - כעת החשיפה הדולרית היא במעל 30%, היסטורית זה היה מתחת ל-25%. 


יש כמובן השפעות נוספות על שער הדולר לרבות תנועות הון של גופים מוסדיים שמגדרים את החשיפה באופן יומיומי - כאשר השוק האמריקאי יורד ובזמן האחרון הוא יורד, המוסדיים רוכשים דולרים (דרך חוזים ואופציות) כדי לקזז את הירידה בחשיפה הדולרית וההיפך. כך או אחרת, בבסיס של תנועות הסחר יש עודף ייצוא שמשמעותו מכירת דולרים וקניית שקלים - כלומר, צפי להמשך המגמה של השנים האחרונות, אפילו העשורים האחרונים - המשך שחיקה בשער הדולר.

קיראו עוד ב"גלובל"


מה צפוי להמשיך ולתמוך במגמה?

הציפיות להפחתת ריבית בנק ישראל, שצפויה כבר ברבעון השני של 2025, מהוות גורם נוסף בחיזוק השקל. שוק אגרות החוב כבר מתמחר ריבית נמוכה יותר, והאינפלציה צפויה להתמתן לרמה של כ-2.6% בשנה הבאה, בתוך טווח היעד של בנק ישראל. תופעה מעניינת נרשמת בקרב המשקיעים המוסדיים, שכיום מחזיקים ברמת גידור דולרי של 30% ומעלה, לעומת פחות מ-25% בעבר. הציפייה היא שעם הזמן, הם יפחיתו את רמת הגידור, מה שיוביל למכירת דולרים ורכישת שקלים, ובכך יתמוך בהמשך התחזקות המטבע המקומי.


התנועות הבסיסיות במשק הישראלי תומכות מסורתית בשקל חזק. עודף הייצוא על היבוא מייצר מכירה שוטפת של דולרים, והריבית השקלית, שלרוב גבוהה מהריבית האמריקאית, מושכת משקיעים זרים להשקיע בנכסים שקליים. עם זאת, המגמה העולמית של התחזקות הדולר, בעיקר על רקע נתוני תעסוקה חזקים בארה"ב ועליית תשואות האג"ח האמריקאיות, מקזזת חלק מהתחזקות השקל. תשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים הגיעה ל-4.78%, מה שהופך את ההשקעה בדולר לאטרקטיבית יותר.


הגורם המשפיע ביותר על שער הדולר בטווח הקצר הוא פעילות הגופים המוסדיים, אשר מתאימים את החשיפה הדולרית שלהם בהתאם לתנודות בוול סטריט. ירידות בשוק האמריקאי מובילות לרכישת דולרים על ידי המוסדיים לצורך שמירה על רמת החשיפה הרצויה. כאשר יש ירידות אזי ההחזקה הדולרית שלהם ירדה והם צריכים להגדיל את החשיפה הדולרית כדי לחזור לנקודת הבסיס.


אף שתחזיות לגבי שערי מטבע נחשבות למורכבות במיוחד, הנתונים הבסיסיים של המשק הישראלי ממשיכים לתמוך בשקל חזק. עם זאת, אי-הוודאות הגיאופוליטית והמתיחות האזורית עדיין מהווים גורמי סיכון משמעותיים שעלולים להשפיע על המגמה.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    דעה 14/01/2025 12:48
    הגב לתגובה זו
    ובישראל יורד!!! חטופים אמן שיחזרו ומהר בעיסקה סבירה אבל ואבל גדול בסוף השערים נקבעים לפי הצע וביקוש ולפי פערי הריבית והם משמעותיים לטובת הדולר. בכל העולם הדולר עולה רק אצלנו קורה ההפך נפלא מבינתי.
  • 3.
    השקל יתחזק עוד השנה לכיוון 3.4 לדור או אירו ומדד תא35 יפרוץ את שער 3000 זכרו מה אמרתי (ל"ת)
    כלכלן 14/01/2025 10:56
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    3.9 יותר ראלי 14/01/2025 09:43
    הגב לתגובה זו
    חטופים לא קשורים לדולר יותר מאשר השריפה בL.A. או חלופי שבויים בין רוסיה לאוקראינה.
  • 1.
    הדולר יירד לכוון 3.4 והבורסה לא תעלה כי היא עלתה הרבה ב2024. וזה מגולם. (ל"ת)
    עודד 14/01/2025 09:26
    הגב לתגובה זו