נובו נורדיסק
צילום: טוויטר

התרופות אוזמפיק ו-וויגובי במוקד: מאבק על מחירי התרופות בארה"ב

ממשל ביידן הכריז על רשימת 15 תרופות יקרות שייבחנו להורדת מחירים במסגרת חוק הפחתת האינפלציה. בין התרופות נמצאות אוזמפיק ו-וויגובי של נובו נורדיסק, חברות התרופות מתנגדות למהלך וטוענות שהוא עלול לפגוע בחדשנות ובחולים

אביחי טדסה | (1)

ממשל ביידן הודיע כי תרופות כמו אוזמפיק ו-וויגובי, המשמשות לטיפול בסוכרת והרזיה, ייכנסו לרשימת התרופות שיעברו משא ומתן להורדת מחירים. הרשימה כוללת 15 תרופות יקרות, המיועדות בעיקר לחולי מדיקר – תוכנית הבריאות הממשלתית המיועדת לאזרחים מעל גיל 65 ואנשים עם מוגבלויות. התרופות הנבחרות בתהליך זה מהוות חלק ניכר מההוצאות של מדיקר על תרופות מרשם. אוזמפיק ו-וויגובי הן בין התרופות המובילות של נובו נורדיסק Novo Nordisk A/S -5.27%  , והן מייצגות מגמה גוברת של תרופות יקרות לטיפול במחלות כרוניות כמו סוכרת והשמנת יתר. על פי נתונים ממשלתיים, כ-2.3 מיליון מטופלים השתמשו בתרופות אלה דרך תוכנית מדיקר במהלך השנה האחרונה, וההוצאות עליהן עלו על 14 מיליארד דולר.


הכרזת הרשימה עוררה התנגדות עזה בתעשיית התרופות, שטוענת כי המהלך פוגע בחדשנות ומעכב את פיתוח התרופות הבאות. לדברי סטיבן אובל, מנכ"ל איגוד יצרני התרופות האמריקאי, "התהליך שנקבע בחוק הפחתת האינפלציה מסוכן למיליוני חולים בארה"ב, יוצר בירוקרטיה יקרה, ופוגע ביכולת לספק טיפולים חדשניים". החשש המרכזי של התעשייה הוא שהורדת מחירים תקטין את הרווחים של החברות ותצמצם את ההשקעה במחקר ובפיתוח תרופות חדשות. בנוסף, יצרני תרופות מבקשים מהממשל לדחות את לוחות הזמנים של החוק, המאפשרים בחירת תרופות קטנות יותר למשא ומתן בשלב מוקדם.


השפעת המהלך על נובו נורדיסק 


החברה הדנית נובו נורדיסק, שמוצריה עומדים במוקד המהלך, רושמת ירידה במניה בעקבות ההכרזה זו. עוד לפני פרסום הרשימה, המניות של החברה נפגעו עקב נתונים חדשים על השמנת יתר. עם זאת, כניסת התרופות אוזמפיק ו-וויגובי לרשימה העצימה את הירידה במניותיה של נובו, שנסחרות בירידה של כ-3.8%. התרופות האלה יקרות במיוחד: אוזמפיק נמכרת בכ-935 דולר לחודש, ו-וויגובי עולה כ-1,350 דולר לחודש. למרות שנובו טוענת כי היא מספקת הנחות משמעותיות, מחקרי ממשלה מזהירים כי השימוש ההולך וגדל בתרופות אלו עשוי להגדיל את הגירעון התקציבי האמריקאי בעשור הקרוב.


חוק הפחתת האינפלציה: צעד שנוי במחלוקת 


החוק, שהועבר בשנת 2022, מעניק לממשל האמריקאי את היכולת לנהל משא ומתן על מחירי תרופות יקרות הנמצאות בשימוש נרחב במסגרת מדיקר. בשנה שעברה, הממשל הצליח להשיג קיצוצים של בין 38% ל-79% בעשר תרופות נבחרות, והקיצוצים צפויים להיכנס לתוקף ב-2026. כעת, הרשימה החדשה מגדילה את כמות התרופות הנמצאות בתהליך, כאשר יחד הן מייצגות כשליש מההוצאות על תרופות במסגרת מדיקר. עם זאת, גורמים בתעשייה ובאקדמיה מטילים ספק ביעילותו של המהלך. ג’י באי, פרופסור למדיניות בריאות מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, טוענת כי המהלך מפוקח בקפידה, אך אין עדיין ראיות חותכות לכך שהוא מועיל כלכלית או מספק תועלת אמיתית לחולים.


מה צפוי בהמשך? 


כניסת ממשל טראמפ לשלטון עשויה להשפיע על יישום החוק. בעוד אנשי ממשל ביידן טוענים כי החקיקה מחייבת קריטריונים ברורים שאינם ניתנים לשינוי, מומחים סבורים כי ממשל טראמפ עשוי לנסות לשנות את רשימת התרופות או לדחות את יישום ההנחיות באמצעות צווים נשיאותיים. הדיון הציבורי והפוליטי סביב הנושא צפוי להימשך. מצד אחד, מדובר בצעד חסר תקדים שנועד להקל על הוצאות הבריאות של קשישים ואנשים עם מוגבלויות. מצד שני, ישנה ביקורת נרחבת מצד תעשיית התרופות על כך שהמהלך עלול לפגוע ביכולת לספק טיפולים חדשניים ולפגוע בשוק התרופות האמריקאי כולו. בינתיים, יצרני התרופות ברשימה נדרשים להחליט עד סוף פברואר אם להשתתף בתהליך המשא ומתן, כאשר השפעות המהלך יתבררו באופן מלא רק בשנים הקרובות.

כל הכותרות

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    YL 17/01/2025 17:20
    הגב לתגובה זו
    כ כלל הודו לא מתיחסת ל רשם הפטנטים גונבת מ כל הבא ליד. נכון חובה להזהר מזיוף זול אבל שווה בדיקה כ עובדה יש תרופות ל טיפולים במחלהמוגני פטנט ב עשירית המחיר מ אשר בארץ