שו זי צ'ו מנכ"ל טיק טוק
צילום: שו זי צ'ו מנכ"ל טיק טוק

טיקטוק ניצלה בדקה ה-90' - אחרי שבית המשפט קבע שיש להסיר את האפליקציה, ביידן הקפיא את הצו

עכשיו הכל תלוי בממשל טראמפ שייכנס ב-20 בחודש לבית הלבן; ככל הנראה יהיה עיכוב של 90 יום בצו החסימה נגד טיקטוק כדי למצוא פתרון

עמית בר |
נושאים בכתבה טיקטוק

עתידה של טיקטוק בארצות הברית שוב בכותרות, והפעם עם תפנית מפתיעה. בית המשפט העליון קבע ביום שישי שיש לחסום את פעילות האפליקציה במדינה, חוק שאמור להיכנס לתוקף ביום ראשון הקרוב. אבל אז הגיע ממשל ביידן עם הודעה דרמטית: "החוק לא ייאכף כרגע, היישום יידחה."


בית המשפט העליון: "האיסור מוצדק, מדובר בביטחון הלאומי"

בית המשפט העליון בארה"ב הכריע שהחוק שאוסר על טיקטוק מוצדק, והוא נועד להתמודד עם הסיכונים הביטחוניים שהאפליקציה מציבה. הנימוק? טיקטוק, שבבעלות החברה הסינית ByteDance, אוספת נתונים בהיקפים עצומים על משתמשים אמריקאים, מה שמעלה חשש שהמידע עלול להגיע לידיים של ממשלת סין.

"ברור לנו שהאיסור הזה לא מפר את התיקון הראשון לחוקה," כתבו השופטים. מבחינתם, זו לא רק אפליקציה עם ריקודים וסרטונים מצחיקים – אלא עניין של ביטחון לאומי.

הממשל של ביידן: "האיסור יחכה לממשל הבא"

למרות החלטת בית המשפט, ממשל ביידן החליט לדחות את יישום החוק ולהעביר את האחריות לממשל הבא, בראשות דונלד טראמפ, שייכנס לתפקיד ביום שני. הבית הלבן הבהיר שהמטרה היא לשמור על טיקטוק זמינה לציבור, אבל בתנאי שהאפליקציה תהיה בבעלות אמריקאית או תעמוד בתנאי ביטחון מחמירים יותר.

כל הכותרות

"אנחנו לא נגד טיקטוק," אמרו גורמים בממשל. "אנחנו רוצים שהיא תישאר, אבל בבעלות שמתאימה לדרישות הביטחון של ארצות הברית." השאלה היא – האם טראמפ יעמוד מאחורי הקו הזה או שישנה כיוון?

קיראו עוד ב"גלובל"

טיקטוק מגיבה: "חוסר הבהירות מסכן את פעילותנו"

טיקטוק לא נשארה אדישה להתפתחויות. החברה הביעה אכזבה מחוסר הבהירות ומהסיכון שאם החוק ייכנס לתוקף ביום ראשון, ספקי שירותי אינטרנט וחנויות אפליקציות ייאלצו להסיר את האפליקציה, כדי להימנע מקנסות כבדים. "אנחנו עלולים להיאלץ להפסיק את הפעילות שלנו בארצות הברית אם הממשל לא יספק הבהרות מידיות," מסרו מטיקטוק.

עם 170 מיליון משתמשים חודשיים בארה"ב, המשמעות של "החשכת" טיקטוק היא לא פחות מדרמטית. מיליוני אמריקאים – צעירים ומבוגרים – עלולים לאבד את הגישה לפלטפורמה שהפכה לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלהם.

מה טראמפ מתכנן?

ביום שני, דונלד טראמפ יושבע לנשיאות, ולפי הדיווחים, הוא עשוי להיות המושיע של טיקטוק. בעבר, טראמפ היה אחד המבקרים החריפים של האפליקציה, אך בשנה האחרונה הוא שינה כיוון והתחייב במהלך הקמפיין למצוא פתרון שיאפשר לה להמשיך לפעול בארה"ב.

גורמים המקורבים לממשל החדש טוענים שטראמפ שוקל להוציא צו נשיאותי שיאריך את המועד ליישום החוק ב-90 יום. במקביל, מנכ"ל טיקטוק, שו צ'ו, צפוי להיות נוכח בטקס ההשבעה של טראמפ – צעד שמעיד על רצון להגיע להסדר.

סין עלולה לסבך את העניינים

גם אם טראמפ ירצה להציל את טיקטוק, הדרך לא תהיה קלה. כל שינוי בבעלות על האפליקציה דורש את אישור ממשלת סין, והמתיחות בין וושינגטון לבייג'ינג עלולה להקשות על המו"מ. מומחים משפטיים מזהירים שמדובר בתהליך מורכב שעלול להימשך חודשים ואף יותר.

האופטימיות נשמרת: טיקטוק לא מוותרת

מנכ"ל טיקטוק, שו צ'ו, פרסם סרטון למשתמשי הפלטפורמה שבו הביע תקווה למציאת פתרון. "נעשה הכל כדי להבטיח שהפלטפורמה שלנו תמשיך להיות מקור להשראה ושמחה עבור מיליוני אמריקאים,"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה