מלחמת הקוונטים: ענקיות הטכנולוגיה מול השוק
בזמן שמנכ"לי אנבידיה ומטא מזהירים כי המחשוב הקוונטי רחוק עשורים מיישום מעשי, מניות החברות בתחום מזנקות ב-24% ; הערכת מנכ"ל D-Wave: "הואנג טועה לחלוטין, הטכנולוגיה כבר כאן"
בזמן שענקיות הטכנולוגיה מביעות ספקנות לגבי העתיד הקרוב של המחשוב הקוונטי, השוק דווקא חושב אחרת. היום נרשמת התעוררות משמעותית במניות החברות המובילות בתחום, למרות הערות פסימיות מצד מנהלים בכירים בתעשייה.
הסערה החלה כאשר ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיהNVIDIA Corp. -1.1% , טען בתחילת החודש כי יידרשו בין 15 ל-30 שנה עד שמחשבים קוונטיים יהפכו ל"שימושיים באמת". הטענה הזו גרמה
לתגובת שרשרת בוול-סטריט שהובילה לכך שהחברות המובילות בתחום איבדו למעלה מ-8 מיליארד דולר משווין המצרפי. אל הואנג הצטרף גם מארק צוקרברג, מנכ"ל מטאMeta Platforms -2.31% , ואמר כי הטכנולוגיה הקוונטית "רחוקה מאוד
מלהיות
פרדיגמה מעשית".
- ה-S&P 500 לא ישיג לכם השנה תשואה טובה; איזה סקטורים כן יניבו תשואה?
- "יישום התחום הקוונטי לא כזה רחוק כפי שטוען הואנג"
לפני הירידות החדות, נהנו מניות חברות המחשוב הקוונטי מעליות שערים מרשימות בתחילת 2024. הדוגמה הבולטת ביותר היא IonQ, שמנייתה זינקה בכ-377.8% תוך שלושה חודשים, בזכות חוזים עם מעבדת המחקר של חיל האוויר האמריקאי ושיתופי פעולה עם חברות כמו אסטרהזנקה.
נראה שגם כעת, השוק מסרב להקשיב לקולות הספקניים. מניות חברות כמו D-Wave Quantum, Rigetti Computing, Quantum Computing ו-IonQ הציגו עליות שערים מרשימות של עד 24 אחוזים ביום המסחר האחרון.
תחום ספקולטיבי
ביל סטון, מנהל ההשקעות הראשי ב-Glenview Trust, מציע נקודת מבט מאוזנת. לדבריו, בעוד שמחשוב קוונטי עשוי להיות "הדבר הגדול הבא", כרגע מדובר בתחום ספקולטיבי. "זה פשוט מוקדם מדי במחשוב קוונטי כדי לקבל תמונה הגיונית של הכנסות ורווחים עתידיים", הוא מסביר. אחת הדוגמאות המעניינות היא IonQ, חברה שכבר מייצרת הכנסות אך עדיין אינה רווחית. החברה צופה להגיע לרווחיות עד 2030, עם מכירות שיתקרבו למיליארד דולר.
סטון מעלה נקודה מעניינת נוספת: התחרות מצד ענקיות כמו אלפאבית ו-IBM עלולה להוות איום משמעותי על השחקניות הקטנות יותר, גם אם הטכנולוגיה תמשיך להתפתח.
האופטימיים
אלן בראץ, מנכ"ל D-Wave, הגדיר את הערותיו של הואנג כ"שגויות לחלוטין" וטען שלקוחות החברה כבר משתמשים בטכנולוגיות הקוונטיות שלהם "לא בעוד 30 שנה, אלא היום". האופטימיות של בראץ קיבלה גיבוי מאנליסטים בשוק. קרייג אליס מ-B. Riley העלה את מחיר היעד למניית D-Wave מ-4.50 דולר ל-9 דולר, תוך שמירה על המלצת "קנייה".
במקביל, דיוויד וויליאמס מ-Benchmark חזר על מחיר יעד של 8 דולר והמלצת "קנייה" בעקבות הרכישה הראשונה של מחשב קוונטי מסוג Advantage. לדבריו, המכירה מהווה "אימות לביקוש השוק המואץ לטכנולוגיה קוונטית".
עם זאת, כדאי לציין ש-D-Wave חתמה על הסכם מכירות הכולל את B. Riley ו-Benchmark, המאפשר לה להציע מניות בשווי של עד 150 מיליון דולר.
- ה-SEC תובע את אלון מאסק בחשד להונאת בעלי מניות טוויטר
- מכה לאינטל: בכיר בחברה עובר לקוולאקום
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
בראץ הצביע על הצלחות מוחשיות, כמו העבודה עם Pattison Food Group ו-NTT DOCOMO, ספקית הטלקום הגדולה ביפן. לדבריו, הטכנולוגיה הקוונטית הצליחה לצמצם משמעותית את הזמן הנדרש להשלמת משימות בהשוואה לשיטות קלאסיות.
פיטר צ'פמן, מנכ"ל ויו"ר IonQ, מציג אופטימיות דומה. הוא טוען שחומרת המחשוב הקלאסית מוגבלת ביכולות ובדרישות החשמל שלה, מה שעלול למנוע מהחברה האנושית לפתור חלק מהבעיות הדחופות ביותר שלה.
הדרך עוד ארוכה
המציאות מורכבת יותר. חברות המחשוב הקוונטי הקטנות נמצאות בנחיתות מבחינת המשאבים שהן יכולות להשקיע בטכנולוגיה, וסביר להניח שיידרשו שנים עד שיצליחו לייצר הכנסות משמעותיות. התנודתיות במניות החברות הקוונטיות משקפת את המתח המתמיד בין הפוטנציאל העצום של הטכנולוגיה לבין האתגרים המעשיים בדרך למימושו.
נראה כי השוק מתחלק בין אלה הרואים במחשוב הקוונטי הבטחה לעתיד הרחוק, לבין אלה המאמינים שהמהפכה כבר כאן. בינתיים, המשקיעים נדרשים לסבלנות ולראייה ארוכת טווח.