טראמפ פאוול
צילום: טוויטר

התחזית המדאיגה: החוב הלאומי של ארה"ב יגדל ב-23.9 טריליון דולר בעשור הקרוב

בעקבות העלויות הגוברות של תכניות ממשלתיות וקיצוצי מס מתוכננים, ארה"ב ניצבת בפני אתגר פיסקלי משמעותי בעשור הקרוב

אביחי טדסה |

משרד התקציבים של הקונגרס האמריקאי (CBO) פרסם תחזית לעשור הקרוב, לפיה החוב הלאומי של ארה"ב צפוי לגדול ב-23.9 טריליון דולר. התחזית אינה כוללת את העלויות הצפויות של הארכת קיצוצי המס שמקדם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ.


התחזית מציירת תמונה מעורבת: מצד אחד, ההכנסות ממסים צפויות לעלות בשל גידול בהכנסות חייבות במס, מה שעשוי להקל במעט על גידול החוב. מצד שני, הוצאות הממשלה על ביטוח לאומי, מדיקר ושירות החוב צפויות להמשיך לגדול, מה שעלול להוביל לגירעונות משמעותיים בטווח הארוך. התחזית מראה שהגירעון התקציבי לשנת 2024 יעמוד על 1.87 טריליון דולר, ירידה קלה בהשוואה לשנה שעברה (1.91 טריליון דולר). עם זאת, המגמה עשויה להשתנות: בשנים הקרובות צפויה ירידה מסוימת בגירעונות כתוצאה מגידול בהכנסות ממסים, אך החל מ-2027, ההוצאות יתחילו לעלות בקצב מהיר יותר בשל העלויות הגוברות של תכניות ביטוח לאומי ובריאות.


קיצוצי המס של טראמפ: סכנה לפערים תקציביים 


הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מקדם את הארכת קיצוצי המס מ-2017 שצפויים לפקוע השנה, לצד קיצוצים חדשים במסים. על פי הערכות, צעדים אלה עשויים לעלות לארה"ב מעל 4 טריליון דולר, דבר שיחמיר את הגירעונות ויעמיק את החוב הלאומי. מועמדו של טראמפ לתפקיד שר האוצר, סקוט בסנט, הזהיר בשימוע בסנאט כי אי-הארכת הקיצוצים עלול להוביל למשבר כלכלי. לדבריו, הבעיה העיקרית של ארה"ב אינה חוסר בהכנסות, אלא רמת ההוצאות הגבוהה. הנתונים של CBO מדגישים את הפער המתמשך בין המסים שאזרחי ארה"ב מוכנים לשלם לבין השירותים הממשלתיים שהם מצפים לקבל. התחזית מצביעה על כך שהגרעונות המצטברים בין 2025 ל-2034 יהיו נמוכים בכטריליון דולר בהשוואה לתחזית מיוני האחרון, בעיקר בשל צפי לגידול בהכנסות ממסים.


האתגר של הוצאות בלתי ניתנות לצמצום 


התחזית של CBO מדגישה שתקציב ההוצאות הפדרלי ימשיך לגדול, בעיקר בשל שתי תכניות מרכזיות: ביטוח לאומי ומדיקר, שנהנות מתמיכה רחבה בקרב מצביעים משני צידי המפה הפוליטית. על פי הדוח, ההוצאות הממשלתיות יגיעו ל-7 טריליון דולר בשנת הכספים הנוכחית, שהם כ-23.3% מהתמ"ג. ההוצאות על ביטוח לאומי ומדיקר, שתופסות נתח מרכזי בתקציב, צפויות לעלות משמעותית בשנים הקרובות בשל הזדקנות האוכלוסייה. תכניות אלה, שמהוות עמוד תווך בביטחון הכלכלי של אמריקאים מבוגרים, נמצאות במסלול לא בר-קיימא מבחינה כלכלית. לעומת זאת, ההוצאות הממשלתיות הלא-חייבות (Discretionary Spending) צפויות לרדת מ-7.9% בממוצע ב-50 השנים האחרונות ל-5.3% בלבד.


מייקל פיטרסון, מנכ"ל קרן פיטרסון, ארגון ללא מטרות רווח המתמקד בקידום אחריות פיסקלית ובמציאת פתרונות להתמודדות עם החוב הלאומי והגירעון התקציבי של ארה"ב, הדגיש בהצהרה כי קובעי המדיניות חייבים להימנע מצעדים שיחמירו את המצב הפיסקלי. לדבריו, עליהם להסתמך על נתונים אובייקטיביים ונטולי פניות, כמו אלו של CBO, ולהימנע משימוש ב"גימיקים תקציביים" שיחמירו את החוב. האתגר המרכזי של ארה"ב הוא למצוא איזון בין שאיפות להקטין מסים לבין הצורך להתמודד עם הוצאות גוברות. האתגר של הממשל הנכנס הוא לשלב בין מדיניות פרו-עסקית לבין שמירה על אחריות תקציבית, מה שעשוי להכריע את עתיד הכלכלה האמריקאית בשנים הקרובות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה