טיקטוק ארהב
צילום: רוי שיינמן באמצעות Copilot

אפליקציית טיקטוק הפכה ללא זמינה בארה"ב, אבל היא עשויה לחזור עוד השבוע

ביום שישי בית המשפט העליון בארה"ב אישרר את החוק הקובע שטיקטוק תיחסם ל-170 מיליון המשתמשים בארה"ב כתוצאה מכך שלא מכרה את הפעילות שלה; למרות שממשל ביידן הקפיא את הצו לאחר מכן, חברת האם הסינית החליטה להחשיך את האפליקציה כמנוף לחץ על ממשל טראמפ הנכנס

רוי שיינמן |

אחרי חודשים של ספקולציות ודיונים, אפליקציית טיקטוק הפכה הלילה ללא זמינה למשתמשים בארה"ב. משתמשים בשטח המדינה שניסו לגשת לאפליקציה נתקלו בהודעה שאומרת ""סליחה, טיקטוק אינה זמינה כרגע. חוק האוסר על השימוש בטיקטוק נכנס לתוקפו בארה"ב, ולכן לא ניתן להשתמש באפליקציה בעת הזו".


חסימת טיקטוק בשלב הזה דווקא הגיעה מיוזמתה של החברה - בית המשפט אומנם אישרר ביום שישי האחרון את החוק האוסר את פעילותה של טיקטוק בארה"ב, אך מאוחר יותר ממשל ביידן הודיע שהוא מקפיא את הצו ולא יאכוף אותו. ובכל זאת, החברה הסינית, שמקווה שממשל טראמפ ישנה את ההחלטה, החליטה "להחשיך" את האפליקציה לגמרי כמנוף לחץ על הנשיא שייכנס לתפקיד מחר. בינתיים, 170 מיליון המשתמשים ויוצרי התוכן באפליקציה בארה"ב יאלצו למצוא אפליקציה אחרת.


הרקע להפסקת הפעילות של טיקטוק בארה"ב

הפסקת הפעילות של טיקטוק בארה"ב מגיעה הרבה חודשים רבים של דיונים והחלטות בבתי המשפט בארה"ב. העניין עלה כאשר החלו לצוף חששות מכך שחברת האם הסינית של טיקטוק, ByteDance, אוספת דרך האפליקציה מידע על משתמשים אמריקניים, מידע שעשוי לשמש את הממשל הסיני נגד ארה"ב בעתיד.


בית המשפט קבע שלטיקטוק יש שתי אלטרנטיבות - למכור את הפעילות בארה"ב או להיחסם. כתבנו על כך שככל הנראה לא יהיה מי שיקנה את טיקטוק בגלל תג המחיר הגבוה, בקצרה - לפי ההערכות טיקטוק תכניס 30 מיליארד דולר ב-2024, בערך שישית מההכנסות של מטא לצורך העניין. אם נשתמש בהערכת שווי דומה זה ייתן לטיקטוק שווי של מעל 200 מיליארד דולר, וההערכות הן שארה"ב מהווה בערך 50%-60% מההכנסות של החברה, כך שמי שירצה לקנות את פעילות החברה בארה"ב יצטרך לשלם סכום בסדר גודל של 100-120 מיליארד דולר.


טראמפ יציל את טיקטוק?

טראמפ, שבמהלך כהונתו הקודמת דווקא הצביע על סכנות האפליקציה, שינה את גישתו והכריז כי הוא שוקל להעניק הארכה של 90 ימים כדי להגיע לפתרון. "זו אפשרות הגיונית", אמר בראיון ל-NBC, והוסיף כי ההחלטה הסופית תתקבל בתחילת השבוע, כך שייתכן וטיקטוק תחזור להיות זמינה בארה"ב עוד השבוע.


טראמפ שוקל להשתמש בצו נשיאותי כדי לעצור את יישום החוק, מה שייתן לטיקטוק חלון זמן נוסף לפעול בארה"ב. אבל חשוב לזכור: צו נשיאותי הוא זמני בלבד, וקונגרס יכול לבטל אותו.

כל הכותרות


הפסקת פעילות טיקטוק צפויה לפגוע בקהל לא קטן של משפיענים יוצרי תוכן כמו גם של מפרסמים בטיקטוק, התלויים באפליקציה כמקור פרנסה, ואלה צפויים להפעיל לחץ על הממשל הנכנס. לצד זאת, ישנם מתנגדים נחרצים לשינוי המדיניות. הסנאטור טום קוטון הגדיר את טיקטוק כ"כלי ריגול קומוניסטי", והוסיף כי סירובה של סין למכירתה מעיד על מטרותיה האמיתיות.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה