אפל נופלת ב-4% - מה מפחיד את המשקיעים?
ירידה של 17% במכירות בסין, חולשה בתחום הבינה המלאכותית, והמאבק על שימור מעמדה כחברה היקרה בעולם - מה קורה אצל ענקית הטכנולוגיה?
מניית ענקית הטכנולוגיה אפל Apple -3.19% נסחרת היום בירידות שערים חדות בעקבות דו"ח בית ההשקעות ג'פריס, שגרם לאנליסטים להוריד המלצה למניית אפל ל"ביצועי חסר" עם מחיר יעד של 200.75 דולר, ירידה של יותר מ-13% ממחיר הסגירה האחרון.
התמונה העולה מנתוני המכירות של הרבעון האחרון מספקת הצצה מטרידה לעתיד: ירידה של 4% במשלוחי האייפון. מעבר למספרים היבשים, מסתמנת מגמה רחבה יותר של חולשה בביקושים למוצר הדגל של החברה.
למרות הרוחות המנשבות, אפל עדיין מחזיקה בכתר החברה היקרה בעולם, עם שווי שוק מרשים של 3.46 טריליון דולר. היא מובילה בפער קטן על אנבידיה NVIDIA Corp. 2.27% (3.37 טריליון דולר) ומיקרוסופט Microsoft Corp -0.12% (3.19 טריליון דולר), אך הפער מצטמצם.
בעוד עולם הטכנולוגיה רועש וגועש סביב מהפכת הבינה המלאכותית, נדמה כי אפל מתקשה למצוא את מקומה. החברה אמנם משלבת תכונות AI במכשיריה, כמו סיכומי דואר אלקטרוני ואימוג'ים חכמים, אך התגובה הצרכנית בינתיים מתונה. מחקר צרכנים שנערך לאחרונה בארצות הברית חושף תובנה מעניינת: הצרכנים האמריקאים עדיין לא מוצאים ערך משמעותי בתכונות ה-AI החדשות. ממצא זה העלה שאלות לגבי הכדאיות הכלכלית של פיתוח תכונות אלו.
בג'יי.פי. מורגן מצביעים על שלושה אתגרים מרכזיים: התכווצות השוק הסיני, היעדר משיכה לחידושי ה-AI, והשפעת הדולר החזק על הכנסות החברה. עם זאת, חשוב לשים את
הדברים בפרופורציה. למרות שהורידו את מחיר היעד ל-260 דולר, בג'יי.פי. מורגן עדיין מאמינים בפוטנציאל של אפל, כפי שמשתקף בדירוג "משקל יתר" שהם מעניקים למניה.
המאבק בשוק הסיני
לאחרונה דווח על נתונים חדשים מחברת המחקר Canalys שהצביעו על ירידה דרמטית של 17% במשלוחי המכשירים של אפל בסין בשנת 2024, עם 42.9 מיליון יחידות בלבד. כאשר ענקית הטכנולוגיה נפלה למקום השלישי בשוק הסיני, כאשר היצרניות המקומיות Vivo ו-Huawei תופסות את ההובלה.
אם בארה"ב לא מתרשמים מיכולות ה-AI של האייפון, בסין התכונות כלל לא קיימות. בעוד אפל ממתינה לאישורים רגולטוריים, המתחרים המקומיים ממשיכים להתקדם ולחדש. מה שהופך את המצב למורכב עוד יותר הוא העובדה שהשוק הסיני דווקא צומח, עם עלייה של 4% במשלוחי הסמארטפונים הכוללים, שהגיעו ל-285 מיליון יחידות.
הרבעון האחרון היה קשה במיוחד עבור אפל, עם צניחה של 25% במכירות בהשוואה לשנה הקודמת. ה-Huawei Mate 70, שהושק במקביל לאייפון 16, הצליח לכבוש את לב הצרכנים הסיניים, שמחפשים חדשנות בתחומי הסוללה, העיצוב, ובעיקר - בינה מלאכותית מתקדמת במערכת ההפעלה.
עבור אפל, המשמעות הכלכלית של הנסיגה בשוק הסיני היא משמעותית. אזור "סין הגדולה", הכולל את סין היבשתית, טייוואן והונג קונג, מהווה 16% מהכנסות החברה. במקביל, החברה מתמודדת גם עם ירידה של 2% במכירות האייפון העולמיות, בעוד השוק כולו צומח ב-4%.
קצב הצמיחה הנמוך מבין "שבע המופלאות"
במופטנתנסון הורידו לאחרונה את דירוג מניית אפל ל"מכירה" ואת מחיר היעד ל-188 דולר. האנליסטיםציינו כי למרות היותה של אפל "חברה מדהימה עם מוצרים מרשימים", מחיר המניה הנוכחי אינו משקף את האתגרים המשמעותיים העומדים בפניה.
מבין הגורמים המדאיגים, בולטת במיוחד כאמור התגובה הפושרת של הצרכנים לתכונות הבינה המלאכותית החדשות של החברה. השקת Apple Intelligence באוקטובר לא הביאה לגל שדרוגים משמעותי, והצרכנים מגלים אדישות לפונקציונליות הבינה המלאכותית, מגמה שנראית גם אצל המתחרים. יתרה מכך, הפיתוח של בינה מלאכותית "סוכנית" נראה כעת רחוק יותר מהערכות קודמות.
- 1.אלון 21/01/2025 22:18הגב לתגובה זותסתכלו טוב טוב על הפנים של מנכל אנווידיה המוערץ עליכם כלכך. האיש הזה ידאג שלאף אחד מכם לא תהיה עבודה ותעסוקה ואתם תטפסו על הקירות בבית מרוב שעמום