מניות התרופות בדיכאון - מה הסיבה והאם הן יכולות להתאושש?
חברות ענק במכפיל רווח של 10, פייפליין מרשים שלא מקבל ביטוי בערך המניה - חברות הפארמה תחת מגננה, האם ייתכן שיש הזדמנות? ואיך להיחשף למניות הפארמה? 5 קרנות סל מובילות
מאז בחירת דונלד טראמפ לנשיא, שוק התרופות בדיכאון. טראמפ בחר ברוברט פ' קנדי ג'וניור כשר הבריאות ומדובר בבשורה קשה לחברות הפארמה. קנדי והכוורת שהוא וטראמפ מביאים חושבים מחוץ לקופסה על חיסונים ותרופות - הוא מתנגד מובהק וקולני לחיסונים ולתרו ומבחינתו הדרך להיות בריא היא באופן טבעי לרבות פעילות ספורטיבית. לא משנה אם אתם מאמינים בשיטה שלו או לא, לא רלבנטי אם יש בה משהו, וגם לא רלבנטי אם הוא יצליח ליישם חלק ממנה בתפקידו. מה שרלוונטי לשוק הוא האיום שנוצר וזה הפיל את מניות הפארמה בכ-10% וזה בשעה שהמדדים זינקו.
התחום נמצא באי וודאות ולמרות שמכפילי הרווח סבירים והתמחורים נראים נוחיםהמניות האלו בצלילה. זה יכול להשתנות כלל שהרפורמות שיהיו בוק הבריאות לא יהיו כפי שמעריכים כעת. צריך לזכור שלוקח הרבה זמן לשנות בשוק הבריאות, ושההתנגדות תהיה גדולה ומקיפה מגזרים. צריך גם לזכור שלרוב אי הוודאות קשה יותר מהוודאות.
כלומר, אי הוודאות בשוק הפארמה עשויה להתברר כהרבה יותר קשה למניות כשנקבל את הוודאות- את שר הבריאות החדש ואת המהלכים שלו לטובת האג'נדה שלו. עם זאת, ברור שיש סכנה ולכן המניות נופלות.הנה נתונים על עומק המשבר במניות הפארמה.
מניות הפארמה ירדו כ-10% מאז בחירת טראמפ
פייזר, לפני שלוש שנים הייתה אחת המניות שכולם רצו לקנות בגלל החיסון שלה לקורונה. עכשיו, במחיר של כ-26 דולר, אחרי ירידה של 7% מאז בחירת טראמפ מכפיל הוא רק 10, ואם נאמין למה שאומרים ומעריכים האנליסטים היא נסחרת במכפיל של כ-9 לרווחי שנה הבאה.
זה מאוד נמוך, אבל צריך להזכיר שבשנתיים האחרונות פייזר נסחרת במכפילי רווח עתידיים של עד 10. זה מבטא את הצרות הספציפיות של פייזר שמתקשה לצמוח בטווח הקצר, אבל מפתחת מנועי צמיחה שאם יאושרו על ייד ה-FDA עשויים להיות בלוקבאסטרים.
הצנרת של פייזר בתחום האונקולוגיה מרשימה. הם מפתחים תרופות שמכוונות לטיפולים יותר ספציפיים ומותאמים אישית. פרויקטים כמו לורלטיניב (Lorlatinib) לטיפול בסרטן ריאות, ותרופות שמתמקדות בסרטן השד וסרטן
המעי הגס, נמצאים בשלבים מתקדמים של מחקר קליני. המטרה היא לשפר את איכות החיים של חולי סרטן ולהאריך את תקופת ההישרדות שלהם, באמצעות חדשנות בתחום האימונותרפיה והטיפולים הביולוגיים.
פייזר לא מוותרת גם על המאבק בדלקת מפרקים
שגרונית ובמחלות אוטואימוניות אחרות. התרופה Xeljanz, שכבר בשוק, ממשיכה להתפתח עם שימושים חדשים, וישנם מוצרים חדשים בצנרת שמתמקדים בהפחתת התסמינים והאיטיון של התקדמות המחלה.
התמקדות בתרופות יתומות למחלות נדירות הפכה להיות נישה חשובה עבור פייזר. הם מפתחים טיפולים לתסמונות כמו SMA (Atrophy Muscle Spinal), ומתחילים לחקור טיפולים גנטיים מותאמים אישית, עם פוטנציאל לשנות את פני הטיפול בתחום הזה
מכפיל רווח של 10 למרק
מרק, גם לא יצאה בזול. ירידה של כ-5% במחיר המניה מאז בחירת טראמפ. היא נסחרת במכפיל רווח היסטורי של 13. מרק מוכרים בעיקר בזכות תרופות כמו Keytruda לסרטן, אבל האווירה הפוליטית החדשה מעיבה על התוכניות שלה לעתיד. מכפיל הרווח העתידי שלה הוא 10.
