לקראת מדד המחירים לצרכן בארה"ב - מה צפוי בו?
השווקים בארה"ב ממתינים בדריכות לפרסום מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש דצמבר, שצפוי להתפרסם מחר (רביעי). הנתונים החדשים צפויים לספק תמונה מקיפה על מצב האינפלציה במשק האמריקאי ועל המדיניות המוניטרית הצפויה של הפדרל ריזרב בשנת 2025.
על פי תחזיות האנליסטים, מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-0.3% בדצמבר על בסיס חודשי, מה שיביא את קצב האינפלציה השנתי ל-2.8%, עלייה קלה מ-2.7% בנובמבר. במקביל, מדד הליבה (ללא מזון ואנרגיה) צפוי לעלות ב-0.2%, עם שיעור שנתי יציב של 3.3%. התחזיות מצביעות על כך שהאינפלציה נותרת עקשנית מעל יעד הפד של 2%, למרות הירידות המשמעותיות שנרשמו במהלך 2023 ורוב 2024. מצב זה מעלה ספקות לגבי האפשרות להורדת ריבית בינואר, ואולי אף מעבר לכך.
- מדד המחירים בדצמבר - מה הוא צפוי להיות ומה יהיה ב-2025?
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
סטיבן ווייטינג, הכלכלן הראשי ואסטרטג ההשקעות בסיטי וולת', מזהיר כי "המשקיעים לא צריכים לצפות להאטה משמעותית נוספת באינפלציה". עם זאת, הוא צופה שהאינפלציה תמשיך לרדת במהלך 2025, אם כי בקצב איטי.
קתי בוסטיאנצ'יק, הכלכלנית הראשית של Nationwide, מציינת כי הגורמים העיקריים שיובילו את האינפלציה בדצמבר יהיו עליות במחירי המזון, במיוחד במחירי הביצים בשל שפעת העופות, יחד עם עלייה עונתית במחירי הדלק.
בבנק אוף אמריקה צופים האטה באינפלציית מוצרי הליבה לאחר ההפתעה במחירי כלי הרכב בנובמבר. לעומתם, כלכלני UBS חוזים עלייה של 0.4% במדד המחירים לצרכן, שתהיה העלייה החודשית הגדולה ביותר מזה תשעה חודשים.
הנתונים המשמעותיים האחרונים
נתוני מדד המחירים לצרכן יהיו הנתונים הכלכליים המשמעותיים האחרונים שיקבל הפד לפני ישיבת המדיניות הבאה ב-26 וב-27 בינואר. נכון להיום, השווקים מעריכים בסבירות של כ-97% שהבנק המרכזי ישמור על הריבית ללא שינוי.
מחירי הדיור ממשיכים להיות התורם הגדול ביותר לאינפלציה הכוללת, כאשר הם מהווים כמעט 40% ממדד הליבה. המחסור בדיור צפוי להמשיך להקשות על הצרכנים בהיבט זה, אם כי נתוני ה-CPI צפויים להראות האטה הדרגתית מקצב של כ-5% ב-2024.
- ה-SEC תובע את אלון מאסק בחשד להונאת בעלי מניות טוויטר
- מכה לאינטל: בכיר בחברה עובר לקוולאקום
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
דו"ח התעסוקה החזק לדצמבר, שפורסם בשבוע שעבר, מוסיף לחץ על הפד להמשיך במדיניות המרסנת. שיעור האבטלה ירד ל-4.1%, והמשק הוסיף 256,000 משרות חדשות.
מחירי הזהב נותרו כמעט ללא שינוי ביום שלישי, כאשר המשקיעים נמנעים מלקיחת פוזיציות משמעותיות לפני פרסום נתוני האינפלציה. המחיר לאונקיה עמד על 2,663.29 דולר. ב-UBS מעריכים כי הדולר החזק
והתשואות הגבוהות בארה"ב יישארו גורמים מעכבים במחצית הראשונה של השנה עבור הזהב, אך אלה צפויים להיות מקוזזים על ידי הביקוש למתכת כאמצעי לגיוון תיקי השקעות.
הציפיות להורדת ריבית התמתנו
הציפיות בשוק לגבי הורדות ריבית ב-2025 התמתנו משמעותית בעקבות הנתונים הכלכליים החזקים. כעת השוק מתמחר כ-29.4 נקודות בסיס של הורדות ריבית עד סוף השנה.
חברת Prestige Economics מזהירה כי מדד דצמבר עלול להראות האצה בקצב האינפלציה השנתי ל-3.0% מ-2.7%, ובמדד הליבה ל-3.4% מ-3.3%. עם זאת, החברה מעריכה כי כל האצה כזו תהיה זמנית.
הערכות הפד עצמו, כפי שבאו לידי ביטוי בתחזיות דצמבר, מצביעות על צפי לשתי הורדות ריבית בלבד של 0.25% עד סוף 2025. האצה נוספת באינפלציה עלולה להוריד את הציפיות אף מתחת לכך. האתגר המרכזי עבור הפד נותר השגת "המייל האחרון" בהורדת האינפלציה ליעד של 2%. למרות שהאינפלציה ירדה משמעותית מהשיאים, ההתקדמות האחרונה הייתה איטית יותר מהצפוי.
השווקים הפיננסיים כבר הגיבו בירידות חדות בשבוע שעבר, בעקבות נתוני התעסוקה החזקים והחשש מפני נתוני אינפלציה גבוהים. מחירי המניות והאגרות חוב ירדו, בעוד הדולר והתשואות עלו.
הפד המשיך להביע דאגה מהאינפלציה בפרוטוקול הישיבה האחרונה מדצמבר. למרות שהבנק המרכזי מכיר בהתקדמות שהושגה, הוא נותר זהיר לגבי הקצב והעיתוי של הורדות ריבית עתידיות. האנליסטים מעריכים כי הפד עשוי להימנע מהורדות ריבית במחצית הראשונה של 2025, כאשר הורדה ראשונה אפשרית רק במאי, וזאת בתנאי שהאינפלציה תראה סימני היחלשות משמעותיים.
בעוד שהצמיחה הכלכלית נותרה חזקה, עם תחזית לצמיחה של 2.7% ברבעון הרביעי של 2024, האתגר המרכזי של הפד יהיה להמשיך בריסון האינפלציה מבלי לפגוע בצמיחה ובשוק העבודה החזק. נתוני המדד שיתפרסמו מחר עשויים להיות נקודת מפנה משמעותית עבור השווקים הפיננסיים, כאשר הם יספקו אינדיקציה חשובה לגבי המדיניות המוניטרית הצפויה ב-2025.
מדד המחירים ליצרן
מדד המחירים ליצרן (PPI) בארה"ב הפתיע לטובה בדצמבר, כאשר העלייה במחירים הייתה מתונה מהציפיות. על פי דו"ח משרד העבודה האמריקאי, המדד עלה ב-0.2% בלבד על בסיס חודשי, נמוך מהתחזיות המוקדמות שצפו עלייה של 0.4%.
בהשוואה שנתית, מדד המחירים ליצרן עלה ב-3.3%, עלייה קלה מהרמה של 3% שנרשמה בנובמבר, אך עדיין נמוכה מתחזיות הכלכלנים שצפו עלייה של 3.5%. נתון זה מספק אינדיקציה חיובית למאבק באינפלציה, למרות החששות האחרונים בשווקים.
מדד הליבה, שאינו כולל מחירי מזון ואנרגיה, הציג תמונה מעורבת. בהשוואה שנתית נרשמה עלייה של 3.5%, מעל לרמה של 3.4% בנובמבר, אך מתחת לתחזיות שצפו 3.8%. על בסיס חודשי, מדד הליבה נותר ללא שינוי, נתון חיובי במיוחד בהשוואה לציפיות לעלייה של 0.3%.
עם זאת, כלכלנים מזהירים כי הנתונים החיוביים מסתירים עליות משמעותיות במספר מרכיבים חשובים, במיוחד במחירי טיסות מקומיות ובינלאומיות. עליות אלו צפויות להשפיע על מדד ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב, מה שהוביל את מורגן סטנלי להעלות את תחזית האינפלציה שלהם לדצמבר ל-0.23% מ-0.21% קודם לכן.