נוברטיס עברה ירידה של מעל 10% במניה מאז תוצאות הבחירות. מכפיל הרווח כ-18, אבל מכפיל הרווח העתידי הוא כ-13. החברה הזו, עם תרופות כמו Entresto ללב, התחילה להתמקד יותר בחדשנות ובתרופות מותאמות אישית והיא בין חברות הפארמה הגדולות והצומחות ביותר.
גלקסו סמית קליין – ירידה של 10% במחיר המניה. מכפיל הרווח כ-14 וצפוי בהסתמך על הרווח העתידי להיות כ-11-12. הם מפורסמים בחיסונים לילדים, אבל גם כאן, החשש גדול ונזכיר שנראה ששהחברות שיפגעו באופן הכי משמעותי יהיו חברות החיסונים. קנדי, שר הבריאות החדש נגד חיסונים.
ג'ונסון אנד ג'ונסון ירדה ב-7%. מכפיל הרווח כ-22 שצפוי לרדת לכ-14 בהסתמך על הרווחים בשנה הבאה. חברה עם ידיים בכל התחומים – תרופות, מכשור רפואי, ומוצרי צריכה. אבל חברה שסובלת משורה של תביעות משפטיות.
אסטרהזניקה עם ירידה של 7% במחיר מנייתה. מכפיל הרווח העתידי הוא כ-15. החברה מוכרת בתרופות לסוכרת וסרטן, אבל הם במעבר לתרופות חדשות ויש להם צנרת מרשימה.
הרשימה ארוכה, עוד עשרות חברות פארמה ירדו מאז בחירתו של טראמפ וצריך להגיד שהשנה האחרונה בכלל היתה קשה להם. שוק הפארמה סובל מרגולציה, קשיים במציאת מנועי צמיחה ובוול סטריט מאוהבים בחברות צמיחה - הכסף עובר מפרות מזומנים וחברות ערך לחברות טכנולוגיה מבטיחות. כל הגורמים האלו מייצרים חברות עם מכפילי רווח שנראים על פניו סבירים, אבל כמובן שצריך להבין שיש גם סיכונים. טראמפ והממשל שלו יכולים בהחלט לפגוע ברווחי החברות האלו, רק לא בטוח שזו תהיה קטסטרופה.
קרנות הסל על מניות הפארמה
משקיעים יכולים להיחשף לתחום דרך קרן סל שמחזיקה בשורה של מניות וכך אתם מקבלים פיזור שמקטין את הסיכון. כמו כן, אתם מקבלים ניהול של גוף מקצועי שאמור לשנות את הרכב התיק בהתאם לאירועים והערכות שלו. ההנ 5 קרנות סל עיקריות על תחום הפארמה:
iShares U.S. Pharmaceuticals ETF (IHE)
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: ירידה של כ-18%.
הסבר: הקרן זו מושפעת באופן ישיר מהמצב בתעשיית הפארמה האמריקאית. הירידה משקפת את הדאגה לגבי המדיניות הבריאותית תחת הנשיא טראמפ והשפעתה על אישורים של תרופות וחיסונים.
SPDR S&P Pharmaceuticals ETF (XPH)
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: ירידה של כ-16%.
הסבר: מנסה לעקוב אחר מדד S&P Pharmaceuticals Select Industry, ולכן מושפעת ממגמות בחברות פארמה וביוטק קטנות יותר. הירידה מצביעה על אי ודאות לגבי פיתוח תרופות חדשות ומימון מחקר.
Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV)
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: ירידה של כ-10%.
הסבר: קרן זו, אף שהיא כוללת סקטורים רחבים יותר בבריאות, מושפעת גם היא משינויים בפארמה. הירידה פחות דרמטית בגלל הפיזור הרחב יותר בין תת-סקטורים שונים בבריאות.
VanEck Vectors Pharmaceutical ETF (PPH)
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: ירידה של כ-15%.
הסבר: קרן זו מתמקדת בחברות פארמה גדולות בעולם, ולכן תשואתה משקפת את ההשפעה של האתגרים הגלובליים בתעשייה, כולל תחרות גנרית ומדיניות רגולטורית.
Invesco Dynamic Pharmaceuticals ETF (PJP)
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: ירידה של כ-17%.
הסבר: כקרן מנוהלת אקטיבית, היא מנסה לבחור את המניות הטובות ביותר בתחום הפארמה, אך נראה שהאסטרטגיה לא הצליחה להתמודד עם אתגרי השנה האחרונה, כולל הפחתת רווחים וירידה בביקוש לתרופות ישנות.